Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνέδριο για το αμυντικό οικοσύστημα ανακοίνωσε ο Δένδιας - Τιμώμενη χώρα η Γαλλία

Συνέδριο για το αμυντικό οικοσύστημα ανακοίνωσε ο Δένδιας – Τιμώμενη χώρα η Γαλλία

Τι ανέφερε στη Λιθουανία

Συνέδριο για το αμυντικό οικοσύστημα σχεδιάζει ο Νίκος Δένδιας, όπως ανακοίνωσε από την Λιθουανία όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη συνάντηση του με τον  Λιθουανό ομόλογο του, Arvydas Anušauskas αναφέρθηκε στο σχεδιασμό για ένα συνέδριο για το αμυντικό οικοσύστημα, το οποίο τοποθέτησε χρονικά στο φθινόπωρο, με τιμώμενη χώρα τη Γαλλία.

Ο Δένδιας κάλεσε και την Λιθουανία να συμμετάσχει, αναφερόμενος στο ενδιαφέρον της χώρας για την αμυντική βιομηχανία.

Γαλλία

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μεγάλες αγορές εξοπλιστικών από τη Γαλλία, την τελευταία πενταετία, όπως τα μαχητικά Rafale και οι φρεγάτες FDI. Με τα ελληνικά ναυπηγεία να έχουν και ένα ποσοστό συμμετοχής στη ναυπήγηση των φρεγατών.

Η γαλλική Naval είχε δώσει επίσης μία εκ των δύο επικρατέστερων προσφορών για τις κορβέτες που συζητούσε να αγοράσει το Πολεμικό Ναυτικό, το 2022, ενώ η δεύτερη ήταν της ιταλικής Fincantieri. Ένα πρότζεκτ που σύμφωνα με αρμόδιες πηγές αν και είχε μπει στον πάγο, υπό συνθήκες θα μπορούσε να εξεταστεί η αναβίωση του, εάν τελικά η Αθήνα κρίνει ότι δεν την συμφέρει η απόκτηση των αμερικανικών LCS.

Να μην αγοράζουμε από το «ράφι»

Η θέση Δένδια πως η Ελλάδα δεν πρέπει να «αγοράζει συστήματα από το ράφι», αλλά να αλλάξει νοοτροπία και να μπει στην παραγωγή ή συμπαραγωγή αμυντικών εξοπλισμών και κυρίως καινοτόμων και οικονομικών λύσεων, είναι και η βάση του νομοσχεδίου για την αμυντική καινοτομία που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να αναρτηθεί στη «Διαύγεια».

Ωστόσο το ερώτημα είναι κατά πόσο θα μπορέσει το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία και να αποδώσει αποτελέσματα.

Στη φάση του σχεδιασμού ωστόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δείχνει να αξιοποιεί το χαρτί των συνεργασιών στις επαφές της και να επιχειρεί να αναδείξει τις προοπτικές συνεργειών στην αμυντική βιομηχανία στο πλαίσιο και της «αμυντικής διπλωματίας».

Αναθεωρητισμός

Ο Δένδιας από τη Λιθουανία έστειλε επίσης μήνυμα κατά του αναθεωρητισμού σημειώνοντας ότι Αθήνα και Βίλνιους δεσμεύονται «ό,τι αφορά το σεβασμό του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών του κόσμου».

Σημείωσε δε ότι και οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά σε εμπόλεμες περιοχές και ως εκ τούτου η συνεργασίας τους έχει μεταξύ άλλων και συμβολικό χαρακτήρα.

Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν η Ουκρανία, η Αφρική, το ζήτημα της μετανάστευσης και η Ερυθρά Θάλασσα.

«Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα, αποτελεί κοινό ενδιαφέρον των δυο μας η ιδέα του Προέδρου Μακρόν, για ενδυνάμωση των αμυντικών ικανοτήτων της Ευρώπης και τη δημιουργία αμυντικών δυνατοτήτων, όχι αντίθετων προς το ΝΑΤΟ αλλά συμπληρωματικών σε αυτό, οι οποίες θα δίνουν επίσης και μία διαφορετική προοπτική στην Ευρώπη» όπως ανέφερε ο Δένδιας χαρακτηριστικά.

Sports in

Τα τρία μεγάλα «μπαμ» του καλοκαιριού από το NBA (vids)

Οι τρεις παίκτες που αναμένεται να αποχαιρετήσουν το NBA για τα… μάτια της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024