Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο στρατός των πολιτών τον 21ο αιώνα - Τι είδε ο Δένδιας στο Ελσίνκι

Ο στρατός των πολιτών τον 21ο αιώνα – Τι είδε ο Δένδιας στο Ελσίνκι

Γιατί το φινλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας ενδιαφέρει την Αθήνα

«Θητεία – Ευκαιρία». Ένα νομοσχέδιο που ο Νίκος Δένδιας έχει προαναγγείλει ήδη από την αρχή της θητείας του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας έχει στόχο την αξιοποίηση της θητείας και των προσόντων που φιλοδοξεί να αποκτήσουν οι στρατεύσιμοι και μετά την ολοκλήρωση της, αλλά και για μία στρατιωτική εκπαίδευση που θα αναβαθμίζει την εφεδρεία. Το φινλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας ενδιαφέρει την Αθήνα, όσον αφορά τις δυνατότητες προσαρμογής στοιχείων του στα ελληνικά δεδομένα, καθώς οι δύο χώρες παρουσιάζουν ομοιότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο η επίσκεψη Δένδια στο Ελσίνκι την Τρίτη, ο οποίος συναντήθηκε και με τον ομόλογο του, Άντι Χακάνεν, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η εκπαίδευση

Εστιάζοντας στο ζήτημα της θητείας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που παρακολούθησε εκπαίδευση σε στρατιωτική μονάδα της Φινλανδίας χαρακτήρισε εντυπωσιακό το γεγονός ότι «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μετατρέπονται νέοι άνθρωποι σε στρατιώτες, οι οποίοι μπορούν να πολεμήσουν και να υπερασπίσουν τον εαυτό τους».

Το φινλανδικό μοντέλο αναμένεται να αξιολογήσουν και αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι θα κληθούν να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο, αλλά αυτό το οποίο καθίσταται προφανές σύμφωνα με το Δένδια «είναι ότι μπορεί ένας στρατός πολιτών να ανταποκριθεί στις ανάγκες του 21ου αιώνα».

«Ατζέντα 2030»

Την «ατζέντα 2030» για τις Ένοπλες Δυνάμεις ο Δένδιας συζήτησε και με το φινλανδό υπουργό Άμυνας, και την πρόθεση όπως είπε «να αντιγράψουμε το φινλανδικό μοντέλο εφεδρείας». Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η διάρκεια της θητείας, όπως έχει ήδη ξεκαθαρίσει σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Δένδιας δεν θα επηρεαστεί.

Το φινλανδικό μοντέλο

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φινλανδικό μοντέλο εφεδρείας, για όσους το έχουν παρακολουθήσει είναι εντυπωσιακό. Σε αποστολή του in το 2022 στη Φινλανδία, την περίοδο που ακόμα περίμενε την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, όπου δημοσιογράφοι από ΝΑΤΟικές χώρες είχαν προσκληθεί προκειμένου να ενημερωθούν μεταξύ άλλων και πώς λειτουργεί ο στρατός της χώρας, μας είχαν ενημερώσει πως Εν καιρώ πολέμου οι μάχιμοι αριθμούν 280.000 στρατιώτες – γυναίκες και άνδρες – ενώ οι εφεδρείες φτάνουν συνολικά τις 900.000.

Η αποστολή έγινε σε ημερομηνίες που ο στρατός πραγματοποιούσε άσκηση στην πόλη του Ελσίνκι, την οποία παρακολουθήσαμε, με το σενάριο να αναφέρεται σε πόλεμο στον αστικό ιστό. Κάτι που στην Αθήνα δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.

Εκεί ωστόσο αυτή είναι η κανονικότητα. Όπως έλεγαν οι αξιωματικοί, που συνόδευαν τους στρατιώτες που συμμετείχαν στο σενάριο, στις ασκήσεις  καλούνται και έφεδροι και η παρουσία τους είναι υποχρεωτική.

Αμυντική συνεργασία

Στις συνομιλίες που είχε ο Δένδιας στη Φινλανδία συζήτησε και με στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, καθώς στόχος της Αθήνας όπως είπε ενόψει και της παρουσίασης του νόμου για την καινοτομία στην Άμυνα στην Βουλή των Ελλήνων της επόμενες μέρες, και την προσπάθεια δημιουργίας ενός αμυντικού οικοσυστήματος, είναι να συμμετάσχουν στην προσπάθεια και φινλανδικές εταιρείες, μερικές εκ των οποίων χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας «παγκοσμίου επιπέδου».

Εκπλήξεις

Στις «εκπλήξεις» που περίμεναν τον Δένδια στο Ελσίνκι ήταν και οι συναντήσεις του με έλληνες, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας για την Αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών, όπου είναι τοποθετημένος και Έλληνας αξιωματικός, όσο και στην στρατιωτική εκπαίδευση που παρακολούθησε.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024