Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
POS: Μειώσεις στις χρεώσεις

POS: Μειώσεις στις χρεώσεις

Υπόμνημα από τις τράπεζες και τις εταιρείες που διαχειρίζονται τις συναλλαγές και τα μηχανάκια POS περιμένουν ΥΠΕΘΟ - ΤτΕ

Σε διπλή συμφωνία για ψαλίδι στις χρεώσεις που επιβάλλονται στους επαγγελματίες που δέχονται πληρωμές μέσω POS και παράταση του πλαφόν στο επιτόκιο βάσης για στεγαστικά δάνεια μέχρι τον Απρίλιο του 2025 συμφώνησαν τραπεζίτες, εταιρείες διαχείρισης συναλλαγών και υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ύστερα από ενημέρωση και θετικό σήμα που έδωσαν Τράπεζα της Ελλάδος και ΕΚΤ.

Πρόκειται για εξέλιξη η οποία προέκυψε ύστερα από τη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη με τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα.

Τράπεζες και αρμόδιες Αρχές συμφωνούν στην επέκταση του πλαφόν στο επιτόκιο βάσης στα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο ή σε ξένο νόμισμα

Από τις συμφωνίες πώλησης των συστημάτων αυτών προκύπτουν κοινοπραξίες και προβλέπονται μελλοντικά έσοδα για τις τέσσερις συστημικές, ενώ υπάρχουν και άλλες δύο μικρότερες τράπεζες, οι οποίες διατηρούν αυτόνομα τα συστήμα πληρωμών (acquirers).

Τράπεζες και acquirers συμφώνησαν να στείλουν σύντομα υπόμνημα στο υπουργείο Οικονομικών για τα περιθώρια μείωσης των χρεώσεων στα POS, με στόχο να πέσουν στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Καθώς οι τράπεζες έχουν κλείσει συμφωνίες με τις εταιρείες πληρωμών και επηρεάζονται τα έσοδά τους, μολονότι έχουν πουλήσει τα συστήματα αυτά, είχε προηγηθεί ενημέρωση της εποπτείας, δηλαδή τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ.

Οι επόπτες άνοιξαν το πράσινο φως και πλέον οι αρμόδιες Αρχές περιμένουν τις προτάσεις των τραπεζών ώστε να μειωθούν οι χρεώσεις από το επίπεδο 0,70%-1,25% σήμερα στο περίπου 0,5%-1% ή χαμηλότερα, λαμβάνοντας υπόψη τις συμφωνίες πώλησης και τα χαρακτηριστικά της αγοράς.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, οι τέσσερις συστημικές είχαν ενισχύσει τα ταμεία τους και τα κεφάλαιά τους με περίπου 1 δισ. ευρώ πουλώντας τα συστήματα πληρωμών τους, διατηρώντας ταυτόχρονα σχέσεις συνεργασίας και μελλοντικές εισπράξεις.

H Τράπεζα Πειραιώς είναι η μόνη από τις τέσσερις συστημικές που πούλησε το 100% των συστημάτων της στη Euronet, κλείνοντας ταυτόχρονα μακροπρόθεσμη στρατηγική και αποκλειστική συνεργασία πωλήσεων και διανομής για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Οι υπόλοιπες τρεις συστημικές επέλεξαν τη δημιουργία κοινοπραξιών.

Για παράδειγμα, η ΕΤΕ διατήρησε το 49% στην κοινή εταιρεία NBG Pay με την αμερικανική EVO.

Σε αντίστοιχο σχήμα προχώρησε η Alpha Bank με τη Nexi, ενώ η Eurobarnk πούλησε το 80% του κλάδου καρτών στη Worldline διατηρώντας μακροπρόθεσμη συμφωνία για τη διανομή των προϊόντων στην Ελλάδα μέσω του δικτύου της τράπεζας.

Στεγαστικά δάνεια

Σύμφωνοι στην επέκταση του πλαφόν στο επιτόκιο βάσης (π.χ. Euribor) στα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο ή σε ξένο νόμισμα (libor) είναι τράπεζες και αρμόδιες Αρχές.

Το «πάγωμα» του επιτοκίου βάσης που μαζί με το περιθώριο καθορίζει το τελικό επιτόκιο για το κυμαινόμενο θα έληγε τον επόμενο μήνα.

Η απόφαση που είχε ληφθεί προέβλεπε να παραμείνει στα επίπεδα του 2,72%, όσο δηλαδή ήταν το Euribor στις 31 Μαρτίου 2022, μείον 20 μονάδες βάσης.

Το πάγωμα αναμένεται να επεκταθεί κατά ένα έτος, δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο του 2025.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες εξετάζουν και συμπίεση των περιθωρίων προκειμένου να προσφέρουν ελκυστικότερα τιμολόγια για να ενισχύσουν τη στεγαστική πίστη.

Νέος κύκλος voucher για αγορά και διασύνδεση τερματικών

Ανοιξε ο 4ος κύκλος χρηματοδότησης, ο οποίος καλύπτει μέρος του κόστους, για την αγορά POS και τη διασύνδεσή του με την ταμειακή μηχανή, καθώς και για μια σειρά επιπλέον ψηφιακών αναγκών των επιχειρήσεων.

Η ενίσχυση έχει τη μορφή επιταγής (voucher) και ο κάθε δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσει σε εγκεκριμένους προμηθευτές τού προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές».

Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα «Ψηφιακές Συναλλαγές» των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτελεί μέρος της δράσης «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», η οποία υλοποιείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΜΑΕ), στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης – Next Generation EU.

Κατηγορίες

Στο πλαίσιο του 4ου κύκλου οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση μέσω της πλατφόρμας digitalsme.gov.gr έως και την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024, στις κάτωθι κατηγορίες:

Κατηγορία 1: Προμήθεια νέου ή αντικατάσταση υφιστάμενου EFT/POS.

Κατηγορία 3: Λήψη υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης & λογισμικών τιμολόγησης.

Κατηγορία 4: Αναβάθμιση ΦΤΜ & ΑΔΗΜΕ για διασύνδεση με EFT/POS.

Κατηγορία 5: Αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ, εκτός των επιχειρήσεων εστίασης.

Κατηγορία 6: Αντικατάσταση ΦΗΜ (ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ ή ΕΑΦΔΣΣ) επιχειρήσεων εστίασης.

Επιπλέον, αναμένεται η έναρξη και 5ου κύκλου χρηματοδότησης για όσες επιχειρήσεις δεν εντάχθηκαν στους προηγούμενους κύκλους και δικαιούνται χρηματοδότησης.

Στον 4ο κύκλο χρηματοδότησης έχουν προστεθεί νέες επιλέξιμες δραστηριότητες που αφορούν ενδεικτικά τη μεταποίηση και εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024