Σιτηρά: Επεμβάσεις για τις προσβολές στις χειμερινές καλλιέργειες
Τι πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί
Σποραδικές προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες σε κριθάρι και σιτάρι έχουν διαπιστωθεί κατά τόπους στις χειμερινές καλλιέργειες στην ΠΕ Δράμας.
Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει η ΔΑΟΚ ΠΕ Δράμας, σε γενικές γραμμές η εικόνα των καλλιεργειών είναι καλή, ενώ είναι σε εξέλιξη το αδέλφωμα των φυτών.
Ειδικότερα έχουν καταγραφεί συμπτώματα προσβολής από ελμινθοσπόριο στο κριθάρι και από σεπτορίωση στο σιτάρι.
Συμπτώματα προσβολής από ελμινθοσπόριο στο κριθάρι και από σεπτορίωση στο σιτάρι
Η εικόνα στο κριθάρι
Τα αρχικά συμπτώματα από ελμινθοσπόριο εμφανίζονται ως μικρές γραμμοειδείς νεκρωτικές κηλίδες που στη συνέχεια επεκτείνονται. Οι περιφερειακοί τους ιστοί γίνονται χλωρωτικοί.
Το παθογόνο αίτιο [Drechslera teres (συν.: Helminthosporium teres), Pyrenophora teres (Ασκομύκητας, τέλεια μορφή) διατηρείται στα καλλιεργητικά υπολείμματα και είναι επίσης σπορομεταδιδόμενο.
Οι μολύνσεις ευνοούνται από την επικράτηση υγρών συνθηκών για 10-30 ώρες και θερμοκρασίες >15°C, αν και μπορούν να συμβούν και από τους 8°C. Η εξέλιξη της ασθένειας ευνοείται από υψηλά επίπεδα αζώτου στην καλλιέργεια.

Η εικόνα στο σιτάρι
Τα συμπτώματα από σεπτορίωση εκδηλώνονται ως κηλίδες ανοιχτού καφέ χρωματισμού, στο κέντρο των οποίων διακρίνονται μικρές μαύρες δομές μεγέθους κεφαλής καρφίτσας, οι οποίες είναι οι καρποφορίες του παθογόνου.
Το παθογόνο αίτιο [Parastagonospora nodorum (συν.: Septoria nodorum)] διατηρείται στα καλλιεργητικά υπολείμματα και είναι επίσης σπορομεταδιδόμενο.
Οι μολύνσεις ευνοούνται από τις βροχοπτώσεις, την υψηλή σχετική υγρασία στην ατμόσφαιρα (75- 95%). Η άριστη θερμοκρασία για την έναρξη μολύνσεων είναι μεταξύ 15 με 20ºC.
Η ασθένεια προλαμβάνεται με ενσωμάτωση των καλλιεργητικών υπολειμμάτων και απολύμανση του σπόρου. Εφόσον απαιτείται είναι δυνατή η αντιμετώπισή της με εφαρμογή εγκεκριμένων μυκητοκτόνων με ψεκασμό φυλλώματος.
Συστάσεις
Σε κάθε περίπτωση συνιστάται η παρακολούθηση των καλλιεργειών. Η γενική εικόνα είναι καλή και δεν απαιτούνται επεμβάσεις στην τρέχουσα χρονική περίοδο.
Οποιαδήποτε διερεύνηση για την αναγκαιότητα επέμβασης με μυκητοκτόνα σκευάσματα θα πρέπει να λάβει υπόψιν της το γεγονός ότι η φυτοπροστασία των χειμερινών σιτηρών στόχο έχει την προστασία των τελευταίων φύλλων της καλλιέργειας που υποστηρίζουν το γέμισμα τού καρπού (μετά το καλάμωμα).
Σε ακραίες περιπτώσεις προσβολών και πολύ ευνοϊκών περιβαλλοντικών συνθηκών θα πρέπει να εξετάζεται η χρήση μυκητοκτόνων κατά το αδέλφωμα, πάντα με την υποστήριξη γεωπόνου.
- Οι νέοι αλλάζουν τους κανόνες εργασίας και λένε «όχι» στο burnout του γραφείου – 1 στους 4 επιλέγει τεχνικά επαγγέλματα
- H Γη γίνεται όλο και φωτεινότερη τις νύχτες – Η Ευρώπη όμως σκοτείνιασε
- Ο Κάραγκερ δεν «μάσησε» τα λόγια του για τις μεταγραφές της Λίβερπουλ
- Ευρωπαϊκά συνδικάτα – ETUC: Χρειαζόμαστε αυξήσεις μισθών, όχι υψηλότερα επιτόκια
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 47χρονος που είχε εγκαταστήσει εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης σε διαμέρισμα
- Σπύρος Μαρκεζίνης: Το ανάρμοστο αστείο με τα «κλοπιμαία»
- Γαλλία: Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συζητηθεί εκ νέου η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, λόγω της κατάστασης στον Λίβανο
- «Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου» – Το πολιτικό θρίλερ όπως το έζησαν Ρέντφορντ και Χόφμαν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442