Λάρισα: Προειδοποίηση για μυκητολογικές προσβολές σε σκληρό σιτάρι και φακή
Τι πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί
Επιτόπιους ελέγχους και δειγματοληψίες σε καλλιέργειες σκληρού σίτου και φακής, καθώς και εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων ασθενών φυτών για μυκητολογικές ασθένειες πραγματοποιούνται αυτή την εποχή στις παραγωγές της Λάρισας.
Σύμφωνα με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας, ο συνδυασμός της υψηλής θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας που επικράτησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, ευνόησαν την ανάπτυξη και εξέλιξη μυκητολογικών ασθενειών στις ανωτέρω καλλιέργειες, γι’ αυτό και οι αγρότες της περιοχής θα πρέπει να ελέγχουν τις καλλιέργειές τους για τυχόν προσβολές.
Σκληρό σιτάρι
Οι μέχρι στιγμής παρατηρήσεις δείχνουν ότι η κατάσταση των σιτοκαλλιεργειών χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές καλή.
Τοπικά και κυρίως στις σιτοκαλλιέργειες που δεν χρησιμοποιήθηκε επενδεδυμένος με μυκητοκτόνα σπόρος, έχουν παρατηρηθεί προσβολές κυρίως από τη μυκητολογική ασθένεια Ελμινθοσπορίωση, προσβολές οι οποίες κατά τόπους είναι έντονες.
Φακή
Τοπικά και κυρίως στις πρώιμες καλλιέργειες φακής έχουν παρατηρηθεί έντονες προσβολές από περονόσπορο.
Η χημική επέμβαση εφόσον κριθεί ότι είναι αναγκαία, πρέπει να πραγματοποιηθεί με εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, ενώ η απόφαση για ψεκασμό θα πρέπει να λαμβάνεται σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους.
Να σημειωθεί ότι τους επιτόπιους ελέγχους πραγματοποιούν οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας σε συνεργασία με τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Ιωάννη Βαγγέλα του Εργαστηρίου Φυτοπαθολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
- ΝΔ: Νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Δημήτρης Μαρκόπουλος – Αντικαθιστά τον Μακάριο Λαζαρίδη
- Άρης: Συνάντηση του Ριτσαρντ Σιάο με τον Νίκο Ζήση στην Αθήνα για θέματα της ΚΑΕ
- Η Βικτόρια Μπέκαμ σπάει τη σιωπή της για τη ρήξη στην οικογένειά της
- Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά στο Αίγιο – Επιχειρεί μεγάλη δύναμη
- Ο θολός Απρίλιος, η «καλή» και η «κακή» αφρικανική σκόνη και τα επεισόδια που αυξάνονται
- Allbirds: Γνωστή εταιρεία υπόδησης αφήνει τα παπούτσια για την τεχνητή νοημοσύνη και… εκτινάχθηκε η μετοχή της
- Κρήτη: Χειμερινός κολυμβητής εντοπίστηκε νεκρός σε σπηλιά
- Αλλαγή σκηνικού με τους ξένους διαιτητές της Super League λόγω Ισπανών και Ιταλών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442