Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ελιά: Μυστικά για τη σωστή λίπανση - Πότε γίνεται

Ελιά: Μυστικά για τη σωστή λίπανση – Πότε γίνεται

Η βασική και η επιφανειακή λίπανση

Η ελιά είναι αείφυλλο δένδρο και καρποφορεί σε βλαστούς του προηγούμενου έτους. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη όταν σχεδιάζεται το πρόγραμμα λίπανσης του ελαιώνα.

Η λίπανση είναι μία απαραίτητη καλλιεργητική φροντίδα για να εξασφαλιστεί η υψηλή απόδοση και η αύξηση της παραγωγής.

Η απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από το δένδρο έχει διαφορετικό ρυθμό, ανάλογα με τον αν αυτό βρίσκεται σε παραγωγική ή όχι χρονιά.

Τα φύλλα και οι καρποί περιέχουν τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μέρη του φυτού σε ποσοστό 65% του συνολικού περιεχομένου του.

Απαραίτητη καλλιεργητική φροντίδα αποτελεί η λίπανση της ελιάς προκειμένου για να εξασφαλιστεί υψηλή απόδοση και αύξηση της παραγωγής

Η απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από το δένδρο έχει διαφορετικό ρυθμό, ανάλογα με τον αν αυτό βρίσκεται σε παραγωγική ή όχι χρονιά

Η βασική λίπανση

Βασική λίπανση, γίνεται κατά την χειμερινή περίοδο (Δεκέμβριος -Φεβρουάριος). Επιδιώκεται να καλυφθούν βασικές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της βλάστησης, την διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών, την άνθιση και την καρπόδεση.

Στους ξερικούς ελαιώνες με την βασική λίπανση χορηγείται σε μια δόση όλη η ποσότητα του λιπάσματος. Στους αρδευόμενους ελαιώνες και κυρίως στους ελαιώνες επιτραπέζιας ελιάς με την βασική λίπανση χορηγούνται τα 2/3 της συνολικής ποσότητας του Ν και του Κ και όλη η ποσότητα του Ρ. Συνιστάται να χρησιμοποιούνται λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα αμμωνιακού Ν.

Η επιφανειακή λίπανση

Επιφανειακή λίπανση, γίνεται πριν την σκλήρυνση του πυρήνα (Ιούνιος). Στους αρδευόμενους ελαιώνες για την μείωση της καρπόπτωσης , την ανάπτυξη του καρπού και την έκπτυξη επαρκούς βλάστησης για την καρποφορία της επόμενης χρονιάς, εφαρμόζεται επιφανειακή Ν λίπανση (το υπόλοιπο 1/3) και αμέσως άρδευση μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης (Ιούνιο).

Προτιμώνται λιπάσματα με Ν βραδείας αποδέσμευσης γιατί καλύπτει τις ανάγκες της καλλιέργειας έως την έναρξη της ωρίμανσης και δεν υποκινούν ανταγωνισμό μεταξύ βλάστησης – καρποφορίας που μπορεί να οδηγήσει σε καρπόπτωση.

Στις επιτραπέζιες ποικιλίες γίνεται κατά την έναρξη αύξησης της σάρκας – ελαιογένεσης (Αύγουστος), που επιδιώκεται αύξηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, αλλά και σε ελαιοποιήσιμες ποικιλίες, την χρονιά της μεγάλης παραγωγής δεύτερη εφαρμογή Ν-Κ λίπανση.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024