Αναταραχή στον Γερμανικό σιδηρόδρομο – Απεργίες και κόντρα εργαζομένων-εργοδοσίας
Το συνδικάτο έχει εξαγγείλει απεργία στις επιβατικές μεταφορές που θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί της Τετάρτης και θα διαρκέσει έως το βράδυ της Παρασκευής.
Έτοιμο να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις είναι το συνδικάτο των μηχανοδηγών της Γερμανίας (GDL) που ανακοίνωσε την Κυριακή νέες απεργίες καθώς οι συνομιλίες με την κρατική σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn (DB) οδηγούνται σε αδιέξοδο.
Το συνδικάτο έχει εξαγγείλει απεργία στις επιβατικές μεταφορές που θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί της Τετάρτης και θα διαρκέσει έως το βράδυ της Παρασκευής. Οι οδηγοί στις εμπορευματικές μεταφορές αρχίζουν την απεργία τους στις 9 Ιανουαρίου, δηλώνει το συνδικάτο.
Τα δύο αντίπαλα «στρατόπεδα» προσπαθούν να έρθουν σε μια συμφωνία σχετικά με το ωράριο εργασίας, με την GDL να επιθυμεί τη μείωση των ωρών εργασίας από 38 σε 35 την εβδομάδα χωρίς να επηρεαστεί ο μισθός.
Η Deutsche Bahn
«Αυτή η απεργία δεν είναι μόνο εντελώς περιττή, αλλά την θεωρούμε επίσης νομικά απαράδεκτη», δήλωσε ο Martin Seiler, επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού της DB.
Ο Seiler δήλωσε ότι η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία είχε παρουσιάσει μια διευρυμένη προσφορά πριν από δύο ημέρες, με την οποία είχε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς το βασικό αίτημα του συνδικάτου σχετικά με τις ώρες εργασίας.
«Η DB είναι έτοιμη να συμβιβαστεί. Τώρα είναι καιρός να διαπραγματευτούμε ξανά. Η ηγεσία της GDL έχει υπερβάλει εαυτόν, πρέπει επιτέλους να συνέλθει», ανέφερε ο Seiler σε δήλωσή του.
Δήλωσε επίσης ότι θα προσπαθήσει να σταματήσει την απεργία με ασφαλιστικά μέτρα μέσω ενός εργατικού δικαστηρίου της Φρανκφούρτης.
Το σωματείο ζητά καλύτερη προσφορά
Στο μεταξύ το GDL εκτός από λιγότερες ώρες εργασίας διεκδικεί αύξηση αποδοχών κατά 555 ευρώ μηνιαίως και μπόνους αντιστάθμισης του πληθωρισμού για τα μέλη της.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του συνδικάτου και της Deutsche Bahn διακόπηκαν στα τέλη Νοεμβρίου, με τους οδηγούς να πραγματοποιούν 24ωρη απεργία τον Δεκέμβριο.
Η DB απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα για μείωση των ωρών εργασίας λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού. Αντ’ αυτού, προσέφερε αύξηση 11% στους μισθούς και τα ημερομίσθια για μια συλλογική σύμβαση διάρκειας 32 μηνών.
Η GDL απέρριψε την προσφορά.
- Εϊναι οι πιπεριές «ασπίδα» για το ανοσοποιητικό μας;
- Ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη – Η «Ιθάκη» βάζει σε κίνηση Ανδρουλάκη και Φάμελλο
- Λειψυδρία: Ελπιδοφόρα σημάδια από τον Μόρνο μετά τις αυξημένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις
- «Τρέλα» η μεταφορά της Ταπισερί της Μπαγιέ για τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ
- Τσακωμός: Τέσσερις τρόποι για να τον αποφύγεις στη σχέση
- Η μείωση φόρων αντισταθμίζει στις ΗΠΑ τα οφέλη από τους δασμούς
- Φοινικούντα: «Αν βρουν πάνω σου το όπλο ή σε σπίτι, αμάξι, τελείωσε το παραμύθι»
- Ακίνητα: Έρχεται η μεγάλη απογραφή – Στο μικροσκόπιο επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 17.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tamara-badran-H94-jtvjess-unsplash-1-315x220.jpg)




























![Η Σέινμπαουμ ζήτησε από τις ΗΠΑ να μειώσουν την ζήτηση ναρκωτικών ανάμεσα στους νέους [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/sheinbaum321-315x220.jpg)






































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442