Κοροναϊός: Πέθανε ο Γου Ζουνγιού, πατέρας της πολιτικής «μηδενικής Covid» στην Κίνα
Ο Γου εμφανιζόταν τακτικά για να αιτιολογήσει τα δρακόντεια μέτρα με απαγορεύσεις εξόδου, μαζικά τεστ και καραντίνες.
Ο Γου Ζουνγιού, επικεφαλής του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόβλεψης Ασθενειών και βασικός εμπνευστής της σκληρής πολιτικής του Πεκίνου κατά της πανδημίας Covid-19, πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 60 ετών.
Την είδηση ανακοίνωσε το Κέντρο χωρίς να διευκρινίζει την αιτία θανάτου του. Κρατικά μέσα ανέφεραν πάντως ότι πέθανε από καρκίνο στο πάγκρεας, ασθένεια από την οποία έπασχε για καιρό.
Ντυμένος συνήθως με γκρι κοστούμι και γυαλιά, ο Γου εμφανιζόταν τακτικά δημόσια για να αιτιολογήσει τα δρακόντεια μέτρα «μηδενικής Covid» με απαγορεύσεις εξόδου, μαζικά τεστ και καραντίνες.
Τα μέτρα αυτά είχαν αρχικά επιτρέψει να ανασχεθεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού, καταργήθηκαν όμως στα τέλη του 2022 έπειτα από μαζικές κινητοποιήσεις.
Ο Γου, γεννημένος το 1963, είχε εργαστεί σε κέντρο πρόληψης ασθενειών στη γενέτειρά του, την επαρχία Ανχουέι, προτού πάρει διδακτορικό στις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.
Από το 2005 εργαζόταν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, του οποίου έγινε επικεφαλής χάρη στο αναγνωρισμένο έργο του για την πρόληψη του AIDS.
Σύμφωνα με τις επιθυμίες του Γου, ο οποίος είχε ζητήσει να κηδευτεί σε στενό οικογενειακό κύκλο, δεν θα τελεστεί δημόσια τελετή, διευκρίνισε το CDC.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP
- «Εσύ τη σκότωσες» – Δαίμονες, εξάρτηση και μια θηλιά – Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ μέσα από τα ημερολόγια του
- Παναθηναϊκός: Ο Μπενίτεθ ξέρει ότι αμφισβητείται, αλλά δεν έχει… ενημερωθεί
- Artemis II: Η ανθρωπότητα από την αθέατη πλευρά της Σελήνης – Εικόνες που κόβουν την ανάσα
- «Στη λίστα του Παναθηναϊκού ο Τρεντ Φόρεστ» (pic+vid)
- Fuel Pass: Συνεχίζονται τα εμπόδια στις αιτήσεις
- Ντρου Μπάριμορ: Γιατί αποφεύγει να φορά στενά ρούχα;
- Ρόμα σε κρίση: 111,5 εκατ. ευρώ χωρίς αντίκρισμα
- ΕΦΕΤ: Τι να προσέξετε σε αρνί, κοκορέτσι και αυγά – Αναλυτικές οδηγίες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 07.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/patrick-boucher-70pm04yEWTA-unsplash-1-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442