Αισιοδοξία στην Ευρωζώνη για πληθωρισμό – Προβληματισμός για εισόδημα, τιμές κατοικιών
Τα ευρήματα από την τελευταία έκδοση της έρευνας της ΕΚΤ
Αισιόδοξοι ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνεται τους επόμενους μήνες και χρόνια εμφανίζονται οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη, ωστόσο δεν αισθάνονται το ίδιο αναφορικά με την αγοραστική τους δύναμη αλλά και για τις τιμές των κατοικιών. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το καταναλωτικό κλίμα.
Αυτό που αναδεικνύεται μέσα από την μηνιαία έρευνα της ΕΚΤ για τις προσδοκίες των καταναλωτών, είναι ότι αρχίζει στον κόσμο να δημιουργείται η αίσθηση ότι ο πιο επιθετικός κύκλος αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ φέρνει -με αργό ρυθμό- αποτέλεσμα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Η μέση εκτίμηση για την έκδοση του Ιουνίου της έρευνας, αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει κατά μέσο όρο στο 3,4% τους επόμενους 12 μήνες, από 3,9% τον προηγούμενο μήνα, καθώς η πραγματική αύξηση των τιμών άρχισε να επιβραδύνεται.
Οι καταναλωτές υποβάθμισαν επίσης τις προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό τρία χρόνια μπροστά στο 2,3% από 2,5% τον Μάιο -πλησιάζοντας περισσότερο στον στόχο της ΕΚΤ του 2%.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν να αναμένουν ότι το εισόδημά τους θα αυξηθεί πολύ πιο αργά – από τον πληθωρισμό και τις δαπάνες κατά τους επόμενους 12 μήνες, γεγονός που υποδηλώνει μια αναμενόμενη μείωση του βιοτικού επιπέδου και των αποταμιεύσεών τους.
Απαισιόδοξη είναι επίσης η μέση εκτίμηση -όσο είναι τα τελευταία δύο χρόνια- σχετικά με τις τιμές των κατοικιών, για τις οποίες αναμένεται ότι θα αυξηθούν κατά 2,1% το επόμενο έτος.
Στο άρθρο που συνοδεύει την έρευνα, καταδεικνύεται επίσης ότι η αντίληψη των νοικοκυριών για τη στέγαση έχει επιδεινωθεί σημαντικά από τα μέσα του 2021 εξαιτίας των προσδοκιών για τα υψηλότερα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, αλλά και τον πληθωρισμό, όπως και της χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης.
Πηγή: ΟΤ
- Ο Λανουά χάνει τη… σφυρίχτρα όταν δεν φέρνει Γερμανούς διαιτητές
- Το ChatGPT λανσάρει υπηρεσία υγείας, καλεί τους χρήστες να ανεβάσουν τους ιατρικούς φακέλους τους
- «Είχαμε φτώχεια. Θυμάμαι δεν φορούσα παπούτσια»: Συγκινεί η Έφη Θώδη μιλώντας για τα παιδικά της χρόνια
- «Φρένο» στον Τραμπ θέλει να βάλει η Γερουσία των ΗΠΑ, μπλοκάροντας νέα στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα
- Αγρίνιο: Άνδρας εισέβαλε στο δημαρχείο επιτέθηκε στον δήμαρχο και δάγκωσε υπάλληλο
- Ένοχος για υπόθεση παιδικής πορνογραφίας Άγγλος πρώην διαιτητής της Premier League
- Ναπολέων Λαπαθιώτης: Ένας ευτυχής νέος…
- Μακρόν: Νεοαποικιακή επιθετικότητα και δίψα για διαμοιρασμό του κόσμου ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![S&P: Παραμένουν οι εξωτερικές ανισορροπίες στην Ελλάδα [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/12/Greek-Economic-Sentiment-1024x638-2-300x300.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 08.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/bent-hertema-HuhBWIfw4Kg-unsplash-315x220.jpg)


















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442