Φωτιές: Πώς συνδέονται οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών με τις πυρκαγιές – Kαθηγητής Δασολογίας εξηγεί
Ο καθηγητής Δασολογίας εξήγησε πως η Ελλάδα χωρίζεται σε δύο ζώνες οι οποίες έχουν μια χρονική υστέρηση στο πότε είναι έτοιμες να αρπάξουν και να μεταδώσουν μια πυρκαγιά.
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Γιάννης Γήτας, μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών με τις πυρκαγιές.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γήτας είπε πως στις αρχές Ιουνίου οι βροχές έφεραν πράσινη βλάστηση που όμως, έγινε καύσιμη ύλη για τις φωτιές του Ιουλίου, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Kι’ αυτό, όπως είπε αποδεικνύει τις συνέπειες μιας ιδιαίτερης χρονιάς με μεγάλη περίοδο ξηρασίας και καύσωνα διαρκείας.
«Την άνοιξη είχαμε πολλές και δυνατές βροχές στη βόρεια και στη νότια Ελλάδα, ενώ στο τέλος του Μαΐου οι τουρίστες έφταναν στο αεροδρόμιο της Ρόδου το οποίο είχε γεμίσει νερά», υπενθύμισε ο καθηγητής για να εξηγήσει ότι: «Με μεγάλη περίοδο ξηρασίας και ημερών με καύσωνα ήταν λογικό να στεγνώσει η βλάστηση και δυστυχώς να αποτελέσει το μέσο εκείνο που στο οποίο μπορούσε μια φωτιά εύκολα να επεκταθεί και ιδιαίτερα όταν αυτό συνδυάστηκε με ημέρες ανέμων της τάξης των 8 και 9 μποφόρ».
Ο κ. Γιάννης Γήτας εξήγησε πως η Ελλάδα χωρίζεται σε δύο ζώνες οι οποίες έχουν μια χρονική υστέρηση στο πότε είναι έτοιμες να αρπάξουν και να μεταδώσουν μια πυρκαγιά.
«Οι μεγάλες φωτιές μέχρι τώρα ξεσπούν στα νησιά και στη νότια Ελλάδα, και ευτυχώς ακόμη στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε ελάχιστες μεγάλες πυρκαγιές, με εξαίρεση την Κέρκυρα».
Οι τρόποι πρόληψης πυρκαγιών
Όπως είπε ο κ. Γήτας, η Πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει στην αναγέννηση μιας δασικής υπηρεσίας και από την άλλη μεριά υπάρχει και η συμμετοχή των πολιτών, αν καταλάβουμε ότι οι καθημερινές μας ενέργειες έχουν αντίκτυπο.
«Είναι πολύ σημαντικό πλέον να αρχίσουμε να διαχειριζόμαστε το δάσος σε ετήσια βάση και όχι μόνο κατά τη διάρκεια του θέρους ή της αντιπυρικής περιόδου, αναφορικά με τα μέτρα καθαρισμού. Σχετικά με το πώς μπορεί να μειωθεί αυτού του τύπου η ξερή βλάστηση, ο Γιάννης Γήτας αναφέρθηκε σε κάποια πειράματα που διεξήχθησαν στη Χίο τα τελευταία 2 -3 χρόνια με μικρές ελεγχόμενες πυρκαγιές που ελαττώνουν την καύσιμη ύλη. Αυτή είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες και θα μπορούσε να καθιερωθεί, όπως είπε, ως ένα από τα μέτρα διαχείρισης της καύσιμης ύλης στα ελληνικά δάση».
Δείτε το βίντεο
- Lloyd’s List: Μαρινάκης και Αγγελικούση στην κορυφή – 17 Έλληνες στο top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]
- Πασκουάλ: «Νιώθω υπερήφανος για τους παίκτες μου – Σημαντική νίκη, αλλά όχι κάτι παραπάνω»
- Ουνιόν Βερολίνου – Λειψία 3-1: Την… προσγείωσε απότομα
- Μπαρτζώκας: «Δυσκολευτήκαμε αμυντικά σε όλο το παιχνίδι, παίξαμε κάτω από το επίπεδό μας»
- Παρτιζάν – Ερυθρός Αστέρας 79-76: Ανατροπή στο τέλος με ηγέτη τον Ουάσινγκτον
- Εκρέμ Ιμάμογλου: Στις 9 Μαρτίου αρχίζει η δίκη – Εκτενές άρθρο του δημοσιεύει το «Foreign Affairs»
- Βίρτους Μπολόνια – Χάποελ Τελ Αβίβ 74-79: Σπουδαίο διπλό για την ομάδα του Ιτούδη και κορυφή στη Euroleague
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)









![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-127x85.jpg)























![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)










![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)

























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442