Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές: Φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις στην ατζέντα από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - Νέα εκστρατεία, ίδια επιχειρήματα από ΝΔ

Εκλογές: Φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις στην ατζέντα από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – Νέα εκστρατεία, ίδια επιχειρήματα από ΝΔ

Την ίδια στιγμή, η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega δίνει 19,1% διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, προβάδισμα 21,9 μονάδων στην εκτίμηση ψήφου και επτακομματική Βουλή, αλλά και μια κοινωνία απολύτως διχασμένη.

«Ανεβάζουν» ταχύτητα οι πολιτικοί αρχηγοί ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, ωστόσο, ως επί το πλείστον, ακούμε περίπου τα ίδια που μας έλεγαν στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο.

Γιατί μπορεί να μπήκε περισσότερο στην πολιτική συζήτηση η ανάλυση των προγραμμάτων των κομμάτων – και καλώς – η αντιπαράθεση, όμως, γίνεται με τον ίδιο τρόπο, με επικοινωνιακά τεχνάσματα και «ντρίπλες» στον αντίπαλο, με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία.

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να ζητά καθαρή εντολή αυτοδυναμίας και, καθώς εξέλιπε πια το βασικό επιχείρημα «ψήφος στη ΝΔ ή ακυβερνησία και χάος», το αντικατέστησε με… «κυβέρνηση ΝΔ ή φοροκαταιγίδα».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, που επιμένει στο σύνθημα «καθαρά χέρια», ως προς τα φαινόμενα διαφθοράς για τα οποία έχει κατηγορηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, βάζει «δυνατά» στην ατζέντα το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και δη του νερού.

Στο μεταξύ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, που δεν χάνει ευκαιρία να αναλύει το δικό του οικονομικό – φορολογικό πρόγραμμα, απαντώντας στα «fake news» και τους «τραμπισμούς, όπως λέει, της Νέας Δημοκρατίας, διατηρεί στο επίκεντρο του πολιτικού του λόγου τη δημόσια Υγεία, έχοντας ως σύνθημα ότι «ο Μητσοτάκης βλάπτει σοβαρά το ΕΣΥ».

Την ίδια στιγμή, η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega δίνει 19,1% διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, προβάδισμα 21,9 μονάδων στην εκτίμηση ψήφου και επτακομματική Βουλή, αλλά και μια κοινωνία απολύτως διχασμένη, αφού το 43% δηλώνει ικανοποιημένο από το εκλογικό αποτέλεσμα και άλλο ένα 43% δυσαρεστημένο.

Μητσοτάκης: «Ζητώ καθαρή εντολή αυτοδυναμίας»

«Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα κοστολογημένο και το έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν όμως πιέζουμε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει και αποκαλύπτεται η κρυφή ατζέντα των φόρων. Σε ένα πράγμα είναι απόλυτα ενωμένοι. Και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ αγαπούν εξίσου την υπερφορολόγηση», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λίγες ώρες πριν ανοίξει τον επόμενο κύκλο των περιοδειών του, ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ζήτησε από τους πολίτες καθαρή εντολή αυτοδυναμίας για τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης.

«Πάλι ο πήχης για μένα στη δεύτερη κάλπη – επειδή αλλάζει το εκλογικό σύστημα – είναι να έχω μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψα την επιθυμία μου να σχηματίσω μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εξήγησα και εξηγώ στον ελληνικό λαό γιατί η αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, για τις οποίες έχω μιλήσει. Δεν νομίζω ότι κάποιος θα ήθελε σήμερα μία κυβέρνηση ασταθή, με πλειοψηφία ενός ή δύο ή τριών βουλευτών», δήλωσε.

Επιπλέον, επανέφερε το επιχείρημα της προηγούμενους εκλογικής αναμέτρησης, ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη που μιλάει για το μέλλον και για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας» – επιχείρημα που δεν έχει βάση στην σημερινή ατζέντα, αφού χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τον κ. Μητσοτάκη πριν τις 21 Μαΐου, για να θυμίζει τις εποχές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τις κλειστές τράπεζες, ένεκα της «πάσας» Βαρουφάκη με τις «Δήμητρες», αλλά και όποτε σχολίαζε τον ανταγωνισμό ΠΑΣΟΚ – Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Και τα υπόλοιπα κόμματα στο μέλλον αναφέρονται όταν μιλούν στους πολίτες για το πώς σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν, με τα προγράμματά τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Τσίπρας: «Με ΣΥΡΙΖΑ το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό»

Μία συμβολική και καθ’όλα «στρατηγική» επίσκεψη πραγματοποίησε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς επισκέφθηκε εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ και μίλησε με εργαζόμενους.

Στη νέα προκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ η επαφή με τους εργαζόμενους είναι κομβική, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις, που υποστηρίζει η Κουμουνδούρου – και όχι μόνο – ότι θα φέρει η Νέα Δημοκρατία, έχουν στο επίκεντρο το βασικό αγαθό, που είναι το νερό.

Έτσι, ο κ. Τσίπρας ανέδειξε την προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το νερό πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό στη συνάντηση που είχε στο Κερατσίνι με εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, στο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων.

Παράλληλα, τους κάλεσε να αγωνιστούν ενάντια στα σχέδια Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση του νερού και δεσμεύτηκε ότι αν εκλεγεί θα καταργήσει τη Ρυθμιστική Αρχή για το νερό, που έφερε η ΝΔ, ως «πρώτο βήμα της ιδιωτικοποίησης», όπως υποστηρίζει.

«Δεν πουλιούνται και δεν αγοράζονται όλα σε αυτή τη ζωή, αντιθέτως η άποψη του πολιτικού μας αντιπάλου του κ. Μητσοτάκη είναι ότι ακόμα και το νερό μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Μπορεί να πουλιέται και να αγοράζεται στη λογική του κέρδους και δεν το έκρυψε αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Το θέμα των εργασιακών σχέσεων αποτελεί ένα από τα μεγάλα διακυβεύματα των εκλογών, όπως είπε, υπενθυμίζοντας την κατάργηση του Σώματος Επιθεωρητών με το νόμο Χατζηδάκη, που οδηγεί σε ανεγξέλεκτους εργοδότες και εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Αναφερόμενος μάλιστα στο προχθεσινό εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα, τόνισε πως «αυτό που είδαμε στο Πέραμα δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, 57 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα τον τελευταίο χρόνο και αυτό έχει να κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό με την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να καταργήσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που κάνει τους ελέγχους αν τηρούνται οι κανόνες».

Για να προειδοποιήσει ότι «πηγαίνουμε στην κάλπη σκεπτόμενοι το αύριο, τη ζωή μας, τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σκεπτόμενοι ποια θα είναι η προοπτική αυτού του τόπου αν εκλεγεί μία ανεξέλεγκτη δεξιά και ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, που έχει δώσει δείγματα γραφής για το πώς θέλει να προσανατολίσει την πολιτική της, σε μία σκληρή ταξική κατεύθυνση ενίσχυσης των ισχυρών και λεηλασίας των μεσαίων και των αδύναμων».

Ανδρουλάκης: «Η κυβέρνηση ΝΔ βλάπτει σοβαρά το ΕΣΥ»

Από το Νοσοκομείο Παπανικολάου ξεκίνησε την περιοδεία του στην Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπου κατηγόρησε τη ΝΔ για περιφρόνηση του ΕΣΥ και σημείωσε ότι στο επίκεντρο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε, μάλιστα, πως «ενώ η Ευρώπη έδωσε 20 δισεκατομμύρια επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει διάθεση – λόγω των ιδεοληψιών της – να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας. 2-4% του Ταμείου δίνει στην Υγεία, όταν χώρες με ανάλογα προβλήματα δίνουν 8 -10%».

Να θυμίσουμε ότι αποτελεί κεντρικό διακύβευμα για τον Νίκο Ανδρουλάκη το πώς και πού μοιράζει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιπαραβάλλοντας τον σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ για στήριξη της νέας γενιάς, των συνταξιούχων και αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, κάλεσε τους αρχηγούς όλων των κομμάτων να πάνε στη Βουλή και να καταθέσουν τα προγράμματά τους στο Γραφείο Προϋπολογισμού, απαντώντας έτσι στις επιθέσεις Μητσοτάκη για «φορομπηχτική» πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

«Ρωτώ τον κ. Μητσοτάκη, πώς θα αυξήσει τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα; Με βασιλικό διάταγμα; Προτίθεμαι να πάμε στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και να καταθέσουμε τα προγράμματά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, κάλεσε Μητσοτάκη, Τσίπρα και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε debate, «για να δούμε τι οικονομία παραδίδει ο κ. Μητσοτάκης».

Τόνισε, μάλιστα, πως όντας ευρωβουλευτής επί χρόνια, γνωρίζει καλά το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, για να σημειώσει ότι αυτή η συζήτηση «δεν θα γίνει με όρους επικοινωνιακού ολοκληρωτισμού που επιβάλλει η ΝΔ», την οποία κατηγόρησε ότι προωθεί το «ουγγρικό μοντέλο».

«Εγώ δεν θα επιτρέψω η χώρα μου να γίνει Ουγγαρία, γιατί αυτό είναι το μοντέλο Μητσοτάκη», είπε.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024