Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λιβύη: Ολονύχτιες συγκρούσεις δύο ένοπλων ομάδων στην πρωτεύουσα - Τραυματίστηκαν άμαχοι

Λιβύη: Ολονύχτιες συγκρούσεις δύο ένοπλων ομάδων στην πρωτεύουσα – Τραυματίστηκαν άμαχοι

Ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους της λιβυκής πρωτεύουσας ανάμεσα στα μέλη δύο ένοπλων ομάδων, την ώρα που η κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη εξαπολύει πλήγματα εναντίον στόχων στη Ζαουίγια.

Συγκρούσεις ξέσπασαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ανάμεσα σε δυο ένοπλες ομάδες στο κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας, της Τρίπολης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά άμαχοι, ανέφεραν υπηρεσίες άμεσης βοήθειας και μέσα ενημέρωσης (στη φωτογραφία από το Twitter, επάνω, έκτακτη είδηση οι συγκρούσεις στην Τρίπολη για τη λιβυκή ιστοσελίδα The Libya Observer).

Ανταλλαγές πυρών

Οι ανταλλαγές πυρών συνεχίζονταν αργά τη νύχτα, ακόμη και σε πολυσύχναστους δρόμους στο κέντρο της πόλης, ανάμεσα σε αυτές τις δύο οργανώσεις που ορκίζονται πίστη στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) με έδρα την Τρίπολη: τη «Δύναμη αλ Ράντα» («αποτροπής») και την «Ταξιαρχία 444».

Οι πιο πρόσφατες φονικές συγκρούσεις στην πρωτεύουσα είχαν ξεσπάσει τον Ιούλιο του 2022 και είχαν απολογισμό 13 νεκρούς.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη, χώρα πλούσια σε πετρέλαιο, βυθίστηκε στο χάος και συνεχίζει να υπονομεύεται από τη δράση μιας μυριάδας παραστρατιωτικών οργανώσεων που τείνουν όχι σπάνια ν’ αλλάζουν πλευρά.

Τεθωρακισμένα οχήματα αναπτύχθηκαν την Κυριακή το απόγευμα στην Τρίπολη μετά τη σύλληψη μέλους της «Ταξιαρχίας 444» στον εμπορικό δρόμο Τζράμπα, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, και στη συνοικία Ρας Χασάν, στο κέντρο της πόλης.

Επειτα από ηρεμία μερικών ωρών, σφοδρά πυρά -ελαφρών και βαρέων όπλων – άρχισαν να ηχούν σε ανατολικούς τομείς της Τρίπολης, ιδίως στην Αιν Ζάρα, στη Φορμάζ και κοντά στον χώρο του πανεπιστημίου της πρωτεύουσας, που αποφάσισε για λόγους ασφαλείας να «κλείσει τις πύλες του (…) και ν’ αναστείλει τις εξετάσεις» που επρόκειτο να διεξαχθούν.

Επιχειρήσεις στη Ζαουίγια

Πυρά ακούστηκαν στις 03:00 [τοπική ώρα· 04:00 ώρα Ελλάδας], ακολουθούμενα από σειρήνες ασθενοφόρων, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ηλικιωμένος «τραυματίστηκε στο χέρι από θραύσματα οβίδας καθώς έφευγε από το σπίτι του στην Αιν Ζάρα με αυτοκίνητο», ανέφερε μέσω Facebook το κέντρο άμεσης βοήθειας της Τρίπολης, σημειώνοντας επίσης πως υπέστη ζημιές ασθενοφόρο του. Αλλοι άμαχοι τραυματίστηκαν ελαφρά.

Η «Αρχή Υποστήριξης της Σταθερότητας» (ΑΥΣ), άλλη ένοπλη δύναμη, παρεμβλήθηκε για να σταματήσουν οι συγκρούσεις και προσπάθησε να μεσολαβήσει.

Οι συγκρούσεις αυτές καταγράφηκαν την ώρα που η κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη διεξάγει από την περασμένη Πέμπτη πλήγματα με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον στόχων στη Ζαουίγια, 45 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, επισήμως εναντίον συμμοριών «διακινητών», στα οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι.

Αντιδράσεις ΗΠΑ και Βρετανίας

Δυο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία στη Λιβύη τον τελευταίο χρόνο: η ΚΕΕ, εγκατεστημένη στην Τρίπολη (δυτικά), υπό την ηγεσία του Αμπντελχαμίντ Ντμπειμπά, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και η άλλη με έδρα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που υποστηρίζεται από τον ισχυρό στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και το κοινοβούλιο, εγκατεστημένο στο Τομπρούκ.

Το κοινοβούλιο κατήγγειλε χθες τα πλήγματα στη Ζαουίγια, που αποτελούν κατ’ αυτό επιχείρηση για το «ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών μάλλον, παρά αγώνα εναντίον των διακινητών όπως παρουσιάζονται» από την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά.

Αντιδρώντας στα γεγονότα των τελευταίων ημερών, η πρεσβεία των ΗΠΑ εξέφρασε την «ανησυχία της για τη χρήση όπλων σε τομείς όπου βρίσκονται άμαχοι και τον κίνδυνο κλιμάκωσης της βίας».

«Οι λίβυοι ηγέτες πρέπει να κάνουν το παν εντός των δυνάμεών τους για να υπάρξει αποκλιμάκωση [της κατάστασης] και να λάβουν κάθε απαιτούμενο μέτρο για την προστασία των ζωών των αμάχων».

Από την πλευρά της η πρεσβεία της Βρετανίας στη Λιβύη χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη χρήση όπλων κατά τρόπο που «θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων», καλώντας «όλους όσοι εμπλέκονται» να «αποκλιμακώσουν» τη βία.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024