Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μετά το βοδινό και το κοτόπουλο, τώρα και ροφός εργαστηρίου

Μετά το βοδινό και το κοτόπουλο, τώρα και ροφός εργαστηρίου

Η τεχνολογία της καλλιέργειας ζωικών τροφίμων επεκτείνεται στα ψάρια

Ξεχάστε την άγρια συναγρίδα, ξεχάστε και το λαβράκι ιχθυοτροφείου. Ισραηλινή εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων παρουσίασε το πρώτο εκτυπωμένο φιλέτο ροφού, το οποίο παράγεται από κύτταρα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο.

Αρκετές εταιρείες πειραματίζονται τα τελευταία χρόνια με βοδινό και κοτόπουλο εργαστηρίου –προϊόντα που έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται σε κάποιες χώρες- μέχρι σήμερα λίγοι όμως έχουν δοκιμάσει την καλλιέργεια κρέατος ψαριών.

Ένας από τους πρωτοπόρους είναι η ισραηλινή Steakholder Foods, η οποία συνεργάζεται με την Umami Meats, με έδρα τη Σιγκαπούρη, για την καλλιέργεια φιλέτων ψαριού από είδη που απειλούνται στο περιβάλλον.

Ψητί φιλέτο καλλιεργημένου ροφού σε δοκιμή γευσιγνωσίας στα γραφεία της Steakholder στο Ρεχοβότ του Ισραήλ (Reuters)

Η Umami Meats απομονώνει ζωντανά κύτταρα και τα καλλιεργεί στο εργαστήριο για να παράγει μυϊκό ιστό και λίπος. Οι ιστοί συνδυάζονται στη συνέχεια με άλλα συστατικά και μετατρέπονται σε «βιολογικό μελάνι» το οποίο τροφοδοτείται τελικά σε ειδικούς εκτυπωτές τριών διαστάσεων.

Το τελικό προϊόν είναι ένα λεπτό φιλέτο που μιμείται την εμφάνιση και τη γεύση του αληθινού ψαριού. «Όταν τηγανιστεί και εμπλουτιστεί με καρυκεύματα δύσκολα ξεχωρίζει» από το πραγματικό, αναφέρει το Reuters.

Η διαδικασία παραμένει ακριβή σε σχέση με τις τιμές των ψαριών, οπότε τα καλλιεργημένα κύτταρα συνδυάζονται για την ώρα με φθηνά φυτικά συστατικά.

«Όσο περνά ο καιρός, η περιπλοκότητα και το επίπεδο αυτών των προϊόντων θα ανεβαίνει και οι τιμές θα πέφτουν» λέει ο Άρικ Κάουφμαν, διευθύνων σύμβουλος της Steakholder Foods.

Τα πρώτα προϊόντα σχεδιάζεται να φτάσουν στην αγορά το 2024, αρχικά στη Σιγκαπούρη και αργότερα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, εφόσον εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες άδειες.

Οι δύο εταιρείες θα ξεκινήσουν την παραγωγή με φιλέτα ροφού και χελιού και ελπίζουν να προσθέσουν τους επόμενους μήνες τρία άλλα απειλούμενα είδη.

Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτή που εφαρμόζεται στην καλλιέργεια βοδινού κρέατος και κοτόπουλου, τα ψάρια όμως έχουν μελετηθεί πολύ λιγότερο, παραδέχεται ο διευθύνων σύμβουλος της Umami Μιχίρ Περσάντ,

«Όπως καταλαβαίνετε ο αριθμός των επιστημόνων που ασχολούνται με τη βιολογία των βλαστοκυττάρων ψαριού είναι πολύ μικρός σε σχέση με αυτούς που δουλεύουν σε κύτταρα θηλαστικών και ανθρώπου» λέει.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024