Εκλογές στην Τουρκία: Ξεκινά και επισήμως προεκλογική εκστρατεία το ΑΚΡ
Με τις εκλογές στην Τουρκία να βρίσκονται ένα μήνα πριν την υλοποίηση τους το ΑΚΡ ξεκινά την προεκλογική εκστρατεία.
Το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκινάει σήμερα επισήμως την εκστρατεία του ενόψει των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών που έχουν προκηρυχθεί για τις 14 Μαΐου.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη ξεκινήσει τις εκστρατείες τους για τις εκλογές, οι οποίες διεξάγονται μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν το νότιο τμήμα της χώρας από τις 6 Φεβρουαρίου και μετά.
Ύστερα από 20 χρόνια στην κορυφή της τουρκικής πολιτικής σκηνής, αρχικά ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος, ο 69χρονος Ερντογάν αντιμετωπίζει μια δύσκολη εκστρατεία. Παράλληλα με τις κατηγορίες για κακή διαχείριση κρίσεων μετά τον σεισμό, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ετήσιο πληθωρισμό περίπου 50%.
Τρεις οι διεκδικητές του προεδρικού θώκου
Ανάμεσα σε τρεις διεκδικητές της προεδρίας, ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο 74χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δείχνει να έχει τις καλύτερες προοπτικές. Ο Κιλιτσντάρογλου είναι ο προεδρικός υποψήφιος ενός συνασπισμού έξι κομμάτων.
Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο υποστηρίζεται από περίπου το 10% του εκλογικού σώματος, δεν έχει κατεβάσει υποψήφιο. Θεωρείται ότι στηρίζει εμμέσως τον Κιλιτσντάρογλου.
Στην περίπτωση που κανένας από τους υποψηφίους δεν εξασφαλίσει πάνω από 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα ακολουθήσει δεύτερος έπειτα από ένα δεκαπενθήμερο, στις 28 Μαΐου. Περίπου 60,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία και 3,3 εκατομμύρια στο εξωτερικό. Η μεγάλη τουρκική διασπορά θα μπορεί να ψηφίζει από τις 27 Απριλίου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Σαμσουνσπόρ: «Όχι» στους οπαδούς της που ζήτησαν να παίξει κόντρα στην ΑΕΚ με εμφάνιση που θυμίζει τον Κεμάλ
- Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]
- Nikon Comedy Wildlife Awards 2025: Γορίλας μπαλαρίνος στην κορυφή – Από αλεπούδες break-dancers σε ερωδιό σέρφερ, όλοι οι νικητές
- Phishing: Πώς εξελίχθηκαν οι επιθέσεις το 2025
- Βουλιαγμένη – Ολυμπιακός 10-12: Πήραν το ντέρμπι κι έκαναν το «12Χ12» οι ερυθρόλευκες
- Αγρότες: Δικαστικός κλητήρας πήγε σε μπλόκο και επέδωσε σε αγρότη αγωγή για χρέη [βίντεο]
- Αγρότες: Ο χάρτης των μπλόκων πανελλαδικά – «Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, γιατί τα έχουμε ήδη χάσει όλα» –
- Ζάκυνθος: Στο ΔΙΚΕΠΑΖ το πίτμπουλ που δάγκωσε και σκότωσε το δίχρονο αγοράκι – Υπό συνεχή παρακολούθηση από ειδικούς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)









![Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/AC4A5648-1-118x85.jpg)

























![Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/AC4A5648-1-315x220.jpg)



![Αγρότες: Δικαστικός κλητήρας πήγε σε μπλόκο και επέδωσε σε αγρότη αγωγή για χρέη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotis-1-315x220.jpg)






























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442