Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Νέα απεργία από τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους - Ζητούν αυξήσεις στους μισθούς

Βρετανία: Νέα απεργία από τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους – Ζητούν αυξήσεις στους μισθούς

«Μας ζητούν να αποκηρύξουμε τη συλλογική σύμβαση εργασίας», κατήγγειλε εκπρόσωπος συνδικάτου εργαζομένων στους σιδηροδρόμους.

Παρέλυσε σήμερα η κυκλοφορία των τραίνων στην Αγγλία, καθώς οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους πραγματοποιούν νέα απεργία με αίτημα αυξήσεις μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας, την ώρα που συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις διάφορων κλάδων στη Βρετανία.

Οι σιδηροδρομικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, με κάποιες από αυτές να αναγκάζονται να ακυρώσουν όλα τους τα δρομολόγια.

Πρόκειται για τη δεύτερη απεργία των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους της Βρετανίας τις τρεις τελευταίες ημέρες.

500.000 απεργοί στον δρόμο, την Τετάρτη

Την Τετάρτη είχαν συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και των δημόσιων υπαλλήλων, στη μεγαλύτερη απεργία που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα εδώ και μία δεκαετία.

Τα συνδικάτα Aslef και RNT, που προκήρυξαν τη σημερινή απεργία, ζητούν αύξηση μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας, την ώρα που η Βρετανία είναι αντιμέτωπη εδώ και μήνες με πληθωρισμό που ξεπερνά το 10%.

Οι εκπρόσωποι των σιδηροδρομικών εταιρειών επέκριναν τα συνδικάτα επειδή απέρριψαν την πρότασή τους για αύξηση μισθών των οδηγών κατά 8% σε διάστημα δύο ετών.

«Μας ζητούν να αποκηρύξουμε τη συλλογική σύμβαση εργασίας»

«Μας ζητούν να αποκηρύξουμε τη συλλογική σύμβαση εργασίας», αντέδρασε ο Σάιμον Ουέλερ του συνδικάτου Aslef. «Ήταν προφανές ότι θα απορρίπταμε την πρόταση αυτή. Φτιάχτηκε για να αποτύχει», πρόσθεσε.

«Ελπίζαμε ότι τα στελέχη της Aslef θα συμμετείχαν με εποικοδομητικό τρόπο στις διαπραγματεύσεις, αντί να οργανώνουν νέες ανώφελες απεργίες», σχολίασε η Rail Delivery Group που εκπροσωπεί τις σιδηροδρομικές εταιρείες.

«Δεν μπορούμε παρά να ζητήσουμε συγνώμη για τα προβλήματα», πρόσθεσε.

Απεργιακός κλοιός

Πολλοί κλάδοι στη Βρετανία συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για το αυξημένο κόστος ζωής. Την επόμενη Δευτέρα το νοσηλευτικό προσωπικό θα κατέβει σε νέα απεργία, αφού τον Δεκέμβριο το συνδικάτο των νοσηλευτών πραγματοποίησε την πρώτη του κινητοποίηση από την ίδρυσή του.

Οι κινητοποιήσεις, πρωτοφανείς μετά τις απεργίες της δεκαετίας του 1980 επί πρωθυπουργίας Μάργκαρετ Θάτσερ, έχουν τη στήριξη των πολιτών. Όμως η συντηρητική κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ διατηρεί αδιάλλακτη στάση και επιθυμεί να υιοθετήσει νομοθεσία που θα περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία.

Σε συνέντευξή του χθες Πέμπτη το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο TalkTV ο Σούνακ δήλωσε ότι «θα ήθελα πολύ να δώσω μια τεράστια αύξηση στο νοσηλευτικό προσωπικό», αν μπορούσε.

Εκτίμησε εξάλλου ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προσφέρει «ποσά ρεκόρ» στο εθνικό σύστημα υγείας (NHS), παρά την κρίση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024