«Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στα στελέχη των USB και SI COBAS που διώκονται με απαράδεκτες, αβάσιμες κατηγορίες, γιατί έκαναν το αυτονόητο, οργάνωσαν την πάλη για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας»

«Αποκαλυπτική είναι η απάντηση της Κομισιόν στην ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σχετικά με την απαράδεκτη δίωξη συνδικαλιστών των USB και SI COBAS στην Ιταλία από την εισαγγελία της Πιατσέντσα επειδή θεωρείται έγκλημα ότι οργάνωσαν απεργιακό αγώνα για τη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων» επισημαίνει σε σχόλιό της η ΕΟ του ΚΚΕ και προσθέτει:

Λαλίστατη

«Η άλλοτε ‘λαλίστατη’ ως δήθεν ‘υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων’ Κομισιόν, τώρα σκαρφίζεται ότι ενώ ‘ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ αναγνωρίζει το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης και δράσης, αυτό ισχύει για τα κράτη μέλη όταν εφαρμόζουν το δίκαιο της ΕΕ’, ‘κάτι που δεν φαίνεται να αφορά την προκειμένη περίπτωση’! Συνεχίζει μάλιστα ο Επίτροπος Σμιτ γράφοντας:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΚΕ: «Με μάσκα μονομάχου ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ενόψει και των Αποκριών»

»’Το δικαίωμα απεργίας δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ΕΕ’. Εν ολίγοις θεωρητικά διακηρύσσεται – καθόλου τυχαία χωρίς ρητή αναφορά στην απεργία – το ‘δικαίωμα στη συλλογική διαπραγμάτευση και δράση’, όμως ούτε η ΕΕ, ούτε οι κυβερνήσεις υποχρεούνται να το επιβάλουν στην εργοδοσία, και γι’ αυτό όποιος απεργήσει, αντιμετωπίζει, εκτός από εργοδοτική τρομοκρατία και διώξεις, όπως δείχνει η περίπτωση των συνδικαλιστών των USB και SI COBAS στην Ιταλία που διώκονται από τις ιταλικές αρχές.

Έσπευσε να τις δικαιολογήσει

»Αυτές ακριβώς τις διώξεις, η Κομισιόν, όχι μόνο δεν μπήκε στον κόπο να τις καταδικάσει, αλλά στην πράξη έσπευσε κιόλας να τις δικαιολογήσει, με βάση μάλιστα το λεγόμενο ‘δίκαιο της ΕΕ’ και τον ψευδεπίγραφο ‘Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ’. Ενδεικτικά είναι άλλωστε και τα πρόσφατα ‘διαδηλωτοδικεία’, που στήνονται εις βάρος του Βάλσαμου Συρίγου, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και γ.γ. της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και της προέδρου της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτης Ρέτζιου, για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις με βάση τον ‘ν. Χρυσοχοΐδη’ της ΝΔ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Όλοι οι νόμοι και των ελληνικών κυβερνήσεων – π.χ. Βρούτση-Αχτσιόγλου – και σήμερα ο νόμος-έκτρωμα Χατζηδάκη που νομοθέτησαν τέτοιες αντεργατικές ρυθμίσεις, έχουν τη βούλα’ της ΕΕ».

Ξεπερνάει τον εαυτό της

«Εκεί που η Κομισιόν …ξεπερνά τον εαυτό της είναι όταν με βάση ‘τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την απασχόληση καλεί τα κράτη μέλη να προωθήσουν … τις συλλογικές διαπραγματεύσεις’. Κι αυτό, γιατί το Σεπτέμβριο φέτος, στον κανονισμό σχετικά με τον ‘κατώτατο μισθό’ που παρουσίασε η Κομισιόν, όχι μόνο δεν ‘καλεί τα κράτη μέλη να προωθήσουν συλλογικές διαπραγματεύσεις’, αντίθετα, αναγνωρίζει σαν ‘εθνική παράδοση’ τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με νόμο, πράγμα που συμβαίνει σε πάνω από τις μισές χώρες της ΕΕ, και στην Ελλάδα με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει ακόμα η ΕΟ του ΚΚΕ και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στα στελέχη των USB και SI COBAS που διώκονται με απαράδεκτες, αβάσιμες κατηγορίες, γιατί έκαναν το αυτονόητο, οργάνωσαν την πάλη για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους για ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς ενάντια στην εκτόξευση της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Απαιτούμε την άμεση απαλλαγή από όλες τις κατηγορίες και να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα του δίκαιου αγώνα τους».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr