Αρχίζει το Μουντιάλ, ε; Η αφεντιά μου μόλις λίγο πριν ξεκινήσω να γράφω αυτό το κείμενο συνειδητοποίησα ότι στην πρεμιέρα θα δούμε Κατάρ-Ισημερινός. Να φταίει άραγε ότι γίνεται ενώ μπαίνει ο χειμώνας κι όχι καλοκαιριάτικα όπως έχουμε συνηθίσει; Να φταίει που και σε αυτό απουσιάζει η Εθνική μας; Να φταίει ότι το μυαλό έχει μείνει ακόμα στο δικό μας και στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα; Τίποτα από αυτά. Δεν παίρνω την ευθύνη να σας προτείνω να μην ασχοληθείτε με το Μουντιάλ που έρχεται αλλά στο βάθος ξέρω γιατί αυτό το Μουντιάλ δεν «μου κάθεται καλά». Κι ας είναι μάλλον το τελευταίο στο οποίο θα παρακολουθήσουμε τα ιερά τέρατα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο.
Αυτό το Μουντιάλ είναι βουτηγμένο στο αίμα. Σύμφωνα με απανωτά ρεπορτάζ πάνω από εξήμιση χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους δουλεύοντας στα έργα για να είναι όλα έτοιμα πριν τη σέντρα. Άνθρωποι, άντρες και γυναίκες που πήγαν εκεί μετανάστες για να δουλέψουν. Κι αν ρωτάτε με τι μεροκάματα θα σας πω ότι η μέση αμοιβή, ίσα που ξεπερνούσε το ένα ευρώ την ώρα για τους χειρώνακτες εργάτες. Διότι αυτοί ήταν που έχασαν την ζωή τους («εργατικά ατυχήματα») δουλεύοντας σε θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν πολλές φορές τους σαράντα πέντε και πενήντα βαθμούς Κελσίου. Βαρύς φόρος αίματος για να ετοιμαστούν υπερπολυτελή στάδια στα οποία θα παρακολουθήσουμε τους αγώνες. Από την κυβέρνηση δηλαδή τους σεΐχηδες του Κατάρ δεν θα είχα την απαίτηση να απολογηθούν για τόσους θανάτους.
Από την ΦΙΦΑ έχω, όπως έχουν δεκάδες οργανώσεις ακόμα και ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες που ζητούν να αποζημιωθούν οι οικογένειες των θανόντων. Ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Τζιάνι Ινφαντίνο δεν έχει βγάλει λέξη. Περίπου μισό δις ευρώ θα μοιραστεί στις Εθνικές ομάδες που θα πάρουν μέρος στο Μουντιάλ αλλά λεφτά για τις οικογένειες των αδικοχαμένων δεν υπάρχουν. Αυτό το Μουντιάλ ξεκινάει με ένα μεγάλο ανεξίτηλο στίγμα αλλά δεν είναι το μόνο. Στίγμα αποτελεί η ανάθεσή του σε μια ανελεύθερη χώρα. Στο Κατάρ που τα δικαιώματα των γυναικών καταπατούνται βάναυσά και καταρρακώνεται η αξιοπρέπεια τους δεν θα έπρεπε καν να ανατεθεί η διοργάνωση. Οι επισκέπτες τις ημέρες του Μουντιάλ θα χρειαστεί να αναστείλουν την ισχύ των δικαιωμάτων τους.
Το ξέραμε πως το ποδόσφαιρο είναι μια ισχυρή βιομηχανία που παράγει χρήμα αλλά υπάρχουν κάποια όρια. Στο Κατάρ έχουν ξεπεραστεί. Η Εθνική τους ομάδα αποτελείται κατά βάση από παίκτες που πληρωθήκαν καλά για να αλλάξουν υπηκοότητα ώστε να συγκροτηθεί μια ανταγωνιστική ομάδα. Το πόσο ανταγωνιστική δεν ξέρω αλλά οι τελευταίες πληροφορίες για εξαγορά παικτών του Ισημερινού Εκουαδόρ ώστε να έχουν μειωμένη απόδοση στο μεταξύ τους παιχνίδι, κάτι δείχνει. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ναι μεν αρχίζει το Μουντιάλ, αλλά…
Στις 17 Ιανουαρίου, το stage του Black Temple υποδέχεται μια σειρά από ελληνικές μπάντες, που θα ερμηνεύσουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του David Bowie - ενώ τα decks θα αναλάβει ο Δημήτρης Παπασπυρόπουλος.
Ανακοίνωση κατά του αρχιδιαιτητή Στεφάν Λανουά εξέδωσε η ΠΑΕ Άρης μετά το τέλος του αγώνα με την ΑΕΚ (1-1), στον οποίο οι Θεσσαλονικείς είχαν πολλά παράπονα για τη διαιτησία.
Η Μπαρτσελόνα νίκησε με 3-2 τη Ρεάλ Μαδρίτης και κατέκτησε το 16ο Super Cup της ιστορίας της. Μετά το νταμπλ κατέκτησε και το τρίτο τρόπαιο στην Ισπανία.
Η τοποθέτηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τη διαιτησία μετά τα όσα συνέβησαν σε «Κλεάνθης Βικελίδης» και ΟΑΚΑ – «Αν δεν έχουν την ικανότητα να βρουν ελίτ διαιτητή, ας αναβάλουν τον αγώνα μέχρι να βρουν».