Σκρέκας: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πυλώνας τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο
Υπάρχουν πολύ σοβαρές πιθανότητες, γι΄ αυτό μεγάλες εταιρείες σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες επενδύουν πολύ σημαντικά ποσά, είπε ο υπουργός Ενέργειας για τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο
«Πολυεπίπεδη» χαρακτήρισε την ενεργειακή πολιτική ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο Mega.
Συγκεκριμένα είπε: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε εφαρμόσει μία πολυεπίπεδη ενεργειακή πολιτική, που αυξάνει και θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και της νοτιοανατολικής Ευρώπης».
- Διαβάστε επίσης: «Το κοίτασμα των Ιωαννίνων μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για 10 χρόνια»
Οι γεωτρήσεις
Για τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις και την ενεργειακή επάρκεια είπε πως, «εφόσον επιβεβαιωθούν τα στοιχεία από τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις και εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμα κοιτάσματα με καλή ποιότητα, θα έχουμε όχι μόνο να καλύψουν την εγχώρια κατανάλωση σε φυσικό αέριο στη χώρα μας, αλλά θα μπορούσαν να αποτελούν σημαντικό πυλώνα ενεργειακής τροφοδοσίας από φυσικό αέριο, της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Άρα υπάρχουν πολύ σοβαρές πιθανότητες, γι΄ αυτό μεγάλες εταιρείες σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες επενδύουν πολύ σημαντικά ποσά, γιατί πιστεύουν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ότι μπορεί να βρεθούν μεγάλα και αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και αέριων υδρογονανθράκων».
Πότε προγραμματίζονται οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις
Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε πως, «αυτές οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις, όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός εδώ και αρκετούς μήνες ότι θα ξεκινήσει μία δοκιμαστική γεώτρηση στη στεριά, στην περιοχή των Ιωαννίνων όπου εκεί υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να βρούμε αέριους υδρογονάνθρακες, δηλαδή φυσικό αέριο. Από την άλλη πλευρά των συνόρων με την Αλβανία, ήδη υπάρχει δραστηριότητα και έχουν βρει και πετρέλαιο και φυσικό αέριο κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Εκεί σε έναν χρόνο θα έχουμε μία δοκιμαστική γεώτρηση και οι επόμενες που προσδοκούμε να έχουμε αφορούν στα μεγάλα πεδία στην νοτιοδυτική Κρήτη και την Πελοπόννησο και τα πεδία του Ιονίου».
Για το πλαφόν
Μεταξύ άλλων ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στην ανάγκη ευρωπαϊκής αρωγής για το φυσικό αέριο.
«Σε ό, τι αφορά στην ελληνική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία κατέθεσε τον προηγούμενο Μάρτιο, έχουμε συντονιστεί 15 κράτη μέλη. Καταρχάς τέσσερα μέλη, Ελλάδα, Βέλγιο, Πολωνία και Ιταλία που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της πρότασης αυτής, με τεχνική βοήθεια και υποστήριξη προς την ευρωπαϊκή επιτροπή και τα υπόλοιπα τουλάχιστον 11 μέλη που έχουν προσαρτηθεί σε αυτή την προσπάθεια, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας πρέπει να κατατεθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή μία πρόταση κανονισμού και ένα οριζόντιο πλαφόν στο φυσικό αέριο. Υπάρχουν αντιδράσεις από χώρες που πιστεύουν ότι θα μειωθεί η ροή του φυσικού αερίου στη χώρα τους», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις, να ενεργοποιηθούν κάποιοι μηχανισμοί. Πρέπει να συνολικά να αποφασίσουμε γι΄ αυτό. Έχουμε δηλώσει την πρόθεση μας να στηρίξουμε το νοικοκυριό γιατί έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα, εξαντλώντας τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού, να μειώσουμε τις τιμές ενέργειας στα νοικοκυριά, ώστε να θερμάνουν το σπίτι τους», δήλωσε ο κ. Σκρέκας.
«Έχουμε υποχρέωση να τηρήσουμε να διατηρήσουμε την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας που είναι βασικό προαπαιτούμενο για να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της οικονομίας στο επόμενο διάστημα που θα μας δώσει τα έσοδα προκειμένου να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Έχουμε προτεραιότητα το σπίτι και την επιχείρηση απέναντι στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο και στη συνέχεια εφόσον δούμε ότι συνεχίζεται αυτή η αύξηση και στις αντλίες και εφόσον υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα, θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», συμπλήρωσε αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.
- Ο Πορζίνγκις το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ευρώπη και η… Αθήνα
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (11/1): Πού θα δείτε το Άρης – ΑΕΚ, το ματς του Παναθηναϊκού και τον τελικό Μπαρτσελόνα – Ρεάλ
- Ακλόνητοι στα μπλόκα οι αγρότες ετοιμάζονται για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Κόκκινη γραμμή η επιβίωσή μας»
- ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους από τις 12 έως τις 16 Ιανουαρίου
- Ιράν: Αναφορές για 116 νεκρούς – Τεχεράνη: «Θα πλήξουμε Ισραήλ, αμερικάνικες βάσεις αν οι ΗΠΑ παρέμβουν»
- Φωτιά σε διαμέρισμα στην Πατησίων – Απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα
- Χειμερινές εκπτώσεις: Προσδοκίες για τζίρο άνω των 6 δισ. ευρώ
- Στην Καρδίτσα με Τζόουνς ο Ολυμπιακός – Εύκολο απόγευμα στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Κολομβία: Έξι νεκροί σε συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους – Δημοφιλής τραγουδιστής μεταξύ των θυμάτων [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-57-135x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 11.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/mika-baumeister-jusdwg_T0dU-unsplash-315x220.jpg)







































![Κολομβία: Έξι νεκροί σε συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους – Δημοφιλής τραγουδιστής μεταξύ των θυμάτων [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-57-315x220.jpg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442