ΝΑΤΟ: Δεν θα αποκαλύψουμε ποια θα είναι η απάντησή μας σε ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση της Ρωσίας
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε πως ακόμη και χρήση πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος θα ήταν πολύ σοβαρή εξέλιξη, που θα άλλαζε τη φύση του πολέμου στην Ουκρανία.
Εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει οποιουδήποτε τύπου πυρηνικό όπλο εναντίον της Ουκρανίας, θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, συμπληρώνοντας ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν πρόκειται να αποκαλύψει ποια ακριβώς θα είναι η απάντησή της.
«Δεν θα υπεισέλθουμε στο πώς ακριβώς θα απαντήσουμε, αλλά φυσικά αυτό θα άλλαζε ριζικά τη φύση της σύγκρουσης. Θα σήμαινε ότι ξεπεράστηκε ένα πολύ σημαντικό όριο», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Διαβάστε επίσης: Μπορεί η Κίνα να σώσει τον πλανήτη από την πυρηνική καταστροφή; Θέλει να το κάνει;
Όπως σημείωσε, μάλιστα, «ακόμη και χρήση πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος θα ήταν πολύ σοβαρή (εξέλιξη), που θα άλλαζε τη φύση του πολέμου στην Ουκρανία».
Διαβεβαίωσε ότι η Συμμαχία θα παραμείνει σε εγρήγορση τις επόμενες εβδομάδες και, αφού υπενθύμισε ότι ο θεμελιώδης σκοπός της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ είναι η διατήρηση της ειρήνης, υπογράμμισε πως φαίνεται «εξαιρετικά μακρινό» το ενδεχόμενο να υπάρξουν οι συνθήκες που θα υποχρέωναν το ΝΑΤΟ να απαντήσει με χρήση πυρηνικών όπλων.
Άσκηση πυρηνικής αποτροπής από το ΝΑΤΟ
Όπως έγινε γνωστό δύο ημέρες νωρίτερα, πάντως, το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει τις ετήσιες ασκήσεις πυρηνικής αποτροπής την επόμενη εβδομάδα, μπροστά στις κλιμακούμενες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Πρόκειται για εκπαίδευση ρουτίνας που γίνεται κάθε χρόνο, για να διατηρήσουμε την αποτροπή μας ασφαλή, προστατευμένη και αποτελεσματική», δήλωσε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
«Οι συγκαλυμμένες πυρηνικές απειλές του προέδρου Πούτιν είναι επικίνδυνες και ανεύθυνες», τόνισε ωστόσο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η Ρωσία γνωρίζει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να κερδηθεί και δεν μπορεί να διεξαχθεί».
Στην εβδομαδιαία άσκηση «Steadfast Noon» θα συμμετάσχουν 14 μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και αεροσκάφη με πυρηνικές ικανότητες μαζί με πρόσθετες δυνατότητες, όπως αεροσκάφη πληροφοριών και ανεφοδιασμού.
Η άσκηση έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι το σχετικό προσωπικό και ο εξοπλισμός είναι προετοιμασμένα.
- Γερμανία: Υπέρ της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος τέσσερις στους πέντε πολίτες
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της Κυριακής (28/12): Δράση με Premier League και Κόπα Άφρικα
- Κρήτη: Νέα διάσωση 108 μεταναστών νότια της Γαύδου – Πάνω από 800 άνθρωποι στο κέντρο της Αγυιάς
- Γιώργος Μαζωνάκης: Βγήκε έξω από την Ακτή Πειραιώς και χαιρέτησε τον κόσμο
- Βαρδούσια: Πιθανόν από ασφυξία ο θάνατος των 4 ορειβατών – Σήμερα η ιατροδικαστική εξέταση
- Αγρότες: Δεν πτοούνται από τις διασπαστικές κινήσεις και ετοιμάζουν ρεβεγιόν στα μπλόκα – Κλείνουν από σήμερα δρόμους
- Καυγάς στη λήξη του Μπουλς – Μπακς λόγω καρφώματος του Αντετοκούνμπο (vid)
- Η μετανάστευση στην Ευρώπη αλλάζει – Πώς θα διαμορφωθούν οι τάσεις το επόμενο έτος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 28.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jerry-zhang-1mBXWoGoI-s-unsplash-315x220.jpg)



































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442