Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στις κυτταρικές θεραπείες οι ελπίδες για αυτοάνοσα νοσήματα

Στις κυτταρικές θεραπείες οι ελπίδες για αυτοάνοσα νοσήματα

Επαναφορά του ανοσοποιητικού συστήματος σε πέντε ασθενείς με ερυθηματώδη λύκο πέτυχε για τουλάχιστον ένα χρόνο η εφαρμογή κυτταρικής θεραπείας με CAR – T 

Ενθαρρυντικά ήταν τα πρώτα αποτελέσματα της χρήσης κυτταρικής θεραπείας με CAR –Τ στην αντιμετώπιση του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου, ενός αυτοάνοσου νοσήματος που είναι απειλητικό για τη ζωή των ασθενών. Τα κύτταρα CAR – T πέτυχαν ύφεση της νόσου, όμως είναι άγνωστο για πόσο μπορεί να διαρκέσει η ύφεση αυτή.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Ερλάνγκεν – Νυρεμβέργης, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας, εφάρμοσαν την θεραπεία που κατ΄ αρχήν αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση αιματολογικών καρκίνων, σε 5 ασθενείς με ερυθηματώδη λύκο, στην προσπάθεια να επαναρυθμίσουν το ανοσοποιητικό των ασθενών αυτών.

Οι Ανδρέας Μάκενσεν, Φάμπιαν Μύλλερ, Δημήτριος Μουγιακάκος, Γκέρχαρδ Κρένκε και Γκέοργκ Σετ, από τα τμήματα Ανοσοθεραπείας και Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Φριντριχ Αλεξάντερ του Ερλάνγκεν και της Νυρεμβέργης, στη σχετική μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, διαπιστώνουν πως η θεραπεία με CAR – Τ κύτταρα ήταν εφικτή, καλά ανεκτή μόνο με ένα ήπιο σύνδρομο απελευθέρωσης κυτταροκινών και εξαιρετικά αποτελεσματική στον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

Παρά τα θετικά αποτελέσματα όμως, δεν είναι γνωστό αν η ύφεση μπορεί να θεωρηθεί και ίαση από τη νόσο.

Για τη διενέργεια της μελέτης, πέντε ασθενείς με ΣΕΛ, τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας με διάμεση ηλικία τα 22 έτη (18-24 ετών) και μέση διάρκεια νόσου 4 ετών και ενεργό νόσο ανθεκτική σε διάφορες θεραπείες ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων εγγράφηκαν σε ένα πρόγραμμα παρηγορητικής χρήσης Τ-λεμφοκυττάρων χιμαιρικού υποδοχέα αντιγόνου (CAR).

Διαβάστε επίσης: Το ανοσοποιητικό μας σύστημα… ξυπνάει με τις κότες

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν Τ-λεμφοκύτταρα από τους ίδιους τους ασθενείς με λύκο, τα μετέτρεψαν σε κύτταρα CAR -Τ, και τα χορήγησαν στους ασθενείς. Αυτά στη συνέχεια επεκτάθηκαν και προκάλεσαν ενδελεχή εξάντληση των Β κυττάρων, με αποτέλεσμα τη βελτίωση των κλινικών συμπτωμάτων των ασθενών και την εξομάλυνση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων που αφορούσαν και τα αυτοαντισώματα που επιτίθενται στον οργανισμό του ασθενή.

Η υποχώρηση του λύκου επιτεύχθηκε και στους πέντε ασθενείς μετά από 3 μήνες, οπότε επιβεβαιώθηκε η μηδενική δραστηριότητα της νόσου. Η ύφεση χωρίς φάρμακα διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια παρακολούθησης για 8-12 μήνες μετά τη χορήγηση των κυττάρων CAR-T. Μάλιστα οι ασθενείς παρμένειναν χωρίς νόσο, ακόμη και μετά την επανεμφάνιση των Β κυττάρων, η οποία παρατηρήθηκε μετά από μέσο όρο περίπου 4,5 μήνες μετά τη θεραπεία με τα CAR – T κύτταρα (110 ± 32 ημέρες). Τα επανεμφανιζόμενα Β κύτταρα ήταν ουδέτερα και δεν εμφάνισαν εξειδικευμένους υποδοχείς.

Διαβάστε επίσης: Καρκίνος: Ενίσχυση στις θεραπείες CAR-T για να στοχεύουν και συμπαγείς όγκους

Όπως εξήγησε ο Γκ. Σετ, «τα Β κύτταρα είναι αυτά που παράγουν αντισώματα εναντίον μολυσματικών ασθενειών. Με την εφαρμογή των κυττάρων CAR-T, τα Β κύτταρα σκοτώθηκαν. Ευτυχώς, με την αύξηση του μυελού των οστών λίγους μήνες αργότερα, τα Β κύτταρα επέστρεψαν, χωρίς όμως να επιστρέψει και ο λύκος.

Το γεγονός αυτό, σημαίνει ότι κατά κάποιον τρόπο, επιτεύχθηκε επαναφορά του ανοσοποιητικού συστήματος των συγκεκριμένων ατόμων που μετείχαν στη μελέτη».

Για τη βεβαιότητα του αποτελέσματος, η ομάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο να παρακολουθήσει τους συμμετέχοντες. Τον περασμένο Αύγουστο, οι ερευνητές ανέφεραν στο New England Journal of Medicine ότι η πρώτη συμμετέχουσα που υποβλήθηκε σε θεραπεία, μια 20χρονη γυναίκα, βρισκόταν σε ύφεση τρεις μήνες μετά τη λήψη του φαρμάκου.

«Τώρα, αυτή η ασθενής είναι υγιής εδώ και ενάμιση χρόνο», επισημαίνει ο Σετ.

Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι ένα άγνωστο αυτοάνοσο νόσημα

Οι άλλοι τέσσερις είναι υγιείς εδώ και έξι μήνες έως ένα χρόνο. Ο χρόνος θα δείξει πόσο καιρό αυτοί οι άνθρωποι θα παραμείνουν χωρίς λύκο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν είναι ακόμη σαφές ποιοι άνθρωποι μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από τη θεραπεία με κύτταρα CAR-T. Τα συμπτώματα και η σοβαρότητα του λύκου διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η θεραπεία θα μπορούσε, να είναι πιο χρήσιμη για ασθενείς που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια της νόσου. Ωστόσο, εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές αποδειχθούν αποτελεσματικές, η θεραπεία με κύτταρα CAR-T θα μπορούσε να είναι ένας άλλος τρόπος για να προσφέρει ελπίδα στους ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024