Σταθερά αυξημένες παραμένουν οι τιμές παραγωγού για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδου στην Ελλάδα. Αυξητική είναι η πορεία και στην Ισπανία, ενώ πτώση σημειώνεται σε Ιταλία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (ΔΟΕ), οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα από τις 18 έως τις 24 Απριλίου 2022 ήταν 3,25 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας αύξηση 12,1% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης καλλιεργητικής χρονιάς.
Την ίδια περίοδο, οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία ήταν 3,44 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας αύξηση 12,8% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.
Στην Ιταλία, οι τιμές παραγωγού ήταν 4,30 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας πτώση κατά 7,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο την προηγούμενη καλλιεργητική χρονιά.
Παγκόσμιο εμπόριο ελαιολάδου
Αυξημένες παρουσιάζονται σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι εισαγωγές στην Ιαπωνία κατά 11% και κατά 8% στην Κίνα.
Μειωμένες όμως, εμφανίζονται οι εισαγωγές κατά 14% στην Αυστραλία, κατά 24% στη Βραζιλία, κατά 40% στον Καναδά, κατά 22% στη Ρωσία και κατά 11% στις ΗΠΑ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.
Τους πρώτους τέσσερις μήνες του καλλιεργητικού έτους 2021/22, το εμπόριο εντός της ΕΕ μειώθηκε κατά 1% και οι εισαγωγές εκτός ΕΕ μειώθηκαν κατά 6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει, πώς κινήθηκε το εμπόριο ελαιολάδου σε οκτώ χώρες τους πρώτους πέντε μήνες του καλλιεργητικού έτους 2021/22.
Ένα «rock party» γεμάτο ήχους, μνήμες και ενέργεια από τις δεκαετίες που όρισαν μια ολόκληρη γενιά -την δική του- αλλά και τους νεότερους, υπόσχεται ο Δημήτρης Σταρόβας.
Ο τρομπετίστας και συνθέτης Στέλιος Χατζηκαλέας, λίγο προτού ανέβει στη σκηνή του Half Note Jazz Club για να παρουσιάσει τη νέα του δουλειά The Sea Inside, μας μιλάει για τη τζαζ.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας