Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Οργή της ΕΕ για ρωσική κυβερνοεπίθεση σε υπηρεσία δορυφορικού Διαδικτύου

Ουκρανία: Οργή της ΕΕ για ρωσική κυβερνοεπίθεση σε υπηρεσία δορυφορικού Διαδικτύου

Δεκάδες χιλιάδες δορυφορικά μόντεμ αχρηστεύτηκαν την ώρα που ξεκινούσε η ρωσική εισβολή.

Ρώσοι χάκερ βρίσκονταν πίσω από την κυβερνοεπίθεση που άφησε χωρίς δορυφορική πρόσβαση τον ουκρανικό στρατό αλλά και συνδρομητές σε χώρες-μέλη της ΕΕ, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι Βρυξέλλες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει τον Μάρτιο ότι χάκερ του ρωσικού στρατού ευθύνονται για την επίθεση στην αμερικανική εταιρεία δορυφορικού Internet Viasat, η οποία είναι εργολάβος του στρατού των ΗΠΑ και συμμαχικών χωρών.

Δεκάδες χιλιάδες μόντεμ για δορυφορικές συνδέσεις αχρηστεύτηκαν στην Ουκρανία και άλλες χώρες της Ευρώπης, με τις διακοπές πρόσβασης να συνεχίζονται για τουλάχιστον έναν μήνα.

Η επίθεση στο δίκτυο KA-SAT της Viasat ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα με τη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και υποστήριξε τη στρατιωτική επιχείρηση του Πούτιν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Διαβάστε επίσης: 

«Η κυβερνοεπίθεση αυτή είχε σημαντικές επιπτώσεις προκαλώντας αδιακρίτως διακοπές επικοιννιών σε αρκετές δημόσιες αρχές, επιχειρήσεις και χρήστες στην Ουκρανία, και επηρέασε επίσης αρκετές Χώρες-Μέλη της ΕΕ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η απαράδεκτη αυτή κυβερνοεπίθεση αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα του συνεχιζόμενου ρωσικού μοτίβου ανεύθυνης συμπεριφοράς στον κυβερνοχώρο, η οποία κατέστη αναπόσπαστο μέρος της παράνομης και αδικαιολόγητης εισβολής στην Ουκρανία».

Εκπρόσωπος της Viasat είχε δηλώσει πως μια εσφαλμένη ρύθμιση του δικτύου της έδωσε στους χάκερ τη δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης στα μόντεμ. Οι συσκευές πρέπει να είτε να επαναπρογραμματιστούν είτε να αντικατασταθούν, ανέφερε.

Η κυβερνοεπίθεση οδήγησε σε «πραγματικά τεράστια απώλεια επικοινωνιών» δήλωσε στις 15 Μαρτίου ο Βίκτορ Ζόρα, αναπληρωτής διευθυντής της ουκρανικής Κρατικής Υπηρεσίας Ειδικών Επικοινωνιών και Προστασίας Πληροφοριών.

Η Viasat αρνήθηκε να διευκρινίσει πόσοι χρήστες επηρεάστηκαν από την επίθεση, ανέφερε όμως σε έκθεσή της ότι έστειλε σε πελάτες της 30.000 νέα μόντεμ.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024