Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σχολικός Εκφοβισμός: Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε στα παιδιά του Δήμου Μαραθώνα

Σχολικός Εκφοβισμός: Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε στα παιδιά του Δήμου Μαραθώνα

Την Χρυσή Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, υποδέχθηκε στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου ο Δήμαρχος Μαραθώνος Στέργιος Τσίρκας στην εκδήλωση με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Μουσείου για την ευαισθητοποίηση απέναντι στο φαινόμενο.

Την Χρυσή Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, τη γυναίκα που με την δύναμη και το θάρρος της εξομολογήθηκε πρόσφατα την κακοποίηση που βίωσε δίνοντας το έναυσμα να μιλήσουν ανοιχτά χωρίς φόβο δεκάδες θύματα για τις δυσάρεστες εμπειρίες τους, υποδέχθηκε στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου ο Δήμαρχος Μαραθώνος Στέργιος Τσίρκας στην εκδήλωση με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Μουσείου για την ευαισθητοποίηση απέναντι στο φαινόμενο.

Εκτός από την Σοφία Μπεκατώρου που βοήθησε να γιγαντωθεί το κίνημα #metoo στην χώρα μας, πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκδήλωση είχαν και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Γενικού Λυκείου Μαραθώνα που παρουσίασαν το βίντεο και το τραγούδι που δημιούργησαν στο πλαίσιο των δράσεων κατά του σχολικού εκφοβισμού σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος άνοιξε την εκδήλωση και ανέφερε στην ομιλία του:

«Το bulling είναι ένα φαινόμενο που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στις μέρες μας με δυσάρεστες συνέπειες για τα θύματα και για τον περιορισμό του απαιτείται στενή συνεργασία από όλους, από εμάς τους γονείς, από τους δασκάλους και από ολόκληρη την πολιτεία.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να είμαστε κοντά στα παιδιά, στους μαθητές μας, να τους διδάσκουμε τον σεβασμό στο σχολικό περιβάλλον και στην ζωή τους γενικότερα και να τους θωρακίσουμε απέναντι σε κάθε θύτη που τους ασκεί κάθε μορφής κακοποίηση. Να σταθούμε δίπλα τους για να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνοι. Μόνο έτσι θα τους βοηθήσουμε να γίνουν δυνατές προσωπικότητες και να αντιμετωπίσουν κάθε προσπάθεια επιβολής βίας.

Ο σχολικός εκφοβισμός υπήρχε πάντα. Όμως η εποχή που κρύβαμε το πρόβλημα έχει τελειώσει. Κυρία Μπεκατώρου, είστε το ιδανικό πρότυπο για τους μαθητές μας γιατί εσείς ανοίξατε τον δρόμο για την μεγάλη αλλαγή που συντελείται στην κοινωνία μας. Με την δύναμη και το θάρρος σας να εξομολογηθείτε όσα βιώσατε, ωθήσατε τις γυναίκες που υπέστησαν βία και κακοποίηση να ενώσουν την φωνή τους με τη δική σας και να μην φοβούνται πια να μιλήσουν ανοιχτά χωρίς να υπολογίζουν τους θύτες.

Χάρη στην τόλμη σας σήμερα η δική μας κόρη, η αδελφή, η σύντροφος, νιώθουν πιο δυνατές. Μέχρι χθες σας θαυμάζαμε για τις επιτυχίες σας στον αθλητισμό, σήμερα όμως σας αξίζει ο σεβασμός όλων για την στάση ζωής σας και για το σθένος να μοιραστείτε με εμάς την εμπειρία σας με κάθε κόστος. Με αφετηρία τον χώρο του αθλητισμού, η εξυγίανση στην κοινωνία συνεχίζεται χάρη σε εσάς. Σας ευχαριστούμε.

Από πλευράς μας βάζουμε και το δικό μας λιθαράκι στην προσπάθεια αντιμετώπισης τέτοιων κοινωνικών φαινομένων. Ο Δήμος Μαραθώνος, προχώρησε στην σύσταση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας που σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας και την υποστήριξη των θυμάτων.

Πολλά συγχαρητήρια και στους μαθητές μας για την ευαισθητοποίησή και την δράση τους  και στους εκπαιδευτικούς τους, γιατί  με χαρά  και περηφάνια βλέπουμε ότι συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Συγχαρητήρια επίσης  και την ωραία εκδήλωσή τους για την 25η Μαρτίου την οποία παρακολούθησα. Είμαι βέβαιος ότι η αυριανή κοινωνία θα είναι σίγουρα πολύ καλύτερη από αυτήν που παραλάβαμε εμείς. Συγχαρητήρια».

Η Σοφία Μπεκατώρου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ευχαριστώ τον Δήμο Μαραθώνος και το Μουσείο  για την πρόσκληση. Με συγκινήσατε με την δράση σας γιατί ξεκινάτε μια νέα εποχή. Εμείς ως μαθητές ούτε καν είχαμε σκεφτεί να αρθρώσουμε φράσεις όπως «σχολικός εκφοβισμός». Το φαινόμενο της κακοποίησης  είναι καλυμμένο με διάφορα περιτυλίγματα και βρίσκεται στην κουλτούρα της κοινωνίας μας.

Με την εξομολόγησή μου άλλαξαν κάποια πράγματα αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί η αλλαγή κουλτούρας μας. Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά και να συντονιστούν όλοι για το καλό του θύματος και για την συμμόρφωση του θύτη και όχι την τιμωρία του. Οφείλουμε όλοι  να διαμαρτυρόμαστε όταν βλέπουμε  φαινόμενα κακοποίησης. Η σιωπή στην βία είναι συνενοχή.»

Στην συνέχεια οι μαθητές μίλησαν για τις δικές τους εμπειρίες και έθεσαν τα ερωτήματα τους στην Σοφία Μπεκατώρου, ενώ ο Δήμαρχος Μαραθώνος Στέργιος Τσίρκας  της δώρισε ως ενθύμιο αντίγραφο του μεταλλίου του Σπύρου Λούη καθώς και τοπικό παραδοσιακό έδεσμα της περιοχής.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024