Κοροναϊός – Ποιοι δεν αναπτύσσουν ανοσία και γιατί
Μεγάλη μερίδα του κόσμου πιστεύει ότι αν νοσήσει αποκτά αυτόματα ανοσία
Τη φυσική ανοσία, που έρχεται μετά τη νόσηση από κοροναϊό και την ανοσία μέσω του εμβολιασμού μελέτησε η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τον Καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη στη Δεσκάτη.
Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Καθηγητής αναφέρει τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, επισημαίνοντας πως ο εμβολιασμός προσφέρει αποτελεσματική ανοσοποίηση για τον κοροναϊό.
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Γουργουλιάνη
«Η συζήτηση για την φυσική ανοσία.
Η Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μελετάει τον τελευταίο χρόνο την εξέλιξη της πανδημίας στη Δεσκάτη. Εκεί, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου του 2020 η θετικότητα των τεστ έφθασε στο 75%, ενώ σε λιγότερο από δύο μήνες μετά, η θετικότητα των τεστ μηδενίστηκε (εικόνα 1).

Αυτό το ισχυρό πανδημικό κύμα που χαρακτηρίσθηκε από πολλές νοσηλείες αλλά και θανάτους άφησε φυσική ανοσία στο 46% του πληθυσμού. Οι εμβολιασμοί που ακολούθησαν, ανοσοποίησαν επιπρόσθετα το 48% του πληθυσμού.
Υψηλότεροι τίτλοι αντισωμάτων βρέθηκαν σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί και είχαν μολυνθεί προηγουμένως και ιδιαίτερα σε άτομα με σοβαρή νόσο που τους οδήγησε σε νοσηλεία (εικόνα 2).

Συμπερασματικά τα γρήγορης έναρξης πανδημικά κύματα εξαντλούνται γρήγορα, αρκετοί από όσους βρέθηκαν θετικοί και ήταν ασυμπτωματικοί δεν ανέπτυξαν φυσική ανοσία, ενώ τα εμβόλια προσφέρουν αποτελεσματική ανοσοποίηση. Αυτή η μελέτη που πρόσφατα δημοσιεύθηκε απαντάει σε συχνά ερωτήματα για τη σχέση ανοσίας από εμβολιασμούς ή και από νόσο. Ίσως τα αποτελέσματά της μπορεί να αξιοποιηθούν στη διαχείριση και του πανδημικού κύμα της Όμικρον που χαρακτηρίζεται από πολλούς ασυμπτωματικούς ή ήπια νοσούντες» .
- Εξωτερικοί παράγοντες εκμεταλλεύτηκαν τις ειρηνικές διαμαρτυρίες στο Ιράν, λέει η Τεχεράνη
- Πρόταση Τραμπ για πλαφόν 10% στα επιτόκια πιστωτικών καρτών – Πολιτικό μήνυμα ή ρεαλιστική παρέμβαση;
- Οι διαδηλώσεις στο Ιράν συνεχίζονται – Αναφορές για 65 νεκρούς
- Βενεζουέλα: Ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων που απελευθερώθηκαν έφθασε τους 18
- Αραγκτσί και Ιραβανί, κατηγορούν ΗΠΑ και Ισραήλ για την κατάσταση στο Ιράν
- Γροιλανδία: Τι σημαίνει για τους κατοίκους η «απειλή Τραμπ»
- Η Τσεχία θέλει να μείνει με κορώνα
- Οι ΗΠΑ ζητούν από τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στη Βενεζουέλα και να φύγουν άμεσα από τη χώρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 11.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/mika-baumeister-jusdwg_T0dU-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442