Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δόθηκε εντολή να σφραγιστούν οι «Πύλες της Κολάσεως

Δόθηκε εντολή να σφραγιστούν οι «Πύλες της Κολάσεως

Οι Πύλες της Κολάσεως υπάρχουν και βρίσκονται στο Τουρκμενιστάν. Είναι ένας τεράστιος κρατήρας που καίει εδώ και 49 χρόνια και τον οποίο ο πρόεδρος της χώρας έδωσε εντολή να σφραγιστεί.

Στην άνυδρη έρημο του Καρακορούμ στο Τουρκμενιστάν σε κάποιο σημείο οι αμμόλοφοι λες και βγάζουν φωτιά. Εάν ο επισκέπτης πλησιάσει περισσότερο θα δει ότι η φωτιά προέρχεται από έναν τεράστιο και βαθύ κρατήρα που από μέσα του ξεπηδούν φλόγες.

Οι ντόπιοι παίρνουν όρκο ότι κάποιος τρύπησε το έδαφος και από μέσα φαίνονται οι φωτιές της κόλασης. Οι έρευνες έδειξαν ότι ο κρατήρας βγάζει μεθάνιο και μια φλόγα που άναψε πριν από 49 χρόνια, καίει όλο αυτό το μεθάνιο που βγαίνει από μέσα και μοιάζει σαν να έχει ανοίξει μια πόρτα προς την κόλαση.

Πως άναψε

Το 1971 όταν το Τουρκμενιστάν ήταν ακόμη μέρος της αχανούς Σοβιετικής Ένωσης μια ομάδα σοβιετικών επιστημόνων αναζητούσε κοιτάσματα πετρελαίου στην έρημο του Καρακορούμ.

Εκεί που νόμισαν ότι εντόπισαν κοίτασμα και έκαναν την πρώτη ανασκαφή, το έδαφος τρύπησε και κατέρρευσε βυθίζοντας μάλιστα και όλον τον εξοπλισμό των επιστημόνων μαζί του.

Οι επιστήμονες που μύρισαν το μεθάνιο αποφάσισαν να ανάψουν φωτιά στον κρατήρα προκειμένου να καεί σε λίγες εβδομάδες. Οι εβδομάδες έγιναν χρόνια και τα χρόνια μισός αιώνας.

Από τότε ο κρατήρας καίει και οι ντόπιοι δεισιδαίμονες, λένε ότι είναι η πύλη προς της κόλαση. Μάλιστα το βάθος του μεγαλύτερου κρατήρα που βγάζει φωτιά από τα σπλάχνα του, αγγίζει τα 140 χιλιόμετρα.

Εντολή να σβήσει

Ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ έδωσε εντολή να σβηστεί η φωτιά που καίει στον κρατήρα. Μάλιστα επικαλέστηκε υγειονομικούς αλλά και περιβαλλοντικούς λόγους.

Πάντως και πριν από δέκα χρόνια ο Μπερντιμουχαμέντοφ είχε δώσει εντολή στους επιστήμονες να βρουν έναν τρόπο να σβήσουν τις φλόγες. Κάτι που δεν πέτυχαν. Τώρα δόθηκε νέα εντολή.

Κάθε χρόνο τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι επισκέπτονται το μακρινό Τουρκμενιστάν μόνο και μόνο για να πάνε στην «Πύλη της Κολάσεως» και να τραβήξουν μια φωτογραφία.

Έλληνας ο εξερευνητής

Μέχρι στιγμή μόνον ένας άνθρωπος έχει καταφέρει να φτάσει στον πυθμένα του ενός από τους 3 κρατήρες που καίει.

Ο Ελληνοκαναδός Γιώργος Κουρούνης που με ειδική πυρίμαχη στολή κατέβηκε τόσο βαθιά.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024