Ρωσία – Δεν αναγνωρίζει τη δικαστική απόφαση για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα Λιτβινένκο
Μαίνεται η πολιτική σύγκρουση για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα. Τι αναφέρει η Ρωσία για την απόφαση του ΕΔΔΑ του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την «αβάσιμη» απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) το οποίο έκρινε πως η Μόσχα είναι «υπεύθυνη» για τη δολοφονία του πρώην κατασκόπου Αλεξάντρ Λιτβινένκο το 2006.
«Μέχρι τώρα, η έρευνα δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα, άρα το να εκτοξεύονται τέτοιοι ισχυρισμοί είναι το λιγότερο αβάσιμο. Δεν είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε μια τέτοια απόφαση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Δεν είναι πολύ πιθανό το ΕΔΔΑ να έχει την εξουσία και την τεχνική ικανότητα» να ρίξει φως στην υπόθεση αυτή, είπε ο Πεσκόφ. Το ΕΔΔΑ έκρινε σήμερα ότι «υπάρχει ισχυρό τεκμήριο» ότι οι αυτουργοί της δηλητηρίασης του Αλεξάντρ Λιτβινένκο, οι οποίοι εντοπίσθηκαν από βρετανική έρευνα, «έδρασαν ως πράκτορες του ρωσικού Κράτους» και ότι η Μόσχα δεν παρείχε καμία «ικανοποιητική» εναλλακτική εξήγηση.

Ποιος ήταν ο Λιτβινένκο
Πρώην πράκτορας της KGB και στην συνέχεια της διαδόχου της FSB, ο Αλεξάντρ Λιτβινένκο αποπέμφθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και στη συνέχεια απέκτησε άσυλο στη Βρετανία το 2001, καταγέλλοντας στο εξής τη διαφθορά και τις φερόμενες σχέσεις των ρωσικών υπηρεσιών με το οργανωμένο έγκλημα.
Πέθανε στις 23 Νοεμβρίου 2006 μετά τη δηλητηρίασή του με πολώνιο 210, μια εξαιρετικά τοξική ραδιενεργή ουσία. Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2016, οι βρετανικές αρχές προσδιόρισαν τους Ρώσους Ντιμίτρι Κοβτούν και Αντρέι Λουγκοβόι ως δράστες της δολοφονίας του. Η Μόσχα αρνείται την έκδοσή τους.
Ο Λουγκοβόι κατήγγειλε σήμερα στο πρακτορείο Interfax την απόφαση του ΕΔΔΑ ως «παράνομη» και «πολιτικά υποκινούμενη» εκτιμώντας πως η Ρωσία «έκανε τα πάντα προκειμένου να αποδειχθεί η αλήθεια» αλλά η βρετανική δικαιοσύνη δεν έδωσε συνέχεια στα αιτήματά της.
Ερωτηθείς από το AFP τον Ιούλιο, ο Λουγκοβόι είχε πει πως η υπόθεση αυτή «θα παραμείνει ένα σκοτεινό μυστήριο» και επέρριψε την ευθύνη στις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών που «έκαναν τα πάντα προκειμένου να μην μάθουμε ποτέ την αλήθεια».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σεισμός 4,8 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Λακωνίας
- Κίνα: Έτοιμη από καιρό για την κρίση
- Η προφητική ατάκα του Μιρτσέα Λουτσέσκου: «Το να πεθάνεις στο γήπεδο είναι το πιο όμορφο πράγμα…»
- Χαλκιδική: Εξαφανίστηκε 17χρονος από χώρο φιλοξενίας
- Ζελένσκι: Έτοιμο για εκεχειρία με την Ρωσία το Κίεβο – Χαιρετίζει την κατάπαυση του πυρός ΗΠΑ-Ιράν
- «Εκείνη η αχαρακτήριστη ενδυματολογική επιλογή της Τραμπ»
- Πάνω από 1.800 έλεγχοι στην αγορά εν όψει Πάσχα – Πόσες παραβάσεις εντοπίστηκαν
- Η UEFA ανακοίνωσε ενός λεπτού σιγή σε όλους τους αγώνες για τον Μιρτσέα Λουτσέσκου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/michael-heng-HXM4NOBOzXc-unsplash-315x220.jpg)


















































![Πειραιάς: Στο λιμάνι ο Κικίλιας – Πασχαλινές ευχές σε εργαζόμενους και ταξιδιώτες [εικόνες και βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/photo_5958678244989013067_y-315x220.jpg)





















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442