Γώγος – Αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας – Στο 51% η κάλυψη των ΜΕΘ – Η Δέλτα επικρατεί στο 90%
Η ενημέρωση από τον Χαράλαμπο Γώγο για την πορεία της πανδημίας
Ο Χαράλαμπος Γώγος ξεκίνησε την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας αναφερόμενος στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές.
«Υπάρχει ένας συνεχής αγώνας ανάμεσα στον κοροναϊό και την επιστημονική κοινότητα, με κύριο «πεδίο μάχης» τις μεταλλάξεις και βασικό όπλο αντιμετώπισης τα εμβόλια», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα είναι η έλλειψη εμβολίων σε αρκετές χώρες».
Αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας, ο κ. Γώγος αναφέρθηκε στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ σήμερα και στην κατανομή των κρουσμάτων.
Επεσήμανε πως το φορτίο εμφανίζει μία σχετική αύξηση, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες καταγράφεται μεγαλύτερη αύξηση. «Ο δείκτης θετικότητας σε δομές υγείας υψηλός, ενώ στην επικράτεια είναι στο 3,3% και σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγαλύτερος», σημείωσε.
Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε στα εισαγόμενα κρούσματα, τονίζοντας πως ο αριθμός θετικότητας είναι πολύ χαμηλός ο αριθμός (0,59%). Όπως είπε χαρακτηριστικά ότι «το στοίχημα του τουρισμού κερδίζεται».
Όσον αφορά τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, ο κ. Γώγος τόνισε πως έχει εξαπλωθεί πιο γρήγορα από ότι περίμενε η επιστημονική κοινότητα και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 79,1% και -όπως είπε- πολύ σύντομα θα φτάσει στο 90%.
Η πορεία προς τον Σεπτέμβρη
Η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί νόσο των νέων, αλλά αρχίζει μία στροφή σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η μεταφορά της νόσου από τους νέους στις οικογένειες θα αποτελέσει πρόβλημα, όπως επίσης και η επαναλειτουργία της εκπαίδευσης που πιθανόν να αυξήσει τη διασπορά.
Πρότεινε τη διενέργεια τεστ τόσο όταν φεύγουν όσο και όταν γυρνάνε από διακοπές, ιδίως οι νέοι.
Την ίδια στιγμή έκανε αναφορά στο σύστημα υγείας, με ιδιαίτερη μνεία στο ΕΣΥ Κρήτης, που παρουσιάζει αυξημένη πίεση το τελευταίο διάστημα με την αύξηση των κρουσμάτων.
Όπως είπε η πληρότητα στις ΜΕΘ φτάνει το 51% στην επικράτεια, ποσοστό σχετικά ικανοποιητικό, αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση τόσο των νοσηλειών όσο και των διασωληνωμένων.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τις τελευταίες 20 μέρες οι εισαγωγές διπλασιάστηκαν.
Συνέστησε την τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης, και φυσικά κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς είναι το βασικό μας όπλο απέναντι στην πανδημία, υπενθυμίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι.
- Ρωσία: Ο Πούτιν θεωρεί «ύψιστη προτεραιότητα» την ανάπτυξη των πυρηνικών δυνάμεων της χώρας
- Βενεζουέλα: Αποφυλακίστηκαν άλλοι 23 πολιτικοί κρατούμενοι βάσει του νόμου περί αμνηστίας
- Μεξικό: Οι ΗΠΑ προτρέπουν τους Αμερικανούς «να παραμείνουν σε ασφαλή καταφύγια»
- Βενεζουέλα: Απεργία πείνας ξεκίνησαν πάνω από 200 κρατούμενοι που δεν καλύπτονται από την αμνηστία
- Μεξικό: Κύμα βίας πυροδοτεί ο θάνατος του Ελ Μέντσο – Εκκληση για ψυχραιμία από τη Σέινμπαουμ
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επανεξελέγη στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος
- WhatsApp: Ανακοίνωσε πρόσβαση στο ιστορικό ομαδικών μηνυμάτων
- Δασμοί Τραμπ: Νέος γύρος αντιδράσεων από εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-146x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/franz-nawrath-0vk_5JmDDZw-unsplash-315x220.jpg)













![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442