Τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας δεν είναι καλά.  Η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού βάζει νάρκες στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ο τουρισμός δεν είναι πλέον ο μεγάλος άγνωστος που θα κρίνει πού θα κάτσει φέτος η μπίλια… του ΑΕΠ.

Η κυριαρχία της ινδικής μετάλλαξης και ένα πιθανό τέταρτο κύμα πανδημίας απειλούν να ανατρέψουν τις προσδοκίες για δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Στην κυβέρνηση μπορεί να ξορκίζουν ένα νέο καθολικό lockodown και να γίνεται λόγος μόνο για τοπικά lockdowns στην περίπτωση που ξεφύγει η κατάσταση, αλλά γνωρίζουν ότι ακόμη είναι νωρίς για προβλέψεις.

Να θυμίσω ότι και πέρυσι τέτοια εποχή δεν φανταζόμασταν ότι ύστερα από λίγους μήνες και συγκεκριμένα στις αρχές Νοεμβρίου η χώρα θα έμπαινε ξανά σε καραντίνα, η οποία θα διαρκούσε έξι μήνες. Βέβαια, τώρα η εικόνα είναι διαφορετική λόγω του προγράμματος εμβολιασμών, αλλά η ανησυχία, η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι παραμένουν.

Κανείς αυτή τη στιγμή δεν θα πρέπει να αποκλείει το δυσμενές σενάριο για φέτος, το οποίο βασίζεται στην υπόθεση ότι η οικονομική μεγέθυνση θα είναι χαμηλότερη κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το σενάριο βάσης, δηλαδή η ανάπτυξη από 3,6% θα προσγειωθεί στο 2,6%, μια εξέλιξη που συμπαρασύρει προς τα κάτω και όλες τις άλλες εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Ας προετοιμάζεται, λοιπόν, η κυβέρνηση για την εξέλιξη αυτή. Ο εφησυχασμός είναι κακός σύμβουλος

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο