Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σινιάλο για διέξοδο

Σινιάλο για διέξοδο

Το σινιάλο του Τσίπρα απευθύνεται προσώρας στη Φώφη Γεννηματά και γενικότερα σε όποιον κατέχει το τιμόνι του Κινήματος Αλλαγής μετά τις δικές τους εσωκομματικές εκλογές

«Το οργανωμένο έγκλημα αφήνει τα ματωμένα του ίχνη σε δρόμους, πλατείες και καφετέριες…». Δεν πρόκειται για on σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ που επιδιώκει να ενισχύσει τη δραματικότητα του συμβάντος. Αλλά για παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εσχάτως σχολιάζει προσωπικά κάθε θέμα της καθημερινής ατζέντας – τουλάχιστον κάθε θέμα που στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου εκτιμούν πως θα αποτελέσει βασικό στα κεντρικά δελτία ειδήσεων.

Η νέα συνταγή έχει την εξήγησή της: επί μήνες μόνιμη επωδός στην κομματική έδρα είναι ότι «τα Μέσα δεν «παίζουν» ΣΥΡΙΖΑ». Κάπως έτσι αποφασίστηκε ο αρχηγός να βγει μπροστά σε όλα, με σχόλια επί παντός του επιστητού. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η συνταγή έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα, αντιθέτως σε μια πρώτη αποτίμηση ναρκοθέτησε την προεδρική εικόνα. Κατά την προσέγγιση επιτελικού στελέχους, αν ο αρχηγός παρεμβαίνει προσωπικά για ένα έγκλημα στα Σεπόλια ή άλλα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, κινδυνεύει περισσότερο να καταγραφεί ως σχολιαστής παρά ως αντιπολιτευτικός πόλος. Επιπλέον, η φόρμουλα της προεδρικής κινητοποίησης μπορεί να οδηγήσει και σε ένα επικοινωνιακό αλαλούμ, καθώς την ίδια ημέρα προέκυψαν μια προεδρική παρουσίαση της κομματικής ατζέντας για το περιβάλλον και μια αρχηγική συνέντευξη που συνέπεσε και με μια τηλεοπτική «εξομολόγηση» του άλλοτε προεδρικού συμβούλου Νίκου Καρανίκα – που έκλεισε επικοινωνιακά τη μέρα και ενδεχομένως «μάζεψε το χαρτί». Ο σχεδιασμός προσφέρεται από τους επικοινωνιολόγους ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Ολα, ωστόσο, έγιναν την ίδια μέρα που ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να πει περισσότερα για τον σχεδιασμό του – πέραν των καθημερινών επιθέσεων στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση για κάθε ενέργεια και απόφαση. Δεν πρόκειται για τυχαία επιλογή, αλλά για την αφετηρία ενός σχεδιασμού που απασχολεί τον Τσίπρα και την Κουμουνδούρου περισσότερο από τα τρέχοντα. Πίσω από το άνοιγμα στη Χαριλάου Τρικούπη και την προαναγγελία ότι είναι πρόθυμος να απαρνηθεί την πρωθυπουργία εάν στις επόμενες εκλογές υπάρξουν πιθανότητες κυβερνητικών συγκλίσεων, ο Τσίπρας αποκάλυψε ότι ήδη έχει βάλει μπροστά το πλάνο της επόμενης μέρας. Οι συζητήσεις στον προεδρικό κύκλο, δε, είναι πιο προχωρημένες από όσο άφησε ο ίδιος να εννοηθεί.

Το σινιάλο του Τσίπρα απευθύνεται προσώρας στη Φώφη Γεννηματά και γενικότερα σε όποιον κατέχει το τιμόνι του Κινήματος Αλλαγής μετά τις δικές τους εσωκομματικές εκλογές. Η επιχείρηση να εμφανιστεί ο ίδιος ως ηγήτορας του προοδευτικού χώρου θα έχει πολλά επεισόδια, αλλά ο βασικότερος στόχος είναι να μπλοκαριστεί μια δεύτερη προσφυγή στις κάλπες – που δεν θα γίνουν με απλή αναλογική, αλλά με τον νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στην Κουμουνδούρου προεξοφλούν ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα πιεστεί εκ των πραγμάτων, καθώς οι δεύτερες κάλπες θα μπορούσαν να τη συνθλίψουν. Συνεπώς, θα θελήσει να μπει σε μια συζήτηση για συνεργασίες, από τη στιγμή που η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα φύγει από τα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το σενάριο προϋποθέτει, βεβαίως, ότι οι επόμενες κάλπες δεν θα αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση ούτε ο Μητσοτάκης θα καταφέρει να τεθεί ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Στο μυαλό του Τσίπρα έχει ήδη αρχίσει να συγκροτείται ένα κυβερνητικό σχέδιο α λα Πορτογαλία και Ισραήλ – όπου ο δεύτερος μπορεί να εξελιχθεί σε ρυθμιστή των εξελίξεων.

Εκείνη την ώρα, η συμφωνία διεξόδου που θα προσφέρει μπορεί όντως να είναι ένα άλλο πρόσωπο για την πρωθυπουργία, με την προσδοκία ότι ο Περισσός θα στηρίξει το σχέδιο διά της ανοχής. Το ζητούμενο θα είναι να αλλάξει άμεσα ο εκλογικός νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη ώστε οι κάλπες που θα ακολουθήσουν να δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ καλύτερες προοπτικές. Διαφορετικά, ο Τσίπρας ίσως κληθεί να αναζητήσει ένα σχέδιο οριστικής εξόδου. Οσα έχουν συζητηθεί στην Κουμουνδούρου οδηγούν και σε άλλες κινήσεις: ο Τσίπρας θα εμφανιστεί με συγκεκριμένη πρόταση στη Χαριλάου Τρικούπη προεκλογικά και όχι μετά τις κάλπες…

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024