Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συναγερμός σε πτήση Σαντορίνη - Βρυξέλλες: Έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Βελιγράδι

Συναγερμός σε πτήση Σαντορίνη – Βρυξέλλες: Έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Βελιγράδι

Στιγμές αγωνίας έζησαν οι 80 επιβάτες της πτήσης TB2182 της εταιρείας TUI, η οποία ξεκίνησε από τη Σαντορίνη γύρω στη 1 το μεσημέρι με προορισμό της Βρυξέλλες

Στιγμές αγωνίας έζησαν οι 80 επιβάτες της πτήσης TB2182 της εταιρείας TUI, η οποία ξεκίνησε από τη Σαντορίνη γύρω στις 13:00 της Πέμπτης με προορισμό της Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, το αεροπλάνο που πετούσε από τη Σαντορίνη προς τις Βρυξέλλες προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Nikola Tesla» λόγω δυσλειτουργίας και διαρροής καυσίμων.

Όπως φαίνεται στον ιστότοπο Flight-radar, περίπου 50 λεπτά μετά την απογείωση και με το αεροσκάφος να βρίσκεται πάνω από τη Βοσνία, σήμανε συναγερμός, σύμφωνα με το Radarbox, λόγω διαρροής καυσίμου, με συνέπεια την αναγκαστική προσγείωσή του, στο πλησιέστερο αεροδρόμιο, το «Nicola Tesla» του Βελιγραδίου.

Δείτε την πορεία του αεροσκάφους

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα υγείας μεταξύ των επιβατών.

Λίγες μέρες μετά την «αεροπειρατεία» στη Λευκορωσία

Η υπόθεση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά το πρωτοφανές περιστατικό με την «αεροπειρατεία» του αεροσκάφους της Ryanair και τη σύλληψη του Ρομάν Προτάσεβιτς, οι οποίες είχα ως αποτέλεσμα τις διεθνείς αντιδράσεις κατά του καθεστώτος Λουκασένκο στη Λευκορωσία.

Όλα αυτά τη στιγμή που διατηρούνται τα «θολά» σημεία γύρω από την υπόθεση, αλλά και την τύχη του νεαρού δημοσιογράφου και της συντρόφου του.

Τα βασικά σημεία της περίεργης υπόθεσης

Γιατί το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Μινσκ;

Η πτήση FR4978 της Ryanair ταξίδευε από την Αθήνα προς το Βίλνιους το απόγευμα της Παρασκευής.

Οι μαρτυρίες των επιβατών κάνουν λόγο για ήρεμο ταξίδι έως το στιγμή που το αεροσκάφος ξεκίνησε την κάθοδό του προς την πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Εκείνη τη στιγμή άλλαξε πορεία αιφνιδίως.

Σύμφωνα με τους διαλόγους που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Μεταφορών της Λευκορωσίας, οι ελεγκτές κυκλοφορίας τις 9:30 διεμήνυσαν στον πιλότο ότι «υπάρχει βόμβα η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί πάνω από το Βίλνιους».

Παρότι το αεροπλάνο βρισκόταν πιο κοντά στο Βίλνιους παρά στο Μινσκ, υποδείχθηκε στον πιλότο να κατευθυνθεί προς την λευκορωσική πρωτεύουσα. Στις 9:47 το αεροσκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Η αντιπολίτευση της χώρας κατηγορεί το Μινσκ ότι απείλησε πως θα καταρρίψει το αεροπλάνο. Όταν αυτό προσγειώθηκε και ολοκληρώθηκε η αποβίβαση η αστυνομία συνέλαβε τον Προτάσεβιτς και τη σύντροφό του, Σοφία Σαπέγκα.

Το Μινσκ στη συνέχεια υποστήριξε ότι η πτήση εξετράπη λόγω απειλής για βόμβα από τη Χαμάς, ωστόσο η παλαιστινιακή οργάνωση αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή. Πολλοί ηγέτες μίλησαν ανοιχτά για «κρατική αεροπειρατεία», ενώ η Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Λευκορωσίας «παντελώς αβάσιμους».

Τι έχει αναφέρει η Ryanair;

Στην αρχική της ανακοίνωση, μετά την άφιξη της πτήσης FR4978 στη Λιθουανία (με επτά ώρες καθυστέρηση στο Μινσκ), η αεροπορική εταιρεία ανέφερε ότι το αεροπλάνο είχε λάβει την έγκριση να απογειωθεί, με το πλήρωμα και τους επιβάτες επιβιβασμένους. Δεν υπήρξε καμία αναφορά στον συλληφθέντα Λευκορώσο δημοσιογράφο και τη σύντροφο του. Η ανακοίνωση αυτή άλλαξε την επόμενη ημέρα, ώστε να καταγγελθεί η πράξη της «αεροπειρατείας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair δήλωσε σε ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό τη Δευτέρα, ότι το περιστατικό ήταν πολύ τρομακτικό και για το πλήρωμα και για τους επιβάτες.

Η αεροπορική εταιρεία δεν ήταν η μόνη που παρέλειψε να αναφερθεί στο ότι δύο επιβάτες αναγκάστηκαν να εξέλθουν από το αεροπλάνο. Η επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Αντίνα Βαλεάν, έκανε λόγο για «πολύ καλά νέα για όλους» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως αργότερα ζήτησε την απελευθέρωση του Προτάσεβιτς.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024