Σε πλήρη εφαρμογή τέθηκε από τις 15 Απριλίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα online αιτήσεων άδειας διαμονής στη χώρα, εφόσον συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι.

Από τις 15 Απριλίου τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα online αιτήσεων άδειας διαμονής στη χώρα σε :

  • Ενήλικες με επταετή συνεχή διαμονή στη χώρα
  • Ανήλικα προστατευόμενα μέλη
  • Γονείς ανήλικων ημεδαπών.

Αίτηση μπορεί να υποβάλει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, ο γονέας ή κηδεμόνας ανηλίκου, ή ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ενδιαφερομένου. Η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να γίνει μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σημειώνεται ότι η  ηλεκτρονική υποβολή αίτησης χορήγησης άδειας διαμονής είναι δυνατή, εφόσον συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι.

Από τις 15 Απριλίου μέχρι και σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 2.156 αιτήσεις, το 90% των οποίων καταγράφονται στην Αττική. Το 99%  αφορά στην πρώτη κατηγορία αιτούντων, δηλαδή τους ενήλικες με επταετή συνεχή διαμονή στη χώρα.

Επιτάχυνση των διαδικασιών 

Πρόκειται για μία πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία, αφού δεν απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία, κατά τη διαδικασία υποβολής, πρωτοκόλλησης και έκδοσης της τελικής απόφασης, για την άδεια παραμονής. Έχει ως στόχο την αποσυμφόρηση των υπηρεσιών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των αιτούντων.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Νότης Μηταράκης σημείωσε πως »το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου περνά τις διαδικασίες νόμιμης μετανάστευσης στη νέα ψηφιακή εποχή. Πλέον ηλεκτρονικά υποβάλλονται οι αιτήσεις έκδοσης αδειών διαμονής για εξαιρετικούς λόγους. Όπως ήδη ηλεκτρονικά εκδίδονται οι ατομικές πράξεις παράτασης όλων των υφισταμένων αδειών, λόγω πανδημίας. Στόχος μας να παραδώσουμε ένα υπουργείο ευέλικτο, λειτουργικό και πλήρως ψηφιοποιημένο».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, δήλωσε πως «μετασχηματίζουμε τον τρόπο επικοινωνίας του υπουργείου για τους πολίτες, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να εξοικονομηθούν πόροι και ανθρωποώρες. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το σύνολο των διαδικασιών για την έκδοση όλων των περιπτώσεων αδειών παραμονής στη χώρα μας θα έχει περάσει στην ηλεκτρονική εποχή».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr