Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία : Εγκλήματα, ναρκωτικά και εκβιασμοί – Ξεκινά η μεγαλύτερη δίκη των τελευταίων 30 ετών κατά της μαφίας

Ιταλία : Εγκλήματα, ναρκωτικά και εκβιασμοί – Ξεκινά η μεγαλύτερη δίκη των τελευταίων 30 ετών κατά της μαφίας

Αυτή η μεγάλη δίκη διεξάγεται υπό την καθοδήγηση του διάσημου εισαγγελέα Νικόλα Γκρατέρι σε μια μεγάλη αποθήκη που έχει διαμορφωθεί ειδικά για το σκοπό αυτό στη Λαμέτσια Τέρμε, μια πόλη της Καλαβρίας, στη νότια Ιταλία.

Η μεγαλύτερη δίκη κατά της μαφίας που έχει γίνει εδώ και πάνω από 30 χρόνια στην Ιταλία, με κατηγορουμένους γύρω στα 350 μέλη της Ντράνγκετα, της μαφίας της Καλαβρίας, άρχισε σήμερα λίγο μετά τις 11:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) με την ανάγνωση από τη δικαστή Τιτσιάνα Μάκρι των ονομάτων των συνηγόρων υπεράσπισης και των κατηγορουμένων.

Αυτή η μεγάλη δίκη διεξάγεται υπό την καθοδήγηση του διάσημου εισαγγελέα Νικόλα Γκρατέρι σε μια μεγάλη αποθήκη που έχει διαμορφωθεί ειδικά για το σκοπό αυτό στη Λαμέτσια Τέρμε, μια πόλη της Καλαβρίας, στη νότια Ιταλία.

Περισσότεροι από 350 κατηγορούμενοι –Αίματα και ναρκωτικά

Στους περισσότερους από 350 κατηγορουμένους, οι οποίοι δικάζονται για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, εκβιασμούς και εγκλήματα αίματος, περιλαμβάνονται μέλη της Ντράνγκετα, αλλά και τοπικοί αιρετοί αξιωματούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί και επιχειρηματίες.

Οι περισσότεροι θα βρεθούν στο εδώλιο μέσω τηλεδιάσκεψης εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού.

Εννιακόσιοι μάρτυρες και 400 δικηγόροι αναμένονται ακόμη στη διάρκεια αυτής της εντελώς ασυνήθιστης δίκης-ποταμού, της σημαντικότερης εδώ και τρεις δεκαετίες, η οποία διεξάγεται στην καρδιά της πιο φτωχής από τις ιταλικές περιφέρειες εναντίον μιας τρομερής εγκληματικής οργάνωσης που ελέγχει τις ροές της κοκαΐνης σε όλη την Ευρώπη.

Στο εδώλιο των κατηγορουμένων, ο αρχηγός της οργάνωσης Λουίτζι Μανκούζο, ο οποίος έχει ήδη περάσει σχεδόν 20 χρόνια στη φυλακή, αλλά και δεκάδες άλλοι με προσωνύμια αντάξια ταινίας του Χόλιγουντ: «Λύκος», «Κοντόχοντρος», «Ξανθούλης», «Κατσικούλα»…

Αυτή η «μάξι-δίκη» είναι «ένα ορόσημο στην οικοδόμηση ενός τείχους εναντίον των μαφιών στην Ιταλία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την παραμονή της έναρξης της διαδικασίας ο εισαγγελέας Νικόλα Γκρατέρι.

Η μεγαλύτερη δίκη της μαφίας μετά το 1987

Οι διαστάσεις αυτής της δίκης δεν ξεπερνούν εκείνες της πρώτης «μάξι-δίκης» του 1986-87 στο Παλέρμο εναντίον της σικελικής Κόζα Νόστρα, στο τέλος της οποίας καταδικάσθηκαν 338 κατηγορούμενοι. Οι δικαστές Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο είχαν δολοφονηθεί στη συνέχεια από τη μαφία.

Γεγονός σπάνιο για την Ντράνγκετα, η οποία οικοδομήθηκε πάνω σε δεσμούς αίματος και τιμωρεί ανελέητα τους «μεταμελημένους», 58 μάρτυρες κατηγορίας δέχθηκαν να σπάσουν την ομερτά, το νόμο της σιωπής, και αποκάλυψαν τα μυστικά της φατρίας του Μανκούζο και των συνεργατών της.

Το ιστορικό των συλλήψεων

Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους συνελήφθησαν σε επιδρομές της αστυνομίας τον Δεκέμβριο 2019 στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Βουλγαρία. Το φάσμα των εγκλημάτων για τα οποία κατηγορούνται είναι ευρύ: σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, φόνος και απόπειρα φόνου, λαθρεμπόριο ναρκωτικών, τοκογλυφία, κατάχρηση εξουσίας, κλεπταποδοχή και ξέπλυμα χρημάτων.

Στην Καλαβρία, η μαφία έχει διεισδύσει σε σχεδόν όλες τις σφαίρες της δημόσιας ζωής, τα δημαρχεία, τα νοσοκομεία, τα κοιμητήρια, ακόμη και τα δικαστήρια, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Οι αρχές υπολογίζουν σε 150 τον αριθμό των οικογενειών της Ντράνγκετα και σε τουλάχιστον 6.000 τα μέλη και τους συνεργάτες της στην Καλαβρία, ενώ χιλιάδες άλλοι βρίσκονται αλλού στον κόσμο, κυρίως στη Νότια Αμερική και τη Νέα Υόρκη. Ο ετήσιος τζίρος τους ανέρχεται σε 50 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Γκρατέρι.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024