Ας μην το κατακρίνουμε άλλο το 2020 – μπορεί να θυμώσει ο νέος αφέντης μας 2021 ότι δεν του φερνόμαστε σωστά του προκατόχου του και να μας τιμωρήσει· δεν είναι λογικό να αισθάνεται περισσότερο αλληλέγγυος προς τα έτη από όσο προς τους ανθρώπους;

Ας σκεφθούμε, για παράδειγμα, ότι μπορεί να είχε κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές αν δεν είχε ενσκήψει η πανδημία. Ή ο Μπόρις Τζόνσον, μη έχοντας την πίεση χιλιάδων νεκρών και εκατοντάδων χιλιάδων κρουσμάτων, να διακινδύνευε το no deal Brexit που μάλλον επεδίωκε  για να αποδείξει την προσωπική του ισχύ και να επιβεβαιώσει το μεγαλείο του.

Στενοχωρούμαι για τις κυρίες που τους διέρρηξαν τις γεμάτες κοσμήματα τραπεζικές θυρίδες αλλά μου φαίνεται αυτό ήταν ό,τι χειρότερο κατέγραψε το αστυνομικό ρεπορτάζ  το 2020 – τα υπόλοιπα άξια αναφοράς που διαβάσαμε ήσαν ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ κακοποιών. Που θα πει, καταλαβαίνω εγώ, ότι στον υπόκοσμο περιόρισαν τις δραστηριότητές τους και επωφελήθηκαν να βάλουν τάξη σε εκκρεμότητες, όπως ακριβώς έκαναν πολλοί φιλήσυχοι πολίτες.

Να μην ξεχνάμε επίσης ότι η τιμή του πετρελαίου κατακρημνίστηκε, που θα πει έγιναν ασύμφορες έρευνες για νέα κοιτάσματα και γεωτρήσεις – άρα θα κάνουν ένα ακόμη βήμα μπροστά οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, λιγοστεύουν οι ημέρες του βρωμερού ρυπογόνου υγρού που κάποτε καμάρωνε σαν «μαύρος χρυσός».

Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας έχει επιπτώσεις βέβαια στις εκπομπές CO2 άρα πρέπει να έχουμε εξελίξεις στο ζήτημα «υπερθέρμανση του πλανήτη». Οι θεωρίες και τα μοντέλα της «επιστήμης της κλιματικής αλλαγής» δοκιμάζονται σε πείραμα πλανητικών διαστάσεων και πρέπει να μας πουν οι θεράποντές της αν το πείραμα την επιβεβαιώνει ή την τροποποιεί. Αν είναι σαν να μην συνέβη τίποτα, τα μοντέλα και οι θεωρίες τους μάλλον κάποιο πρόβλημα έχουν.

Δυστυχώς, πλήρωσαν με τη ζωή τους 1.800.000 συνάνθρωποί  μας τα θετικά του 2020 – ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει. Πάντως κατασκευάστηκαν εμβόλια με αστραπιαία ταχύτητα και αποκτήθηκε σωτήρια για το μέλλον ιατρική γνώση.

Είδαμε επίσης τις συμπεριφορές απλών ανθρώπων και ηγετών· μπορεί να μην αλλάζουν τις απόψεις μας για την ανθρώπινη φύση, επιτρέπουν όμως να τους αξιολογήσουμε και να φερθούμε αναλόγως όταν θα έρθει η πολυπόθητη στιγμή της επανάληψης των κοινωνικών συναναστροφών ή η δυσάρεστη των προσωπικών πολιτικών αποφάσεων – γιατί αν ξεχάσουμε τις επίμεμπτες συμπεριφορές, το 2021 θα έχει κάθε δίκιο να θυμώσει και να μας τιμωρήσει.

Καλό εμβόλιο λοιπόν και ας ξορκίσουμε το κακό ευχόμενοι «ακόμα καλύτερη» χρονιά να είναι το 2021.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο