Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα τώρα που ο χειμώνας έρχεται φορτωμένος με… δώρα όπως ιώσεις και κρυολογήματα. Ένας οργανισμός με διατροφικές ελλείψεις είναι δύσκολο να καταπολεμήσει ασθένειες και λοιμώξεις, και ως αποτέλεσμα είναι πιο επιρρεπής και ευάλωτος.
Τα πιο σημαντικά διατροφικά συστατικά για να ενδυναμώσουμε λοιπόν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η βιταμίνες Α, Γ, Β6 και Ε, αλλά και τα ιχνοστοιχεία σελήνιο και ψευδάργυρος. Η βιταμίνη Α βρίσκεται, μεταξύ άλλων, στα ψάρια. Το «βαρύ πυροβολικό» του θρεπτικού περιεχομένου των ψαριών είναι, φυσικά, τα ω-3 λιπαρά, τα οποία ανήκουν στην ομάδα των «καλών» πολυακόρεστων λιπαρών, που δρουν προστατευτικά για τον οργανισμό μας, εν αντιθέσει με τα «κακά» κορεσμένα λιπαρά.
Τα μικρά ψάρια,μάλιστα, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν με το κόκκαλο (π.χ, σαρδέλα, μαρίδα), αποτελούν ιδιαίτερα καλή πηγή ασβεστίου, ειδικά για άτομα τα οποία δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ενός γερού σκελετού, ιδιαίτερα κατά περιόδους όπου εμφανίζεται αυξημένος κίνδυνος απώλειας οστικής πυκνότητας, όπως η εμμηνόπαυση.
Δείτε ποια είναι τα πλέον ενδεδειγμένα ψάρια και θαλασσινά για τους μήνες του χειμώνα.