Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο θάνατος των ταυτοτικών πολιτικών

Ο θάνατος των ταυτοτικών πολιτικών

Η επόμενη ημέρα είναι ερώτημα διαφορετικού διαμετρήματος.

Οποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, ένα είναι σίγουρο. Πως θα σημάνουν τον τελικό θάνατο των ταυτοτικών πολιτικών (identity politics). H εμμονή των Δημοκρατικών με τις επιμέρους διεκδικήσεις, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των διάφορων κοινωνικών μειονοτικών ομάδων (έγχρωμοι, γυναίκες, ομοφυλόφιλοι, κοινότητα ΛΑΟΤΚΙ, μετανάστες) και η εγκατάλειψη των βασικών ιδεολογικοπολιτικών αφηγημάτων τούς κόστισε, και σε αυτές τις εκλογές, πανάκριβα. Η ήττα της Χ. Κλίντον στις προηγούμενες εκλογές δεν τους δίδαξε προφανώς τίποτε. Κι επανήλθαν και πάλι στα παλιά δοκιμασμένα, κι αποτυχημένα, συνθήματα και πολιτικές επιλογές. Κάνοντας ντέρμπι, που παλαιότερα ουδείς θα μπορούσε ούτε και να σκεφθεί, αναμετρήσεις σε αποβιομηχανισμένες περιοχές της Αμερικής, όπως το Μίσιγκαν, το Οχάιο και η Πενσιλβάνια. Χάνοντας οριστικά Μεσοδυτικές Πολιτείες που στο παρελθόν αποτελούσαν δείκτες για την πορεία των πολιτικών εξελίξεων (Κάνσας, Μιζούρι). Κι απολαμβάνοντας την ισχύ τους σε ενισχυμένα με μειονοτικές ομάδες μεγάλα αστικά κέντρα (Σικάγο, Νέα Υόρκη, Ατλάντα, Μιλγουόκι, Μάντισον, Λος Αντζελες, Σαν Φρανσίσκο κ.ά.) αλλά καταβυθιζόμενοι στις ανήσυχες επαρχίες και την περιφρονημένη «λευκή» ύπαιθρο.

Ενας κόσμος που έχει χάσει τη δουλειά του επειδή κλείνουν εργοστάσια εξοργίζεται όταν αντιμετωπίζει την αδιαφορία των Δημοκρατικών και παράλληλα τους βλέπει να δίνουν μάχες για το αν πρέπει να υπάρχουν ειδικές τουαλέτες στον στρατό και στα δημόσια κτίρια για άτομα δίχως φύλλο! Αλλο τραγικό λάθος των Δημοκρατικών ήταν η επιλογή υποψηφίου από τον Βορρά. Μετά τον Τζον Κένεντι ουδείς βόρειος υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών κέρδισε τον Λευκό Οίκο. Με την εξαίρεση του Ομπάμα, που εκμεταλλεύτηκε όμως την κρίση των στεγαστικών δανείων. Αποτέλεσμα είναι το κοκκίνισμα (χρώμα των Ρεπουμπλικανών) όλων των Πολιτειών του Νότου. Με την απώλεια των αποβιομηχανισμένων Πολιτειών του Βορρά και το συντηρητικοποιημένο Midwest, από που μπορούν να αντλήσουν πλέον δύναμη οι Δημοκρατικοί;

Η επόμενη ημέρα είναι ερώτημα διαφορετικού διαμετρήματος. Δίχως τα οριστικά αποτελέσματα είναι δύσκολο να το προσεγγίσουμε. Ενας νικητής Τραμπ θα εντείνει σίγουρα τον λαϊκισμό του. Οι Δημοκρατικοί, κερδισμένοι ή χαμένοι, οφείλουν να αναθεωρήσουν πολλά και θεμελιακά πράγματα. Που αφορούν την ουσία της δομής των ΗΠΑ. Για να σωθεί η φιλελεύθερη δημοκρατία.

Sports in

Οι Christian Louboutin μπότες που η Lana del Rey και η Taylor Swift δεν μπορούν να αποχωριστούν

Η Swift τις φορούσε καθ' όλη τη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας που την έκανε δισεκατομμυριούχο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024