Η γενική διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής της περιφερείας Κρήτης συμβουλεύει τους πολίτες να μην τους φυτεύουν ή να τους πιάνουν με γυμνά χέρια, καθώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών καραντίνας

Μια περίεργη υπόθεση έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των αρχών στην Κρήτη. Το τελευταίο διάστημα ιδιώτες παραλαμβάνουν ταχυδρομικώς -χωρίς να έχουν παραγγείλει οι ίδιοι- πακέτα τα οποία περιέχουν μικροποσότητες σπόρων αγνώστου είδους και προέλευσης. Τα πακέτα με τους σπόρους προέρχονται από τρίτες χώρες, κυρίως από Κίνα, Σιγκαπούρη, Ταιβάν, Βανουάτου και Μαλαισία.

Οι σπόροι δεν συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας, το είδος και η προέλευσή τους είναι άγνωστα, ενώ επίσης στη συσκευασία τους δεν αναγράφεται ότι πρόκειται για σπόρους.

Τονίζεται ότι, οι σπόροι κατά την εισαγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τρίτες χώρες πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας και υφίστανται φυτοϋγειονομικό έλεγχο στα σημεία εισόδου της ΕΕ.

Η γενική διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής της περιφερείας Κρήτης συμβουλεύει τους πολίτες που λαμβάνουν ύποπτους σπόρους να απευθύνονται άμεσα στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, όπου θα πρέπει να παραδίδουν τα πακέτα σπόρων που τυχόν έχουν παραλάβει μαζί με τη συσκευασία αποστολής τους.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους φυτεύουν ή να τους πιάνουν με γυμνά χέρια, δεδομένου ότι το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των σπόρων αυτών είναι άγνωστο και υπάρχει κίνδυνος διασποράς επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών καραντίνας.

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε τις φυτοϋγειονομικές Αρχές των Κρατών Μελών για την υπόθεση αυτή.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr