Κοροναϊός : Λουκέτο στα ιατρεία έξω από τα ΚΥΤ σε Λέσβο, Χίο και Σάμο
Η έλλειψη χρηματοδότησης και η αδιαφορία των αρμόδιων υπουργείων έκλεισε τα ιατρεία- εξεταστήρια σε όλα τα νησιά
Στο έλεος της πανδημίας αφήνονται οι πρόσφυγες, λίγες μόλις ώρες αφού σήμανε συναγερμός στη χώρα μας μετά την απότομη αύξηση κρουσμάτων του κοροναϊού.
Σε μια λοιπόν κρίσιμη περίοδο, αποφασίζεται να κλείσουν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης τα τρία εξωτερικά ιατρεία- εξεταστήρια ιχνηλάτησης για πιθανά κρούσματα σε πρόσφυγες και μετανάστες που λειτούργησε με χρηματοδότησή της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έξω από τα τρία Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, όπως μεταδίδει ρεπορτάζ της τοπικής ιστοσελίδα stonisi.gr.
Τα τρία εξωτερικά ιατρεία είχαν ξεκινήσει στη λειτουργία τους με πρωτοβουλία της Περιφερειακής στις 28 Μαρτίου.
«Ήταν ένας απαραίτητος και καθοριστικός κρίκος στην αλυσίδα μιας πρώτης εξέτασης των αιτούντων άσυλο, πριν τα ύποπτα κρούσματα μεταφερθούν στα νοσοκομεία των νησιών» εξηγεί στο «Ν» ο γιατρός, Νάσος Γαλής που υπηρετούσε στο ιατρείο έξω από το ΚΥΤ Λέσβου.
Δεν ενδιαφέρεται κανείς
Το υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε περί τις 173.000 ευρώ για σκοπούς απολύμανσης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, και σύμφωνα με δήλωση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη στο «Ν» «αντί να σπαταλήσουμε τα χρήματα για γάντια και αντισηπτικά μόνο, τα διαθέσαμε για να στελεχωθούν ιατρεία έξω από τα ΚΥΤ, ώστε να οχυρωθούν καλύτερα οι νησιώτες».
Εντός του ΚΥΤ Μόριας παραμένουν μόνο τρεις γιατροί του ΕΟΔΥ που εξετάσουν τους νεοεισερχόμενους σε καθημερινή βάση πλην Σαββατοκύριακου οι οποίοι είναι οι ίδιοι που εργάζονταν και πριν την πανδημία, όπως μεταδίδει το «Ν.
Το ιατρείο της Περιφέρειας λειτουργούσε σε 24ωρη βάση, με τον κ. Γαλή να εξηγεί ότι εξέταζε και τα έκτακτα περιστατικά και τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα να αποσυμφορηθεί σημαντικά το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και να μειωθούν τα δρομολόγια του εΚΑΒ.
Τα χρήματα εξαντλήθηκαν και τα ιατρεία έκλεισαν στα τέλη του περασμένου Μαΐου, πλην της Χίου έξω από τη ΒΙΑΛ που λειτούργησε εθελοντικά από τους γιατρούς για 10 ημέρες ακόμα, καθώς στη ΒΙΑΛ δεν υπάρχουν γιατροί σε ΜΚΟ.
Για την εξέλιξη έχουν ενημερωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και το υπουργείο Μετανάστευσης και η αδυναμία λήψης απόφασης, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, στο πλαίσιο της πρόληψης και προστασίας των πληθυσμών των νησιών. «Κανείς δεν ενδιαφέρεται» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουτζούρης.
- Το πρώτο ρομπότ για μανικιούρ έκανε την εμφάνιση του – Δυσοίωνο το μέλλον για τα σαλόνια ομορφιάς
- Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ με φόντο τα ημιτελικά στο Καραϊσκάκη – Με Άρη στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός, κόντρα στον ΟΦΗ η ΑΕΚ
- Κύπελλο Ελλάδας Betsson: Το τηλεοπτικό πρόγραμμα των προημιτελικών
- Σώτης Βολάνης: Αποχώρησε αιφνιδίως από νυχτερινό σχήμα και το ανακοίνωσε μόνο στα social
- Τραγωδία στη Σητεία: 16χρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο
- Η κρίση της «Δύσης» δεν ξεκίνησε με τον Τραμπ
- Μπακς – Τίμπεργουλβς 106-139: Διασυρμός για τα «ελάφια» στο Μιλγουόκι (vid)
- Πάτρα: Σε δομή για κακοποιημένα παιδιά στη Γερμανία είχε φιλοξενηθεί η 16χρονη που εξαφανίστηκε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 14.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tianhao-wang-aME_eAFPU2A-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442