Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό: Τι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα - Καταγγελίες για pushbacks

Προσφυγικό: Τι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα – Καταγγελίες για pushbacks

Η εντυπωσιακή μείωση των προσφυγικών ροών στα ελληνικά νησιά οφείλεται μάλλον σε παράνομα pushbacks από την ελληνική πλευρά παρά σε μείωση των ροών λόγω του κοροναϊού ή σε συνετισμό της τουρκικής πλευράς.

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι είναι παγιδευμένοι στα τουρκικά παράλια ή στα χερσαία σύνορα στον Έβρο. Από τη μια, η Τουρκία δεν διστάζει να εργαλειοποιήσει το προσφυγικό χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπους ως αντικείμενο πολιτικής πίεσης της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την άλλη, η ΕΕ και ειδικά η Ελλάδα ως συνοριοφύλακάς της δεν φαίνεται να είναι πρόθυμη να υποδεχτεί περισσότερους πρόσφυγες. Η καλή θέληση των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών έφτασε μέχρι τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων.

Με τη σειρά της, η ελληνική κυβέρνηση με το μεταναστευτικό νομοσχέδιο προώθησε διαδικασίες εξπρές για την όσο πιο γρήγορη άρνηση των αιτήσεων ασύλου και τη κινητοποίηση των μηχανισμών απέλασης, ενώ ήδη ξεσπίτωσε περίπου 10.000 πρόσφυγες από δομές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στα λόγια παραμένει και το ζήτημα των νέων δομών φιλοξενίας, όπως αυτές στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, στη Βόρεια Ελλάδα και στη Μαλακάσα, οι οποίες έχουν προκαλέσει την οργή των κατοίκων αυτών των περιοχών.

Μέσα σε όλα αυτά, παραμένει και ο «πονοκέφαλος» της απειλής του κοροναϊού σε δομές φιλοξενίας, καθώς παραμένει σε καραντίνα το ξενοδοχείο στο Κρανίδι, ενώ την Πέμπτη εντοπίστηκε κρούσμα σε έγκυο γυναίκα στη δομή της Νέας Καβάλας στο Κιλκίς.

Μειωμένες αφίξεις λόγω pushbacks

Oι υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κατέγραψαν 91% λιγότερες αφίξεις στα νησιά τον Μάιο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι, ενώ σε 4 νησιά ( Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως) δεν υπήρξε καμία άφιξη.

Ωστόσο, αν κρίνουμε από όσα διαδραματίστηκαν την Πέμπτη 4 Ιουνίου εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, το εντυπωσιακό αυτό νούμερο οφείλεται μάλλον σε παράνομα pushbacks από την ελληνική πλευρά παρά σε μείωση των ροών λόγω του κοροναϊού ή σε συνετισμό της τουρκικής πλευράς.

Mόνο την Πέμπτη, τρεις βάρκες με πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Δύο από αυτές επαναπροωθήθηκαν βίαια με τη συμβολή τόσο των ελληνικών όσο και των τουρκικών αρχών.

Σύμφωνα με τη γραμμή υποστήριξης Watch The Med – Alarm Phone, το πρώτο περιστατικό αφορά σε βίαια επαναπροώθηση βάρκας με πρόσφυγες σε ελληνικά νερά από μασκοφόρους, προκαλώντας επίτηδες κύματα με το δικό τους σκάφος.

Σε σοκαριστικό βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, Ακούγονται κραυγές και μωρά να κλαίνε: «Θα πεθάνουμε» και «μαμά, μαμά».

Οι πρόσφυγες ανέφεραν ότι το ελληνικό λιμενικό τους σπρώχνει πίσω στα τούρκικα ύδατα και κάνει μανούβρες να τους βυθίσει. Με τη σειρά του, το τουρκικό λιμενικό επίσης τους σπρώχνει προς την ελληνική πλευρά δημιουργώντας κύματα. Έπειτα από αρκετές δραματικές ώρες εν μέσω του πελάγους, η βάρκα αυτή γύρισε στην Τουρκία.

Στο δεύτερο περιστατικό επαναπροώθησης, βάρκα με 35 πρόσφυγες εξέπεμψε σήμα κινδύνου εντός των ελληνικών υδάτων. Το ελληνικό λιμενικό βρέθηκε στο σημείο, αλλά δεν έκανε τίποτα, όπως καταγγέλλει η υπηρεσία Alarm Phone.

Σύμφωνα με το τουρκικό Λιμενικό, οι ελληνικές αρχές ήταν αυτές που πήραν τη μηχανή της βάρκας αφήνοντας τους 35 πρόσφυγες μεσοπέλαγα. Τελικά, οι άνθρωποι αυτοί γύρισαν στην Τουρκία με τη βοήθεια του τουρκικού λιμενικού.

28 ώρες στη θάλασσα

Και στο τρίτο περιστατικό, το ελληνικό Λιμενικό προσπάθησε και πάλι να κάνει pushback σε βάρκα με 32 πρόσφυγες και μετανάστες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, Αφρικανικής και Αφγανικής καταγωγής.

Η Alarm Phone καταγγέλλει ότι οι ελληνικές αρχές πήραν τη μηχανή της λέμβου και την έσπρωξαν προς τα τουρκικά ύδατα. Οι επιβαίνοντες στη βάρκα αναγκάστηκαν να κάνουν κουπί μέχρι τη Λέσβο, ενώ πολλοί από αυτούς ακολουθούσαν από τη θάλασσα.

Τελικά, έπειτα από 28 ολόκληρες ώρες στη θάλασσα, οι άνθρωποι αυτοί έφτασαν στην παραλία Παλιός του Μανταμάδου στη Βορειοανατολική Λέσβο. Πρόκειται για την πρώτη βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνει στη Λέσβο τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι 32 αφιχθέντες αφού ελεγχθούν ιατρικά θα τεθούν σε καραντίνα στον καταυλισμό στα Μεγάλα Θέρμα της Βόρειας Λέσβου.

Η Frontex «νίπτει τα χείρας»

Αληθινές χαρακτήρισε τις καταγγελίες με τις «πλωτές σκηνές» με τις οποίες επαναπροωθούνται πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκίας ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι. Ο οποίος «πέταξε το μπαλάκι» στις ελληνικές αρχές, βγάζοντας εύσχημα από το κάδρο τον ρόλο του ευρωπαϊκού οργανισμού στην επιτήρηση της θαλάσσιας επιχείρησης «Ποσειδών» στο Αιγαίο στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιούνται οι θαλάσσιες επιχειρήσεις στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» σε συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Λεγκέρι απάντησε σε ερώτηση του Γερμανού ευρωβουλευτή της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Ντίτμαρ Κούστερ, σχετικά με τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του ελληνικού και διεθνούς Τύπου για τις επαναπροωθήσεις με φουσκωτές σχεδίες από τα ελληνικά νησιά.

Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του ο Ευρωβουλευτής, «ο Λεγκέρι επιβεβαίωσε τις υποθέσεις και υπέδειξε τις ελληνικές αρχές, οι οποίες τις αρνούνται».

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024