«Πόλεμο νεύρων» σε όλα τα μέτωπα κάνει η Τουρκία, χωρίς να υπολογίζει τις αλλεπάλληλες καταδίκες της συμπεριφοράς της τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Δεν διστάσει μάλιστα να εργαλειοποιήσει για άλλη μια φορά το προσφυγικό για να πιέσει ακόμα περισσότερο τη χώρα μας.

Έτσι, μετά τις απειλές για γεωτρήσεις και την κινητικότητα που παρατηρείται στον Έβρο τις τελευταίες ώρες, η γειτονική χώρα προκαλεί και στα νερά του Αιγαίου στέλνοντας πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ελλάδα.

Με τη συνοδεία τουρκικών ακταιωρών, λέμβοι με πρόσφυγες στο Ανατολικό Αιγαίο,επιχειρούν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως διαπιστώνεται από το οπτικό υλικό (βίντεο) που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Το βίντεο περιλαμβάνει στιγμιότυπα από δύο ξεχωριστά περιστατικά, τα οποία έλαβαν χώρα, τις τελευταίες ημέρες, Βορειοανατολικά της νήσου Λέσβου, πλησίον της οριογραμμής των Ελληνικών χωρικών υδάτων.

Από το εν λόγω υλικό προκύπτουν, αναμφίβολα, οι εμφανείς προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών να κατευθύνουν τις λέμβους με τους αλλοδαπούς, τις οποίες συνοδεύουν, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να εισέλθουν παρανόμως σε αυτά.

Επίσης, σε φωτογραφικό υλικό, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο σχετικό βίντεο, διακρίνεται η προετοιμασία και ο απόπλους λέμβου από τις τουρκικές ακτές, με πορεία προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα προς τη θαλάσσια περιοχή της νήσου Λέσβου.

Δείτε το βίντεο:

Το ελληνικό Λιμενικό σημειώνει σε ανακοίνωσή του:

«Σημειώνεται ότι, η χώρα μας διαθέτει πλέον την ικανότητα μέσω του  κατάλληλου εξοπλισμού να εντοπίζει τις λέμβους κατά την εκκίνησή τους από τα τουρκικά παράλια και να τις επιτηρεί ανελλιπώς, ενημερώνοντας παράλληλα τις αρμόδιες αρχές της γείτονος χώρας επ΄ αυτού, προκειμένου να αναλάβουν τη διαχείριση των περιστατικών και να επιληφθούν ως οφείλουν εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Το Λιμενικό Σώμα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή, για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε., τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνονται στην ραγδαία μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων των θαλασσίων συνόρων μας  από υπηκόους Τρίτων Χωρών. »

Κινητικότητα και στον Έβρο

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές μετά τις πληροφορίες ότι παρατηρείται κινητικότητα στα σύνορα του Έβρου από πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι αρχίζουν να καταφθάνουν με στόχο να περάσουν προς την ελληνική επικράτεια.

Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ομάδες μεταναστών καταφθάνουν στα σύνορα του Έβρου με στόχο να περάσουν στην Ελλάδα.

Το θέμα με τη νέα απόπειρα να περάσουν στην ελληνική επικράτεια χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ανακινείται τις τελευταίες ώρες και από τουρκικά ΜΜΕ τα οποία προετοιμάζουν το έδαφος για το τι θα επακολουθήσει.

Είναι χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ του Entirne TV, τοπικού καναλιού της Αδριανούπολης, το οποίο αναφέρει: «Στην Αδριανούπολη το ταξίδι της ελπίδας με όνειρο την Ευρώπη ξανάρχισε με μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα με βάρκες μέσω του ποταμού Εβρου».

Μάλιστα, μεταδίδει και βίντεο με μετανάστες να επιχειρούν να περάσουν το ποτάμι με ξύλινες βάρκες.

Βέβαια, στο συγκεκριμένο βίντεο φαίνονται λίγα άτομα να προσπαθούν με τη βάρκα να περάσουν τον ποταμό Εβρο για να βρεθούν στην Ελλάδα και όχι χιλιάδες μετανάστες συγκεντρωμένοι στην Αδριανούπολη ή αλλού στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Τις τελευταίες ώρες υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν φτάσει κοντά στα σύνορα λεωφορεία με πρόσφυγες. Μένει να δούμε αν πρόκειται για μία οργανωμένη έλευση των προσφύγων στα σύνορα ή για μεμονωμένες ομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η Τουρκία κάνει και πάλι πράξη τις απειλές της ότι ένα κομμάτι από τους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενεί στη χώρα θα σταλεί στα σύνορα του Έβρου με στόχο να περάσουν στην ελληνική επικράτεια.

Οι ελληνικές αρχές, πάντως, παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα καθώς πάνω από 1.500 συνοριοφύλακες επιχειρούν στον Έβρο και έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες μέρες και από 5 διμοιρίες των ΜΑΤ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο