Με 100 αξιωματικούς ξεκινά η αποστολή της Frontex στα ελληνικά σύνορα
«Σχεδιάζουμε να στείλουμε γύρω στους 100 αξιωματικούς έκτακτης υπηρεσίας από την ερχόμενη Τετάρτη στην περιοχή των συνόρων του Έβρου» δήλωσε η Έβα Μονκιούρ
Την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η Frontex την ταχεία μεθοριακή επέμβασή της στην Ελλάδα, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής της ΕΕ.
«Σχεδιάζουμε να στείλουμε γύρω στους 100 αξιωματικούς έκτακτης υπηρεσίας από την ερχόμενη Τετάρτη στην περιοχή των συνόρων του Έβρου» δήλωσε η Έβα Μονκιούρ.
Στα ελληνικά νησιά, η Frontex θα στείλει κυρίως εξοπλισμό, δηλαδή σκάφη ή ελικόπτερα. «Μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο μέχρι να φθάσουν επιτόπου τα πλοία» δήλωσε η εκπρόσωπος αναφερόμενη στην ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης την ερχόμενη εβδομάδα.
Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα συμβάλει κάθε μεμονωμένη χώρα της ΕΕ, όμως όλες έχουν υποσχεθεί να βοηθήσουν, δήλωσε η εκπρόσωπος. Η επιχείρηση της Frontex είναι σχεδιασμένη για δύο μήνες, αλλά μπορεί να παραταθεί.
Οι δυνάμεις της Frontex
Υπενθυμίζεται πως η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρθηκε στην ομάδα ταχείας επέμβασης που ετοιμάζεται να επιστρατεύσει η Frontex στα σύνορα, έπειτα από ελληνικό αίτημα, κατά τη διάρκεια αυτοψίας που έκαναν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

«Η Frontex θα επιστρατεύσει ένα σκάφος ανοιχτής θαλάσσης, 6 σκάφη της ακτοφυλακής για περιπολίες, 2 ελικόπτερα, 1 αεροπλάνο, 2 οχήματα με κάμερες και 100 συνοριοφύλακες, επιπλέον των 530 που ήδη υπάρχουν. Οι συνοριοφύλακες θα αναπτυχθούν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα» εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Σημείωσε ακόμη ότι ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας, έπειτα από ελληνικό αίτημα. «Μέσω αυτού η Ελλάδα μπορεί να λάβει βοήθεια σε ιατρικό εξοπλισμό, ιατρικές ομάδες, σκηνές, κουβέρτες» σημείωσε.
- Τραμπ: Το σχέδιο για ένα νέο μπλοκ ισχύος με 5 μέλη
- Καμπότζη και Ταϊλάνδη συνεχίζουν τις εχθροπραξίες παρότι ο Τραμπ ανακοινώνει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Ρουμανία: Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα – Αποκαλύψεις για πιέσεις από υψηλά κλιμάκια
- Ουκρανία: Ο Τραμπ «στέλνει τον Γουίτκοφ στο Βερολίνο» για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)



























































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442