Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο αυτοσαρκασμός του Μικρούτσικου

Ο αυτοσαρκασμός του Μικρούτσικου

Ηχογραφούσε τότε τον «Σταυρό του Νότου» και η αγάπη μου για τον Καββαδία ήταν η αιτία να δημιουργηθεί μεταξύ μας μια σχέση συνωμοτική.

Τον γνώρισα την πρώτη μέρα στην πρώτη μου δουλειά (μόλις είχα τελειώσει το σχολείο), στην εταιρεία Lyra. Ο ιδιοκτήτης της Αλέκος Πατσιφάς ήταν ο πρώτος που του είχε δώσει δισκογραφικό βήμα.

Ηχογραφούσε τότε τον «Σταυρό του Νότου» και η αγάπη μου για τον Καββαδία ήταν η αιτία να δημιουργηθεί μεταξύ μας μια σχέση συνωμοτική. Κυρίως όμως το καταλυτικό του χιούμορ με έντονο το στοιχείο του αυτοσαρκασμού, αποτέλεσμα, θεωρώ, της ευφυΐας του, της παιδείας του, του αστικού πολιτισμού του, ίσως και της πατρινής καταγωγής του.

Θυμάμαι πως όταν πήγα τους στίχους του Καββαδία στη Γενική Γραμματεία Τύπου για έγκριση (υπήρχε αυτό το 1980), συμφωνήσαμε να τους δακτυλογραφήσω με κεφαλαία για να μπερδευτεί ο, συμπαθής κατά τα άλλα, επικεφαλής της υπηρεσίας κ. Χατζηαποστόλου. «Βρε παιδί μου», μου έλεγε, «αυτός ο Σταύρος του Νότου ποιος είναι;».

Ή με έβαζε να γράφω ψεύτικα δελτία Τύπου για να ταράξουμε τον Πατσιφά που όλα τα περίμενε από τον Θάνο. «Ο Θάνος Μικρούτσικος ετοιμάζει μια πολυεπίπεδη μουσική σύνθεση για πιάνο, κλαρινέτο, φαγκότο, ποδοβολητό αλόγου και ηλεκτρικό βραστήρα αβγών».

Τα χρόνια περνούσαν, άλλαξα δουλειά, αλλά αυτό το, έστω ξεφτισμένο, νήμα μάς συνέδεε πάντα. Το ματίσαμε το 1991, όταν βρεθήκαμε Δεκέμβρη μήνα στη Σύρο για τα γυρίσματα του χριστουγεννιάτικου προγράμματος του Mega – οι «Γραμμές των Οριζόντων» στη σεναριακή εκδοχή τους. Μια πρωτοφανής κακοκαιρία μας κράτησε αποκλεισμένους στο νησί για μέρες κι ο Θάνος το έκανε να μοιάζει με σχολική εκδρομή.

Κρυφακούγαμε τον ευγενέστατο, διανοούμενο ιδιοκτήτη της πανσιόν όπου μέναμε (ο οποίος όταν ήταν μόνος του κατέβαζε καντήλια), συμφωνήσαμε ότι δεν βλέπουμε τις μύγες πάνω από τα ωμά κρέατα στη μοναδική ψησταριά που μπορούσαμε να φάμε.

Ο σπουδαίος συνθέτης, ο διανοούμενος, ο υπουργός. Και ο Θάνος που, στο στούντιο του Ντίνου Διαμαντόπουλου, βλέποντας σε μια φωτογραφία τον Ρουβά τυλιγμένο με σεντόνια και με ένα μήλο στο χέρι, ήθελε να φωτογραφηθεί επίσης με σεντόνια αλλά κρατώντας ένα παϊδάκι. Αυτός ο συγκερασμός τον έκανε μοναδικό.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024