Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σωτηρία Λεονάρδου

Σωτηρία Λεονάρδου

Κυκλοφόρησε τρεις προσωπικούς δίσκους, το «Δεν έχω χρόνο μάτια μου» το 1995, το «Μis» το 1999 και «Γυναίκες» το 2006.

Η Ιστορία του ελληνικού τραγουδιού είναι γεμάτη από ιδιαίτερους και χαρισματικούς ανθρώπους. Οσον αφορά τους ερμηνευτές, ευτυχήσαμε να ακούσουμε μεγάλες πανεθνικές φωνές με ιδιαίτερη ικανότητα στις φωνητικές τους επιδόσεις αλλά και κάποιους που μπορεί να μην ήταν οι τραγουδιστές με την τεράστια έκταση αλλά ήταν τόσο ψυχωμένες και προσωπικές οι ερμηνείες τους, που δεν υπολείπονταν σε αίσθημα και εν τέλει δεν άφησαν πιο αχνό αποτύπωμα αλλά πολύ δυνατές στιγμές.

Η Σωτηρία Λεονάρδου σημάδεψε ό,τι τραγούδησε. Δεν άφησε πλούσια δισκογραφία, είναι μετρημένα τα τραγούδια που είπε σε σχέση με τα χρόνια της στον χώρο, όμως τα μάρκαρε όλα με έναν τρόπο που δεν τον είχε άλλη. Ξεκινούσε από χαμηλά και σταδιακά ανέβαινε μέχρι να πιστέψεις πως λίγο ακόμη θα λύγιζε, θα έσπαγε η φωνή, όμως εκείνη ήξερε πώς να τραγουδάς ένα τραγούδι στην κόψη, στο όριο.

Τραγουδούσε με όλο της το σώμα, όταν την έβλεπες έβλεπες έναν άνθρωπο που συμμετείχε ολόκληρος, δεν άφηνε τίποτα απ’ έξω. Ευλογημένη στιγμή για την ίδια η συμμετοχή της στο soundtrack του «Ρεμπέτικου», του Σταύρου Ξαρχάκου και του Νίκου Γκάτσου με το «Καίγομαι» και την «Μπουρνοβαλιά», όπως επίσης και στο «Εγώ με τις ιδέες μου» ντουέτο με τον Νικόλα Ασιμο.

Κυκλοφόρησε τρεις προσωπικούς δίσκους, το «Δεν έχω χρόνο μάτια μου» το 1995, το «Μis» το 1999 και «Γυναίκες» το 2006.

Συμμετείχε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, σίριαλ και θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός και τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1984 για το «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη – για την ίδια ταινία απέσπασε και το βραβείο σεναρίου – και κρατικό βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ακροπόλ» το 1995.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, έκανε σπουδές σε μουσική, θέατρο και χορό, παρακολούθησε πολλά σεμινάρια στο εξωτερικό, ενσωμάτωνε διαφορετικές κουλτούρες αλλά και τρόπους, τόσο στις θεατρικές και κινηματογραφικές της παρουσίες όσο και στις απόλυτα προσωπικές της καταθέσεις στη δισκογραφία.

Τα τελευταία χρόνια είχε καθηλωθεί στο κρεβάτι λόγω μιας σπάνιας εκφυλιστικής ασθένειας που προκαλεί παράλυση. Πέθανε στις 9 Νοεμβρίου.

Οσον αφορά το τραγούδι, οι ερμηνείες της αποτελούν σχολείο για αρκετές νεότερες ερμηνεύτριες, και κυρίως εκείνο που άφησε είναι μια σαρκωμένη απόδειξη πως πέρα από τις δυνατότητες και το ένστικτο, ορισμένες ερμηνείες υποστηρίζονται και από έναν τρόπο ζωής καθώς και από συγκεκριμένα βιώματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024