Την άμεση δρομολόγηση λύσεων για ζητήματα που έχουν, πλέον, αποκτήσει δομικό χαρακτήρα για τον τουριστικό τομέα, συζήτησαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του ΣΕΤΕ, μεταξύ του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, του υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα, του προέδρου του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσου και των εκπροσώπων των κλαδικών ενώσεων – μελών του Συνδέσμου.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Ρέτσος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συμβολή του τουριστικού τομέα στην εθνική οικονομία, τονίζοντας ωστόσο, «ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός από τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού»,  ενώ ζήτησε τη συνδρομή του υπουργείου για την άμεση αντιμετώπιση διαχρονικών ζητημάτων.

«Είναι η ώρα και το αρμόδιο υπουργείο να αναλάβει τον θεσμικό ρόλο που του αναλογεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος, υπογραμμίζοντας ότι «ο ιδιωτικός τομέας έχει συμβάλει τα μέγιστα» και πως η «συμμαχία» με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είναι αναγκαία για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ στο στρατηγικό σχέδιο που εκπονεί το υπουργείο Τουρισμού με ορίζοντα υλοποίησης την επόμενη 10ετία, προκειμένου ο τομέας να εισέλθει σταδιακά σε έναν κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στη συνάντηση, η ανταπόκριση σε έναν συνεχώς εντεινόμενο ανταγωνισμό και η διατήρηση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού, έχουν ανάγκη, από:

  • Τη συγκρότηση μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για την αναβάθμιση και περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας, με τη συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Η συνεργασία θα αφορά τον σχεδιασμό και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος, βάσει συγκεκριμένων ποιοτικών μετρήσεων.
  • Ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής που δεν θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, με μείωση του ΦΠΑ σε διαμονή, εστίαση και εγχώρια μεταφορά επιβατών (αεροπορικώς-ακτοπλοϊκώς-χερσαία μέσα), αποκλιμάκωση της φορολόγησης της εργασίας, κατάργηση του φόρου διαμονής, μείωση της προκαταβολής φόρου, κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα και ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
  • Τη διαχείριση των προορισμών, με ιδιαίτερη έμφαση στην επάρκεια και αναβάθμιση των δημοσίων υποδομών, καθώς και τη βελτίωση των «πυλών εισόδου», όπως λιμάνια, αεροδρόμια και τοπικά οδικά δίκτυα.
  • Τη θεσμοθέτηση ενός χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου για τον τουρισμό, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης τουριστικής αγοράς και ταυτόχρονα θα προστατεύει το περιβάλλον που αποτελεί και βασικό τουριστικό πόρο.
  • Τη διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που, κατ’ ελάχιστον, θα είναι φιλικό προς νέες επενδύσεις, ενώ θα περιλαμβάνει και θέσπιση πολιτικής κινήτρων για τη στοχευμένη προσέλκυση επισκεπτών. Κομβική σημασία προς την κατεύθυνση αυτή, θα έχει η αποσαφήνιση και η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης για τις επενδύσεις και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
  • Τη διαμόρφωση ενός  νομοθετικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις, που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της οικονομικής δραστηριότητας και θα λαμβάνει υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά των τουριστικών επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τουρισμού και της απασχόλησης.
  • Τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

Στη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των κλαδικών ενώσεων – μελών του ΣΕΤΕ ανέπτυξαν και τα ειδικότερα θέματα που αντιμετωπίζει κάθε επιμέρους κλάδος της τουριστικής οικονομίας.

Επίσης, συμφωνήθηκε να οριστεί ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού και του ΣΕΤΕ, με στόχο το συντονισμό των ενεργειών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού διεθνώς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο