Αλλο ένα κρούσμα του θανατηφόρου, άκρως μεταδοτικού ιού Εμπολα εντόπισαν οι αρχές της Ουγκάντα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Πρόκειται για κοριτσάκι 9 ετών, που πέρασε με τη μητέρα του τα σύνορα από τη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου η ασθένεια έχει σκοτώσει τουλάχιστον 1.800 ανθρώπους τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Φόβοι επέκτασης του ιού

Το παιδί παρουσίασε συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, αδυναμία, εξάνθημα και ανεξήγητη αιμορραγία από το στόμα. Από τις αιματολογικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι προσβλήθηκε από τον Εμπολα. Το υπουργείο διαβεβαίωσε πως η 9χρονη δεν έχει έλθει σε επαφή με κανέναν στην Ουγκάντα.

Το νέο κρούσμα εντείνει τους φόβους για επέκταση της επιδημίας στις όμορες χώρες της ΛΔ του Κονγκό. Τον Ιούνιο, δύο άνθρωποι πέθαναν στην Ουγκάντα και τρίτος πέθανε αφού στάλθηκε πίσω στη χώρα του. Και οι τρεις ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας που είχαν μεταβεί στην Ουγκάντα για να επισκεφθούν συγγενείς τους.

Ο μηχανισμός ταχείας ανταπόκρισης

Αρκετές φορές έχουν εμφανιστεί κρούσματα του Εμπολα στην Ουγκάντα τα τελευταία χρόνια, όμως οι θάνατοι είναι σχετικά λίγοι, χάρη στη γρήγορη διάγνωση και τον μηχανισμό ταχείας ανταπόκρισης.

Το υπουργείο ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι ομάδα ταχείας ανταπόκρισης στάλθηκε στην περιφέρεια Κασέσε, 470 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Καμπάλα, για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ιού, να παράσχει ψυχολογική υποστήριξη και να προχωρήσει σε εμβολιασμούς.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο