Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι ανοιχτές πληγές από τη φωτιά στην Eύβοια, οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη και ο άφαντος Τσίπρας

Οι ανοιχτές πληγές από τη φωτιά στην Eύβοια, οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη και ο άφαντος Τσίπρας

Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για αλλαγές στην πολιτική προστασία και για την αποκατάσταση των πληγέντων της πυρκαγιάς στην Εύβοια, μένει να κριθούν και να ελεγχθούν. Όταν η αξιωματική αντιπολίτευση επιστρέψει από τις διακοπές

Πριν από δύο ημέρες o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Εύβοια προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς από τα στελέχη της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής «Όλυμπος». Ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε δηλώσεις από το σημείο των επιχειρήσεων. Ανέφερε ότι σύντομα θα ξεκινήσει το έργο της καταγραφής των ζημιών, ότι θα υπάρξουν αποζημιώσεις για τους αγρότες που επλήγησαν οι καλλιέργειές τους και δεσμεύθηκε ότι θα δρομολογήσει δραστικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας.

Το «μπαλάκι» στο κυβερνητικό γήπεδο

Μένει απλώς ο χρόνος ο οποίος θα δείξει το κατά πόσον και με ποιον τρόπο ο πρωθυπουργός θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του. Οι πυρκαγιές προκάλεσαν μεγάλη οικολογική καταστροφή, κατά συνέπεια η ζωή πολλών κατοίκων της περιοχής αναμένεται να αλλάξει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να βρεθεί στο πλευρό τους.  Πάντως, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι την 1η Νοεμβρίου θα δoθούν τα σχέδια που αφορούν στην επόμενη αντιπυρική περίοδο και μετά θα μπει σε διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία.

Η κριτική της πασαρέλας

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί των τελευταίων 24ωρων βρέθηκαν, δικαιολογημένα, στο μικροσκόπιο της κριτικής, με πολλούς να θεωρούν ότι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σημείο της πυρκαγιάς είχε επικοινωνιακά κίνητρα.

«Εγώ ενοχλήθηκα όταν είδα τον πρωθυπουργό να κάνει πασαρέλα στα καμένα. Αυτός ο συγκεντρωτισμός ότι πρέπει  πρωθυπουργός να βάλει το χεράκι του για να δουλέψουν με μεγαλύτερο ενθουσιασμό οι πυροσβέστες εμένα δε μ’ αρέσει», δήλωσε χθες στο One Channel ο Γιάννης Τσιρώνης πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και μέλος των Οικολόγων Πρασίνων.

Οι άτοπες συγκρίσεις και το νόημα που δεν έχουν

Και ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που μίλησαν για επικοινωνιακό σόου, κάποιοι το πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψε στο Twitter ότι ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από δύο χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει στη Μάνη, τα Κύθηρα, τη Ζάκυνθο, στον Κάλαμα και τον Βαρνάβα.

«Αρνούμαστε να συρθούμε σε τέτοιου είδους «αντιπολίτευση», την ώρα μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής. Αλλά και δεν ξεχνούμε την μικροπολιτική τυμβωρυχία της ΝΔ», σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης. Όσον αφορά την τελευταία φράση, μάλλον αχρείαστη θα την έκρινε κανείς, καθώς η εθνική τραγωδία με τους 1o2 νεκρούς, έχει αφήσει πίσω της ανοιχτές πληγές, που πονούν βαθιά τη χώρα και δεν μπορώ να καταλάβω το νόημα και το αποτέλεσμα που μπορεί να παράγει η συγκεκριμένη σύγκριση. Ωστόσο, προφανώς ο κ. Παπαδημούλης σκέφτεται διαφορετικά.

Θέλουν πρόληψη

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, ως αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα, έστειλε κλιμάκιό του με τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του κόμματος Γιάννη Ραγκούση και τον βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου. Ο κ. Αποστόλου που μίλησε από την Εύβοια στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» περιορίστηκε στο να αναδείξει το θέμα της πρόληψης και να σημείωσε ότι «δυστυχώς όλοι πλέον από τις τοπικές κοινωνίες μέχρι και τις υπηρεσίες έχουν το νου τους να έρθουν τα αεροπλάνα για να σβήσουν την φωτιά, αυτό τό θέμα λειτουργεί σε βάρος της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης. Η πρόληψη είναι αυτή που αποτρέπει τις πυρκαγιές, είναι αδιανόητο να έχουμε τόσες πυρκαγιές».

Πάντως το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά βρέθηκαν στην Εύβοια απ’ όπου έστειλαν το μήνυμα ότι θα είναι εκεί «και την επόμενη ημέρα». Η κ. Γεννηματά ήταν η μοναδική αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης που βρέθηκε στην περιοχή.

Πού είναι ο Αλέξης Τσίπρας;

Την ίδια ώρα πολλοί αναρωτήθηκαν που μπορεί να βρίσκεται ο μέχρι πριν από 1 μήνα και κάτι πρωθυπουργός της χώρας. Στους λογαριασμούς του στα social media είχε πέσει «σιγή ασυρμάτου» και το συμπέρασμα που βγήκε ήταν ότι συνέχισε κανονικά τις διακοπές του στην Ισπανία. Το πλαίσιο αυτό επιβεβαιώθηκαν και με διαρροή κάποιου φωτογραφικού υλικού, με τον κ. Τσίπρα να κρίνει πως δεν χρειάζεται κάποιο σχόλιο ή δήλωσή του για τις πυρκαγιές στην Εύβοια.

Τα νέα μέτωπα της μάχης μετά το summer break

Βέβαια το καλοκαιράκι δυστυχώς τελειώνει γρήγορα, ειδικά γι’ αυτούς που χρειάζονται ξεκούραση. Στις 21 Αυγούστου, οπότε θα ανοίξει και η Βουλή ανοίγεται πεδίο αντιπαράθεσης λαμπρό, καθώς η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πυκνή κατάθεση νομοσχεδίων, έως και το τέλος του έτους.

Μέχρι και τον Σεπτέμβριο θα έχουμε την ψήφο των αποδήμων, τον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ αναμένεται και η δεύτερη φάση του φορολογικού νομοσχεδίου. Και φυσικά δεν ξεχνάμε την ultimate αναμέτρηση της ΔΕΘ.

Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να εμφανιστεί με αντιπολιτευτικό σχέδιο και οργάνωση, με απαντήσεις στις ερωτήσεις. Γιατί προς το παρόν είναι διακοπές.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024