«Θερμότητα» στις ελληνογαλλικές σχέσεις, «απογείωση της ελληνικής οικονομίας» και «ενωμένοι» στην Ευρώπη ήταν οι λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποίησε ο απερχόμενος πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί, ανοίγοντας την ετήσια γιορτή για την επέτειο της 14ης Ιουλίου, που δόθηκε χθες το βράδυ στους κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής.

Η ομιλία του ξεκίνησε με αναφορά στη θεομηνία που έπληξε τη Χαλκιδική, λέγοντας ότι «η σκέψη μας απόψε βρίσκεται σε αυτούς που χτυπήθηκαν από τον καταστροφικό ανεμοστρόβιλο».

Αναφερόμενος στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο γάλλος πρέσβης τόνισε ότι οι σχέσεις της Γαλλίας με τη νέα ελληνική κυβέρνηση «θα συνεχίσουν να είναι στενές, γεμάτες εμπιστοσύνη και θερμότητα», και ευχήθηκε «καλή τύχη στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια στους στόχους της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

«Η Γαλλία», πρόσθεσε, «θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα στην οικονομική της απογείωση».

Ο κ. Σαντεπί μίλησε και για την Ευρώπη, ενόψει της συγκρότησης της νέας ηγεσίας μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, τονίζοντας ότι «είναι το κοινό μας πεπρωμένο, οι κοινές μας αξίες, η κοινή μας ιστορία, και πρέπει να παραμείνουμε αλληλέγγυοι».

«Να είμαστε περισσότερο ενωμένοι στους μεγάλους τομείς, της ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, της άμυνας και της ασφάλειας» είπε ειδικότερα, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη είναι από τα σπάνια μέρη του κόσμου όπου επικρατούν η ειρήνη, η ισότητα και η αδελφοσύνη, παρά τις επιθέσεις που δέχεται τελευταία.

Ο κ. Σαντεπί ολοκλήρωσε τη θητεία του στην Ελλάδα και πριν από λίγες μέρες έδωσε αποχαιρετιστήρια δεξίωση στην πρεσβευτική κατοικία.

Χθες αναφέρθηκε γενικά στην αποχώρηση πολλών στελεχών αυτήν τη χρονιά από τη γαλλική πρεσβεία, αλλά απέφυγε να φορτίσει την ατμόσφαιρα με προσωπικές αναφορές, αν και έχει δηλώσει πολλές φορές ότι αγάπησε την Ελλάδα ανακαλύπτοντας τις διαφορετικές γωνιές της και ότι σκοπεύει να την επισκέπτεται συχνά.

Στο διάστημα της παραμονής του έμαθε καλά ελληνικά, τα οποία και χρησιμοποιούσε, όπως έκανε και χθες βράδυ, στις δημόσιες ομιλίες του.

Τόνο συγκίνησης στην εκδήλωση έδωσε η Νάνα Μούσχουρη, όταν ανέβηκε στην εξέδρα φορώντας τα χρώματα της Γαλλίας -λευκό κουστούμι, γαλάζια μπλούζα και κόκκινο φουλάρι- για να τραγουδήσει αρχικά τους ύμνους της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ευρώπης και στη συνέχεια παλαιές της επιτυχίες, προκαλώντας τον ενθουσιασμό των προσκεκλημένων.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο κ. Σαντεπί δημιούργησε μαζί με τον Ολιβιέ Ντοβέρν το δίκτυο Mazinnov, μια γέφυρα για τα οικοσυστήματα καινοτομίας που υπάρχουν στην Ελλάδα και στη Γαλλία, και άνοιξε πολλές φορές τις πόρτες της πρεσβείας σε εκκολαπτόμενους έλληνες startupers, δίνοντάς τους το βήμα να αναπτύξουν τις ιδέες τους και την ευκαιρία να ταξιδέψουν στη Γαλλία, για να συμμετάσχουν σε μεγάλα φόρα καινοτομίας.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)