Βατικανό: Πρώην καρδινάλιος αποσχηματίστηκε έπειτα από κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων
Ο πρώην καρδινάλιος των ΗΠΑ Θίοντορ Μακάρικ αποσχηματίστηκε από τον πάπα Φραγκίσκο έπειτα από κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε βάρος του, στις οποίες περιλαμβανόταν η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, ανακοίνωσε σήμερα το Βατικανό
Ο πρώην καρδινάλιος των ΗΠΑ Θίοντορ Μακάρικ αποσχηματίστηκε από τον πάπα Φραγκίσκο έπειτα από κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε βάρος του, στις οποίες περιλαμβανόταν η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, ανακοίνωσε σήμερα το Βατικανό.
Ο Μακάρικ, ο οποίος τον Ιούλιο έγινε ο πρώτος εδώ και σχεδόν 100 χρόνια κληρικός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που έχασε τον τίτλο του καρδιναλίου, έγινε τώρα ο πλέον υψηλόβαθμος κληρικός που αποσχηματίστηκε στη σύγχρονη εποχή.
Ο αποσχηματισμός ανακοινώθηκε πριν από τη συνάντηση, την ερχόμενη εβδομάδα στο Βατικανό, επικεφαλής εθνικών ρωμαιοκαθολικών εκκλησιών, που θα έχει ως θέμα την παγκόσμια κρίση με τις σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων.
Ο Μακάρικ είχε προσφύγει κατά της απόφασης, όμως αυτή επικυρώθηκε και ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι δε θα επιτραπεί περαιτέρω προσφυγή.
Οι κατηγορίες εναντίον του Μακάρικ χρονολογούνται από δεκαετίες, από την περίοδο που συνέχιζε την ανοδική πορεία του προς την κορυφή της εκκλησιαστικής ιεραρχίας των ΗΠΑ.
Ο Μακάρικ, ο οποίος είχε αποκτήσει μεγάλη ισχύ ως αρχιεπίσκοπος της Πολιτείας της Ουάσινγκτον στο διάστημα από το 2001 έως το 2006, ζει απομονωμένος σε μια απομακρυσμένη μονή στο Κάνσας.
Έχει απαντήσει δημόσια σε μόνο μία από τις κατηγορίες, λέγοντας ότι «δε θυμάται απολύτως τίποτα» για την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης ενός 16χρονου αγοριού πριν από 50 και πλέον χρόνια.
- Ιράν: Πάνω από 100.000 πολιτικά κτίρια έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τις επιδρομές ΗΠΑ και Ισραήλ
- Γάζα: 9 νεκροί σε πλήγματα του Ισραήλ – «Κοριτσάκι» ανάμεσα στους σκοτωμένους
- Λίβανος: Κυανόκρανος σκοτώθηκε από έκρηξη βλήματος – Ενα ακόμη μέλος της UNIFIL σε κρίσιμη κατάσταση
- Πετρέλαιο: Πάνω από τα 100 δολάρια το WTI και τα 115 το Brent στις ασιατικές αγορές
- Ισραήλ: Καλείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης να εγκαταλείψει το νομοσχέδιο για τη θανατική ποινή
- 3 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία, ανάμεσά τους 13χρονος, και ένας στη νοτιοανατολική Ρωσία
- Ισραήλ: «Βαθιά ανησυχία» από Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία για σχέδιο διεύρυνσης της θανατική ποινής
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Σχέδιο για Αγιο Φως κανονικά το Πάσχα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442