Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μακεδονικό: Πιέζει η Δύση την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ

Μακεδονικό: Πιέζει η Δύση την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ «πετούν το μπαλάκι» στα κόμματα της αντιπολίτευσης παροτρύνοντας όλους τους πολιτικούς ηγέτες να συμμετάσχουν υπεύθυνα στην αξιοποίηση αυτής της ιστορικής ευκαιρίας, «αδιαφορώντας» ουσιαστικά για το ποσοστό της αποχής

Στο πλευρό του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος προσπαθεί να προσελκύσει βουλευτές πέραν των «γραμμών» του κόμματός του για να χτίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία 2/3 προκειμένου να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση, μετά το μεγάλο ποσοστό αποχής στο δημοψήφισμα, τάσσονται κορυφαίοι αξιωματούχοι της Δύσης.

Ήδη, από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ «πετούν το μπαλάκι» στα κόμματα της αντιπολίτευσης παροτρύνοντας όλους τους πολιτικούς ηγέτες να συμμετάσχουν υπεύθυνα στην αξιοποίηση αυτής της ιστορικής ευκαιρίας, «αδιαφορώντας» ουσιαστικά για το ποσοστό της αποχής από τις κάλπες.

Με κοινή δήλωσή τους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζουν ότι «η συμφωνία για το όνομα μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων δημιούργησε μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα, ώστε να ενταχθεί στη διατλαντική και την ευρωπαϊκή κοινότητα ως ισότιμο μέλος. Αυτό θα αλλάξει τη ζωή του λαού της χώρας και των παιδιών τους προς το καλύτερο».

«Στο χθεσινό συμβουλευτικό δημοψήφισμα, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων υποστήριξε αυτή την πορεία. Τώρα είναι στα χέρια των πολιτικών στα Σκόπια να αποφασίσουν για τη μελλοντική πορεία. Οι αποφάσεις που λαμβάνουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα καθορίσουν την τύχη της χώρας τους και του λαού τους για πολλές επόμενες γενιές» υπογραμμίζουν Τουσκ και Στόλτενμπεργκ.

Νίμιτς: Η ΠΓΔΜ πρέπει να πάρει τώρα πολύ σημαντικές αποφάσεις

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Το μήνυμα πως «είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας τώρα να ληφθούν υπόψη τα συμβουλευτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, να συζητηθεί το θέμα και να διαβιβαστεί στο Κοινοβούλιο» σημειώνει ο Μάθιου Νίμιτς, στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντέννα», τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η ηγεσία της ΠΓΔΜ πρέπει να πάρει κάποιες πολύ σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

Ο κ. Νίμιτς, ο οποίος επί δεκαετίες μετείχε στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ονοματολογικού, υπογραμμίζει πως ότι η Συμφωνία των Πρεσπών εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός για την περιοχή, για τις δύο χώρες και πιο συγκεκριμένα για την ΠΓΔΜ και επισημαίνει πως δεν νομίζει ότι οι άνθρωποι που είναι εναντίον της συμφωνίας έχουν να προσφέρουν κάποια εναλλακτική λύση σε αυτή τη συμφωνία.

«Η δική μου αντίδραση είναι ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στους ανθρώπους που ψήφισαν και που ψήφισαν «ναι». Το 90% των ψηφοφόρων ψήφισαν ναι» αναφέρει.

Γκουτέρες: Εφαρμογή του αποτελέσματος μέσω των θεσμικών οργάνων

Κάλεσμα προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να προχωρήσουν στην εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος μέσω των θεσμικών οργάνων της χώρας απευθύνει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω του εκπροσώπου του.

«Ο ΓΓ λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ. Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων ψήφισαν υποστήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι σημαντικό».

Αφού καλεί στην εφαρμογή του αποτελέσματος μέσω των θεσμικών οργάνων της χώρας, ο κ. Γκουτέρες επαναβεβαιώνει για τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να παράσχουν κάθε αναγκαία υποστήριξη, αν απαιτείται, μέσω του προσωπικού αποσταλμένου, και μέσω όλων των σχετικών υπηρεσιών, ταμείων και προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024