ESM: Εγκρίθηκε επί της αρχής η καταβολή των 15 δισ. ευρώ
Μόλις ολοκληρωθεί η εθνική διαδικασία, η εκταμίευση θα ακολουθήσει σύντομα πριν από το τέλος του προγράμματος ESM, αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός
Επί της αρχής ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) την καταβολή της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, δηλαδή την έγκριση της γερμανικής Βουλής.
#ESM Board of Directors endorsed in principle the last disbursement of € 15 bn to #Greece, subject to the completion of national procedure. Once the national procedure is concluded, the disbursement will follow swiftly well before the end of ESM program https://t.co/BTijsiBYPX pic.twitter.com/O0RdFWQJ0B
— ESM (@ESM_Press) 13 Ιουλίου 2018
Στο ανακοίνωσή του ο ESM αναφέρεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε επί της αρχής την τελευταία εκταμίευση 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Μόλις ολοκληρωθεί η εθνική διαδικασία, η εκταμίευση θα ακολουθήσει σύντομα πριν από το τέλος του προγράμματος ESM.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι οι εθνικές διαδικασίες για την έγκριση του επικαιροποιημένου Μνημονίου και για την έγκριση της τελικής δόσης στη Γερμανία θα καθυστερήσουν, έως τον Αύγουστο. Όπως εξήγησε ο Κ. Ρέγκλινγκ, η καθυστέρηση αυτή συνδέεται με το ότι η Ελλάδα καλείται να βρει ισοδύναμα μέτρα, ύψους 28 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της, λόγω της διατήρησης χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά ως το τέλος του έτους. Στη συνέχεια θα πρέπει να τροποποιηθεί η λεγόμενη «έκθεση συμμόρφωσης» των ευρωπαϊκών θεσμών και μετά το γερμανικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει τις σχετικές αποφάσεις στις αρχές Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι από τα 15 δισ. ευρώ, τα 9,5 δισ. ευρώ θα πάνε στο ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας και τα 5,5 δισ. ευρώ για την διευθέτηση του χρέους και την πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
- Αυξημένη τρομοκρατική απειλή για βασικές ευρωπαϊκές υποδομές – Επιστολή από ΕΕ
- Βασίλης Ρίζος: Το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον γιο της Θεανώς Φωτίου που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή
- Τρομερός Σιμεόνε: Υποκλίθηκε στον Γκριεζμάν και τον… προειδοποίησε ότι θα γίνει αλλαγή αν δεν τρέχει! (vid)
- Θεσσαλονίκη: 17χρονος Αιγύπτιος κατηγορείται για βιασμό 14χρονης που τον φιλοξενούσε στο σπίτι της
- Με το βλέμμα στον δοκιμαζόμενο Λίβανο – Η Συρία μεταξύ ανάσχεσης και διάχυσης της κρίσης
- Στείρωση σκύλου και γάτας: Μια εξατομικευμένη ιατρική απόφαση – Τα υπέρ και τα κατά
- ΤτΕ: Ποιοι παράγοντες «ταΐζουν» τον πληθωρισμό – Τι να περιμένουμε από εδώ κι εμπρός
- Ρένια Λουϊζίδου: Πώς τη βοήθησε ο Γιάννης Μπέζος στα πρώτα της βήματα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/michael-heng-HXM4NOBOzXc-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442