Νέες ενέσιμες θεραπείες για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κυκλοφορούν εδώ και περίπου έξι μήνες και στην Ελλάδα. Πρόκειται για ανάλογα του GLP, γίνονται μία φορά την εβδομάδα, καλύπτονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία και συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη, με λιγότερες υπογλυκαιμίες, προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, ακαδημαϊκός υπότροφος, Α’ προπαιδευτική παθολογική κλινική ΑΠΘ ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ Ζαδάλλα Μούσλεχ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή το 45ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδους Διαβήτη το οποίο διοργανώνει από τις 9 έως τις 12 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη, η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία – Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων.

Tο συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ESE).

Θα παρουσιαστούν 130 εργασίες που έχουν εκπονηθεί από Έλληνες σε συνεργασία με ειδικούς από το εξωτερικό, θα μιλήσουν έλληνες και 15 ξένοι επιστήμονες και θα απονεμηθούν συνολικά οκτώ βραβεία.

«Οι νέες θεραπείες ρυθμίζουν καλύτερα τον σακχαρώδη διαβήτη, απομακρύνοντας τον κίνδυνο υπογλυκαιμιών και επιτυγχάνοντας και μείωση του σωματικού βάρους των πασχόντων. Επιπλέον, επειδή γίνονται μόνο μία φορά την εβδομάδα, οι διαβητικοί αποφεύγουν τις καθημερινές ενέσεις και συνεπώς συμμορφώνονται πιο εύκολα στη θεραπεία τους», εξήγησε ο κ. Μούσλεχ και πρόσθεσε ότι «εκτός από τις ενέσιμες θεραπείες που ήδη κυκλοφορούν, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα ακόμη μία η οποία επίσης πρόκειται για ανάλογο του GLP».

Σύμφωνα με τον κ. Μούσλεχ «ανάσα» για τους διαβητικούς αποτελούν και οι νέες μορφές ινσουλίνης που κυκλοφορούν εδώ και λίγο καιρό στη χώρα μας. Τα πλεονεκτήματά τους είναι ότι μιμούνται τη φυσιολογική έκκριση και δράση της ινσουλίνης του ανθρώπινου οργανισμού και μειώνουν τα υπογλυκαιμικά επεισόδια.

 

«Φρένο» στους ακρωτηριασμούς

Την ίδια στιγμή «φρένο» στους ανεξέλεγκτους ακρωτηριασμούς των διαβητικών ποδιών μπορεί να βάλει μία σύγχρονη μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Περούτζια της γειτονικής Ιταλίας.

Όπως εξήγησε η ειδική γραμματέας της  Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, διευθύντρια Ενδοκρινολογικού τμήματος στο ΓΝ Κρατικό Νίκαιας «Αγ. Παντελεήμων», Γεωργία Κάσση, οι Ιταλοί επιστήμονες παίρνουν δέρμα από τον ίδιο τον ασθενή και το μεταμοσχεύουν πάνω στην πληγή που έχει δημιουργηθεί στο πόδι του. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνουν να σώσουν τα πόδια των διαβητικών που εμφανίζουν έλκη, τα οποία μπορεί να εξελιχθούν σε γάγγραινα και να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό εφόσον δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

«Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρχει κλινικό φροντιστήριο όπου η Ιταλίδα Κριστιάνα Βερμίλι από το εξειδικευμένο κέντρο της Περούτζια, το οποίο είναι ένα από τα 10 καλύτερα του κόσμου στο θέμα του διαβητικού ποδιού, θα μας παρουσιάσει τη μέθοδο αυτή. Διαρκεί από μισή έως μία ώρα και σε 2-3 ημέρες ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του. Το σημαντικό είναι ότι αποφεύγεται ο κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος, αφού αυτό προέρχεται από τον ίδιο τον πάσχοντα. Η ομάδα που εφαρμόζει τη μέθοδο αποτελείται από δύο ενδοκρινολόγους και μία καλά εκπαιδευμένη νοσηλεύτρια χειρουργείου», επισήμανε η κ. Κάσση και συμπλήρωσε ότι «θα μπορούσε να γίνει εκπαίδευση και των ελλήνων ενδοκρινολόγων στη μέθοδο αυτή ώστε να βοηθηθούν οι διαβητικοί και στη χώρα μας».

Σύμφωνα με την ίδια οι ακρωτηριασμοί παραμένουν ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα, γεγονός για το οποίο ευθύνονται τόσο οι ασθενείς που αμελούν να ελέγχουν συστηματικά τα πόδια τους όσο και οι γιατροί οι οποίοι δεν κάνουν εκτεταμένο έλεγχο.

«Κάθε γιατρός πρέπει να ελέγξει τα κάτω άκρα του διαβητικού ασθενούς ακόμη και με τα χέρια του. Πρέπει να κάνει μια νευρολογική εκτίμηση, να εξετάσει την κατάσταση των αρτηριών. Είναι σημαντικό το πόδι να είναι θερμό κι αν υπάρχει τραύμα να διατηρείται η ιδανική υγρασία», είπε η κ. Κάσση.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι διαβητικοί πρέπει να κάνουν πελματογράφημα, ώστε να βρουν το κατάλληλο πέλμα για τους ίδιους, και στη συνέχεια να επιλέγουν τα παπούτσια τους προσέχοντας να είναι φτιαγμένα από ειδικό δέρμα και να μην έχουν ραφές που να ακουμπούν στην πληγή που μπορεί να έχουν στα πόδια τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Κάσση και στα σπάνια μεταβολικά νοσήματα, τα οποία θα συζητηθούν στο συνέδριο. Όπως είπε, εμφανίζονται συνήθως σε νεογνά και παιδιά και το ποσοστό τους στην Ελλάδα αγγίζει το 7%.

«Έχουμε 10.000 ένζυμα στον οργανισμό μας κι από αυτά έχουμε αναγνωρίσει μόλις τα 588. Όταν κάποια από τα 10.000 ένζυμα δεν υπάρχουν στον οργανισμό μας, τότε μπορεί να εκδηλωθεί ένα σπάνιο μεταβολικό νόσημα. Στο συνέδριο θα μιλήσει ο καθηγητής Τιμ Μπαρετ, ο οποίος θα παρουσιάσει ένα πανευρωπαϊκό πρωτόκολλο για τους τρόπους διάγνωσης και αντιμετώπισης αυτών των νοσημάτων», εξήγησε η κ. Κάσση και πρόσθεσε ότι «η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποτρέψει το θάνατο ενός νεογνού ή ενός παιδιού και να το βοηθήσει να ζήσει μια σχεδόν φυσιολογική ζωή τηρώντας φυσικά αυστηρούς κανόνες διατροφής. Μια εξέταση αίματος για την αναζήτηση συγκεκριμένων ενζύμων μάς επιτρέπει να διαγνώσουμε εάν κάποιος πάσχει από μεταβολικό νόσημα».